ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

The X-Files, ‘My Struggle’: Όταν την ‘άκουσε’ ο Mulder

Όσα είδαμε στο πρώτο επεισόδιο της επιστροφής των X-Files. Το κείμενο περιέχει spoilers που μπορούν να ταράξουν την ισορροπία σε πάνω από έναν πλανήτη.

Σε μια επιστροφή που δικαίως εξελίχτηκε σε πολύβουο happening, γιατί όπως έγραψε και ο Θοδωρής στις Σημειώσεις του, για το X-Files μιλάμε, για μια από τις 3-4 σειρές που άλλαξαν την τηλεόραση, το πρώτο επεισόδιο αυτής της μίνι σειράς των έξι έχει περάσει πια στα χέρια της κυβερνοσφαίρας για ανάλυση.

Μετά από κάθε επεισόδιο αυτής της δεσμίδας των έξι, θα αναλύουμε εδώ όσα είδαμε επί της οθόνης, με ελεύθερους συνειρμούς για το μέλλον της, καθώς και για το πότε (και το αν) ο πράκτορας Mulder θα ξαναφορέσει το κοστούμι, γιατί με τα ανοιχτά τζάκετ και την ατημέλητη φάση του, είναι θέμα χρόνου να τον φωνάξει κάποιος στο δρόμο ‘Hank’.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο FOX, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο επεισόδιο θα μεταδοθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 06.15 ταυτόχρονα με την πρώτη προβολή στην Αμερική και σε επανάληψη στις 21.50. Τα υπόλοιπα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Τρίτη.

Γνωστός προύχοντας, είδα την πρεμιέρα στην Τεχνόπολη, κατά τη διάρκεια του event με τα πιο φανταστικά φώτα στην ιστορία των events, που διοργάνωσε το FOX για τα X-Files. Ορκίζομαι ότι είδα ένα UFO εκεί τριγύρω.

Καλησπέρα, εσείς τι μου γίνεστε;

Η νέα εποχή(;) X-Files ανοίγει με ένα τρίλεπτο voice-over του Fox Mulder, ο οποίος συνοδεύεται από σημαίνουσες στιγμές της προσωπικής του ιστορίας όπως η απαγωγή της 12χρονης αδερφής του, τα πρώτα μεροκάματα στο FBI, η σχέση του με την Dana Scully και τέσσερις-πέντε γλυκές φωτογραφίες  από σοβαρά X-Files του παρελθόντος.

Λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι της πρώτης μας νιότης με αυτό το μυστηριακό ‘του-ρου-ρού’ του Mark Snow, ο Mulder έχει προλάβει να αναρωτηθεί: “Are they really a hoax? Are we truly alone? Or are we being lied to?”.

 

Γρήγορα γρήγορα, μεταφερόμαστε στο New Mexico του 1947, στα χρόνια που είχαν προλάβει να παιχτούν μόνο τρία Μουντιάλ, φαντάσου.

Σε μια τοποθεσία-φιλέτο για να συντριβεί ένα ΑΤΙΑ, βλέπουμε ένα ΑΤΙΑ να συντρίβεται και έναν νεαρό γιατρό-φαντάρο να οδηγείται από έναν παράγοντα της κυβέρνησης στο σημείο του δυστυχήματος. Πλησιάζοντας τον ιπτάμενο δίσκο, θα δει έναν εξωγήινο να σέρνεται μακριά απ’ το χαμό, αλλά μέχρι να ανοίξει το στόμα του, οι κυβερνητικοί θα γεμίσουν τρύπες την πλάτη του άτυχου πλάσματος. Το άτυχο πλάσμα θα πεθάνει.

Αυτή είναι μια φοβερή ευκαιρία να αντιστοιχήσω εξωγήινους και καρχαρίες και να σημειώσω πως παρά την ανηλεή προπαγάνδα εναντίον τους, ο άνθρωπος τους έχει βλάψει περισσότερο απ’ όσο αυτοί τον άνθρωπο. Δεν θα το κάνω όμως, θα κρατηθώ.

Μετά το μακέλεμα του εξωγήινου, επιστρέφουμε στο σήμερα και στο νοσοκομείο με το πιο μητερατερεζικό όνομα στον κόσμο, το Our Lady of Sorrows στην πρωτεύουσα Washington. Εκεί η Dana Scully αποδεικνύει ότι έχει σπάσει περισσότερο απ’ τον Mulder βοηθάει παιδιά που έχουν γεννηθεί χωρίς αυτιά. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας, της τηλεφωνεί ο Skinner, ο οποίος ψάχνει τον Mulder αλλά δεν μπορεί να τον βρει πουθενά, για να τον ενημερώσει ότι τον ψάχνει κάποιος Tad O’Malley. Η Scully αναλαμβάνει να πασάρει την πληροφορία στον -όπως προκύπτει- ακριβοθώρητο Mulder.

Κύριε O’Malley, χαραμίζεστε μακριά από την ελληνική τηλεόραση

Ο Ο’Malley είναι ο Jeff Winger του Community, το οποίο σαν νέο έχει πολλή πλάκα για μένα που αυτόν τον καιρό ξαναβλέπω τη δεύτερη σεζόν Community. Ένθερμος συνωμοσιολόγος με τη δική του συνωμοσιολογική εκπομπή στην τηλεόραση που πληρώνει καλά αν κρίνω από τη λιμουζίνα και το ελικόπτερό(!) του, ο O’Malley θέλει να συναντήσει τους θρυλικούς πράκτορες των X-Files, γιατί χωρίς μετριοφροσύνες πιστεύει ότι είναι έτοιμος να ρίξει φως στην πιο διαβολική συνωμοσία όλων των εποχών.

Πριν τσιμπήσει τους Mulder και Scully με τη λιμουζίνα, το reunion των δύο θρύλων είναι το πιο κάζουαλ που θα μπορούσαμε να δούμε. Η Scully φτάνει πρώτη στο κέντρο, ο Mulder έρχεται με UBER (δηλαδή πόσο X-Files 2015 μ.Χ.), λένε δυο άβολες κουβέντες και τσουπ, ο O’Malley κλέβει τις εντυπώσεις πηδώντας έξω από τη λιμουζίνα και καλώντας τους μέσα.

Στη λιμουζίνα μιλάνε πολύ. Ο Tad προσπαθεί να γίνει παλιόφιλος, αλλά γίνεται άβολος, και αραδιάζει μεγάλες στιγμές της καριέρας του στο να ξεσκεπάζει το Κακό Κράτος. Τους πηγαίνει στο σπίτι της Sveta, μιας νεαρής κοπέλας που ισχυρίζεται ότι έχει απαχθεί από εξωγήινους περισσότερες φορές απ’ όσες έχεις πάει γήπεδο τα τελευταία δύο χρόνια. Η πόρτα ανοίγει και ξεπροβάλλει η Sveta.

ΚΑΙ Η SVETA ΕΙΝΑΙ Η NINA SERGEEVNA ΑΠΟ ΤΟ AMERICANS, ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ CHRIS CARTER; ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ; (Το Americans είναι η άλλη σειρά που χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο βλέπω αυτόν τον καιρό, μαζί με το Community).

(Σα) στο σπίτι της, η Sveta εξηγεί τη θλιβερότητα και τον πόνο του να σε απαγάγουν κάθε λίγο και λιγάκι οι εξωγήινοι παίρνοντάς και τα εξωγήινα έμβρυα που κουβαλάς. Μετά, λέει ότι, μ’ αυτά και μ’ αυτά, έχει εξωγήινο DNA. H Scully συμπάσχει, γνωρίζει καλά από τέτοιες καταστάσεις. Ο Mulder ίσα που σπάει λίγο το σβέρκο και της λέει κάτι τύπου “Εχμ, γιατί δεν είστε ήδη στο νοσοκομείο με μια σύριγγα στο χέρι (της Sveta);” Και η παρέα σπάει.

Τα αγόρια φεύγουν για ένα μυστικό εργαστήριο που είναι ο άσος στο μανίκι του O’Malley για να εκθέσει το Κακό Κράτος και τα κορίτσια πηγαίνουν για εξετάσεις.

Και τώρα, Ράδιο ARVύλα

Σε ένα εργαστήριο που απέξω μοιάζει με γήπεδο του NBA, ο Mulder ακούει τα πάντα να γκρεμίζονται μέσα του, όταν οι επιστήμονες του δείχνουν ένα ARV (Alien Replica Vehicle) που καίει μηδέν, τίποτα, κοπανιστό αέρα. Χρησιμοποιεί τη Zero Point Energy που εκλάπη χωρίς περιστροφές από ΑΤΙΑ που προσέκρουσαν άτσαλα στη Γη. Επιπλέον, τα ARV έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίζονται.

 

Ο Mulder φανερά δεν μπορεί να διαχειριστεί την πληροφορία, ιδρώνει, ανεβάζει σφυγμούς και τρέχει ακάλεστος στο σπίτι της Sveta. Η Sveta παραδέχεται ότι την απήγαγαν άνθρωποι (και ουχί εξωγήινοι) και τη φόρτωναν σε ARVs και ο πράκτορας με το χαλαρό τζάκετ κοντεύει να μείνει στον τόπο. Φανερά ανήσυχος, τηλεφωνεί στη Scully, την ώρα που τσουγκρίζει το ποτήρι της με τον O’Malley. Γιατί πίνουν κάτι σαμπάνιες. ΣΤΗ ΛΙΜΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ!

(Πρότερη, κουλ ατάκα αντιπερισπασμού της Scully στον O’Malley, λίγες μέρες πριν τις σαμπάνιες).

Με τα πολλά, κατεβαίνει από το όχημα του ευκατάστατου Λιακόπουλου από το Ohio, του λέει “τι είναι αυτά που λες Mulder;”, της λέει “Dana, μας έχουν αποπροσανατολίσει τόσα χρόνια, αλλά δεν πειράζει, τώρα έχουμε τη Sveta, το κλειδί για τα πάντα!”. Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των εξετάσεων φτάνουν στα χέρια της και ζητάει από τη νοσοκόμα επανεξέταση συγκεκριμένων δεικτών, γιατί προφανώς κάτι δεν βγάζει νόημα.

Στη συνέχεια, ο Mulder συναντά τον Skinner στα κεντρικά του FBI και συνειδητοποιεί ότι τα Χ-Files δεν υπάρχουν πια στο γραφείο του. Το μόνο που υπάρχει είναι τα μολύβια στο ταβάνι. Αργά το ίδιο βράδυ, κατακεραυνωμένος απ’ τις ιστορικές αποκαλύψεις (που μεταξύ μας, δεν είναι και ΤΟΣΟ ιστορικές ρε συ Mulder, δηλαδή τόσα είδαν τα μάτια σας τόσα χρόνια, δεν γίνεται να τα ακυρώνεις έτσι), ο πράκτορας συναντά έναν γεράκο σε ένα έρημο πάρκο. Ο γεράκος είναι ο γιατρός που ήταν μπροστά στην εκτέλεση του εξωγήινου το 1947. Από το context προκύπτει ότι οι δυο τους έχουν πιει σίγουρα δυο τρεις καφέδες στο παρελθόν. “Κατάλαβα ότι μας κορόιδευαν”, του λέει. Ο συμπαθής γεράκος γνέφει καταφατικά, αλλά δεν του το δίνει λυτρωτικά. “Είσαι σχεδόν εκεί. Είσαι κοντά”, του λέει και χάνεται στη νύχτα. 

Μετά από έναν ατέλειωτο μονόλογο του O’Malley με θεατές τους δύο πράκτορες και τη Sveta στο σπίτι της τελευταίας , στο οποίο ο άβολος Tad χωράει Patriot Acts, George W. Bush και Ψυχρό Πόλεμο καθαρίζοντας με έννοιες όπως μομέντουμ και ενδιαφέρον, η Scully ανακοινώνει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Sveta βγήκαν αρνητικά. Sveta, δεν έχεις εξωγήινο dna. Μέχρι νεοτέρας.

Βροχή ΑΤΙΑ, αστεροειδών, αντικειμένων, εξελίξεων

Αφού μας λυπήθηκε ο O’Malley και οι δημιουργοί και δεν τέλειωσε το επεισόδιο με τον φονικό μονόλογο, βλέπουμε την επόμενη μέρα τη Sveta να δηλώνει στα ΜΜΕ ότι ο Tad την πίεζε να πει ψέματα ότι είχε τάχα απαχθεί από εξωγήινους. Ο Mulder μυρίζεται αίμα και τρέχει στο σπίτι της για να την προστατέψει. Την ίδια στιγμή, τα τανκς μπαίνουν στο εργαστήριο των ARVs που είδαμε νωρίτερα και το ανατινάζουν. Το website του Ο’Malley δεν λειτουργεί πια και εφόσον δεν υπάρχουν πια αποδείξεις για τίποτα, ο Mulder και η Scully, η Scully και ο Mulder αποφασίζουν να κυνηγήσουν την αλήθεια ξανά.

 

Η Sveta -που μετά την επανεξέταση των δεικτών που δεν πίστευε η Scully, αποδείχτηκε ότι έχει και παραέχει εξωγήινο DNA- τρέχει να δραπετεύσει με το αυτοκίνητό της, αλλά σε έναν δρόμο-φιλέτο για να σου συμβούν κακά πράγματα, της συμβαίνει το πιο κακό απ’ όλα. Ένα UFO στέκεται πάνω από το κεφάλι της και ανατινάζει το αυτοκίνητο. Η Sveta δεν πρόλαβε ποτέ να απομακρυνθεί.

Το επεισόδιο τελειώνει με την επανεμφάνιση του Cigarette Smoking Man, που καταπώς φαίνεται δεν σκοτώθηκε στο φινάλε της 9ης σεζόν της σειράς, αλλά τη γλίτωσε με μερικά -εμφανή- καψίματα στο πρόσωπό του. “Έχουμε ένα προβληματάκι”, λέει σε κάποιον στο τηλέφωνο. “Άνοιξαν ξανά τα X-Files”.

Και ο Mulder έχει άρρωστα νεύρα.

Θυμίζουμε! Η σειρά έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο FOX, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο επεισόδιο θα μεταδοθεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 06.15 ταυτόχρονα με την πρώτη προβολή στην Αμερική και σε επανάληψη στις 21.50. Τα υπόλοιπα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Τρίτη. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Hellas, ενώ όλα τα νέα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα on-demand, μέσω FOX Play.