REVIEWS

Όσο λιγότερα ξέρεις για το ‘Wild, Wild Country’ πριν το δεις, τόσο το καλύτερο

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix βάζει το κοινό στο κέντρο ενός αλλόκοτου πολέμου.

Όταν ο John Silvertooth αποφάσισε να πεταχτεί μέχρι το ταχυδρομείο μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα του ‘81, η ματιά του έπεσε στον ξένο που περπατούσε στην περιοχή την ίδια ώρα. Οι κάτοικοι της Antelope ήταν περίπου πενήντα, η πλειοψηφία τους συνταξιούχοι, και δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν τουρίστες. Όταν ο ξένος τελικά του απευθύνθηκε για να τον ρωτήσει αν μένει στην πόλη, ο Silvertooth ανταποκρίθηκε καταφατικά. Δεν περίμενε όμως τη συνέχεια. «Θα έρθουν κι άλλοι», είπε σιγανά ο άγνωστος πριν απομακρυνθεί.

Λίγες μέρες μετά, το εγκαταλελειμμένο ράντσο της περιοχής του Όρεγκον θα αγοραζόταν από τους ακόλουθους του Ινδού γκουρού Bhagwan Shree Rajneesh που είχαν υιοθετήσει και το όνομά του. Ανάμεσα στα προσωνύμιά του ηγέτη τους ήταν και το Osho. Με αυτό θα υπέγραφε και τα 250 βιβλία του, πολλά εκ των οποίων έχουν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Η έκταση θα μετατρεπόταν σύντομα σε πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων πιστών του.

Θα μετακόμιζαν μόνιμα μαζί του εκεί με στόχο τη δημιουργία ενός καταφυγίου αφιερωμένο στον βαθύ διαλογισμό, τον ελεύθερο έρωτα και τη φαινομενικά άπιαστη αρμονία. Από αυτή την μοντέρνα ουτοπία θα αναδυόταν ο Νέος Άνθρωπος, η ιδανική ισορροπία μεταξύ του πολίτη της Δύσης και της Ανατολής, απελευθερωμένος από τα δεσμά του παρελθόντος και τις αναστολές της συντηρητικής κοινωνίας.

Σε όλα αυτά θα αντιστέκονταν οι κάτοικοι της Antelope που εμβρόντητοι έβλεπαν ρασοφόρους στα κόκκινα και τα πορτοκαλί να κυκλοφορούν στους δρόμους τους – και να αναστατώνουν τις νύχτες τους από τα ουρλιαχτά των οργασμών τους – και σαν άλλοι απηυδισμένοι γείτονες θα έψαχναν τα νομικά μέσα που θα τους επέτρεπαν να διώξουν τους φασαριόζους της διπλανής πόρτας από την πόλη.

Έτσι ξεκινά το παντελώς σουρεάλ κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας που περιγράφει η καθηλωτική σειρά-ντοκιμαντέρ ‘Wild, Wild Counrtry’, σε σκηνοθεσία των αδελφών Chapman και Maclain Way (του επίσης ορεγκονικού ‘The Battered Bastards of Baseball’) και παραγωγή των γνωστών αδελφών Duplass.

Είτε αποφασίσει κανείς να διαλέξει το πρίσμα κατά της μικρής, αφιλόξενης κοινότητας που απορρίπτει τον Άλλο για τη διαφορετική πολιτική, σεξουαλική ή θρησκευτική του ταυτότητα, είτε ταχθεί ενάντια στην αίρεση που αρματώνεται με όπλα και σκοτεινές σκευωρίες για να επιβιώσει στη νέα της κατοικία, η σειρά είναι πολύ αφοσιωμένη στην πιστή απεικόνιση ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων της Αμερικής των ‘80s για να πάρει θέση.

Όσο λιγότερα ξέρει κανείς πριν παρακολουθήσει τα έξι εθιστικά επεισόδια, τόσο το καλύτερο για την απόλαυσή του. Τυχόν αναφορές σε απόπειρες δολοφονίας, δηλητηριάσεις, παρακολουθήσεις και εμπρησμούς θα ήταν ακριβείς, αλλά αυτή είναι μία από τις πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις όπου πρέπει να δεις με τα μάτια σου τον παραλογισμό για να τον πιστέψεις.

Πέρα από τη βιβλιογραφία του, ο Osho είναι ίσως γνώριμο όνομα στην Ελλάδα καθώς όταν εκδιώχθηκε από τις Η.Π.Α. έλαβε άδεια παραμονής από την ελληνική κυβέρνηση και εγκαταστάθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου στην Κρήτη. Εκεί τον επισκέπτονταν Έλληνες «μαθητές» του όπως ο Μανώλης Ρασούλης, αλλά μετά από τις αντιδράσεις ιερέων και οργανώσεων της περιοχής που τον αποκαλούσαν «γκουρού του σεξ», ο πνευματικός ηγέτης του κινήματος των Rajneesh απελάθηκε.

Όσο για το ράντσο του στο Όρεγκον, αυτό κατά τραγική ειρωνεία ανήκει πια σε κατασκηνώσεις για χριστιανικές νεολαίες. Η ιστορία του όμως δεν γράφτηκε τελικά μόνο από τον νικητή.

* To ‘Wild, Wild Country’ είναι διαθέσιμο στο Netflix.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode