SONS OF ANARCHY/ MAYANS MC

Οι 15 στιγμές του ‘Sons of Anarchy’ που μας σόκαραν

Τα νέα του επερχόμενου sequel του ‘Sons of Anarchy’ μας έριξαν στη νοσταλγία και αυτή η λίστα ήταν η πρώτη μας αντίδραση.

Δίψα ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο Ηλίας ο Αναστασιάδης για να περιγράψει τη ζήτηση για το ‘Sons of Anarchy’ από τους αναγνώστες του Oneman. “Δεν μπορείς να φανταστείς τι κράξιμο έχουμε φάει”, μου εξομολογήθηκε πιο συγκεκριμένα. Γιατί δεν έγραφαν αρκετά για τη σειρά, απ’ ό,τι μου εξήγησε.

Για το κράξιμο δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά γιατί δεν ήμουν μέλος της ομάδας όταν το Sons ήταν στα φόρτε του, αλλά για τη δίψα απέκτησα άποψη με το που έγραψα για το sequel που ετοιμάζει ο Kurt Sutter. Το άρθρο είχε από τα υψηλότερα ποσοστά επισκεψιμότητας εκείνη την ημέρα, αλλά και τα περισσότερα σχόλια στο Facebook.

Αρκετά από αυτά σχολίαζαν ότι θα ήταν καλύτερο ένα prequel από τον Sutter, αντί για τη σειρά με τους Mayans, οπότε είχα σκεφτεί τότε να γράψω για τα απαραίτητα συστατικά του prequel, όπως το φαντάζομαι, και να σας καλέσω να ολοκληρώσετε τη συνταγή στα σχόλια. Αυτή ήταν η πρώτη ιδέα και θα γίνει σίγουρα.

Η δεύτερη ήταν να βάλω κάτω τις καλύτερες στιγμές της σειράς, αλλά όταν άρχισα να τις σκέφτομαι διαπίστωσα ότι θα κατέληγα να γράφω για ολόκληρες σεζόν και δε θα βγάζαμε άκρη. Αφήστε που το “καλύτερη στιγμή” στους Sons αμφιταλαντεύεται μεταξύ εκείνων των σκηνών δικαίωσης και ικανοποίησης και στις άλλες που σ’ έκαναν να θες να σπάσεις την οθόνη, αλλά τις ευχαριστιόσουν λόγω οξύτατου μαζοχισμού. 

Η τρίτη ιδέα μου ήρθε όταν χάζευα στο Youtube και μου έσκασε στο πλάι η σκηνή με τον Otto. Ξέρεις ποια σκηνή. Μία είναι. Μα τη γλώσσα του; Σοκ.

Δεν ξέρω τι περίμενα, βέβαια. Από ένα σημείο και μετά στη σειρά, κάθε φορά που ερχόταν η ώρα για σκηνή με τον Otto, ένιωθα τον εαυτό μου να προετοιμάζεται αυτόματα για μία ακόμα αξιομνημόνευτα αηδιαστική στιγμή του. Κι αν γενικώς πετύχαινε κάτι η σειρά μέχρι σχεδόν τα τελευταία της, ήταν να καταφέρνει να σε σοκάρει ακόμα κι εκεί που νόμιζες ότι τα έχουν κάνει όλα. Ήταν, ίσως, και η Αχίλλειος πτέρνα του Sons αυτό, η προσπάθεια να κάνει πάντοτε κάτι απρόβλεπτο και τραβηγμένο. Όπως έλεγε συχνά ο Sutter όμως, η σειρά ήταν μία μάτσο σαπουνόπερα. Αν δεν το παρακάνει η σαπουνόπερα, ποιο είδος σειράς θα το κάνει;

Επειδή ήδη έκαψα μία σκηνή όμως, ας δούμε άλλες 15 που άφησαν τους θεατές με ανοιχτό το στόμα.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ OTTO – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘CRUCIFIXED’

Όχι ότι ξεχνιούνται αυτά, αλλά θυμίζω ότι η παραπάνω σκηνή με τη γλώσσα χρωστάει την ύπαρξή της σε αυτήν με τον σταυρό.

Ζήτησε ο Otto από την Tara να του πάει τον σταυρό της συγχωρεμένης της γυναίκας του, αλλά σιγά που θα τον χρησιμοποιούσε για προσευχή.

Μαχαιρώνει μ’ αυτόν την αδελφή και νοσοκόμα Pamela Toric – αδερφή του πρώην αστυνομικού Lee Toric και νοσοκόμα στη φυλακή του, γεγονός που οδηγεί στη φυλάκιση της Tara και στην αρχή των δικών του βασανιστηρίων από τον διαταραγμένο Toric.

ΤO ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ CLAY ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘JOHN 8:32’

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την εντυπωσιακή άνοδο και ανώμαλη πτώση του Clay, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε τις στιγμές του. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του τον πέτυχε στα κάτω του και ήταν εκεί να μας θυμίσει τι εστί Clay Morrow.

Όταν βαρέθηκε να ακούει το κήρυγμα του παπά της φυλακής, ξεκίνησε το δικό του, το οποίο λίγο-πολύ έλεγε ότι το δώρο που του έκανε ο Θεός για να τον απελευθερώσει συνοψίζεται στις λέξεις “sweet holy pussy”.

Οι φρουροί άργησαν να αντιδράσουν και ο πρώτος που το έκανε, αυτή τη στιγμή δεν έχει μύτη. Του την έκοψε ο Clay με τα δόντια και την έφτυσε φωνάζοντας “pussy has set me free”.

Τι έχουμε ζήσει μ’ αυτή τη σειρά.

R.I.P. ΣΕΡΙΦΗ HALE – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘SO’

Ο θάνατος του Hale δεν ήταν τίποτα τελικά μπροστά σε άλλους στη σειρά, αλλά αν σκεφτείς ότι έγινε τελείως απροσδόκητα, με το καλημέρα της τρίτης σεζόν, και μάλιστα κατά τη διάρκεια κηδείας, του αξίζει μία θέση στη λίστα.

Ο Hale ήταν από τους λίγους χαρακτήρες κόντρα στο club που οι περισσότεροι συμπαθούσαμε μέχρι τέλους και η μακρινή του σχέση με τον Jax από τα παιδικά τους χρόνια, έδινε μία ενδιαφέρουσα διάσταση στις σκηνές τους.

Tο βανάκι των Calaveras που τον πάτησε με το Dad’s Gonna Kill Me να παίζει δυνατά στο background την έκανε τη δουλειά του, αλλά ο επιβάτης του που ξέμεινε πίσω το πλήρωσε με πολύ αίμα και πολύ πεζοδρόμιο στη μούρη από τον Jax.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ CLUBHOUSE – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘THE MAD KING’

Καλά τελείωσε το συγκεκριμένο επεισόδιο για τους Sons αν σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσαν να έχουν ανατιναχτεί, αλλά η εκρηκτική παγίδα των Ιρλανδών στέρησε από αυτούς το σπίτι τους και από εμάς το επί έξι σεζόν πιο γνώριμο περιβάλλον της σειράς.

Λύσεις βρέθηκαν, αλλά το γκαράζ Teller-Morrow δε μπορεί ποτέ να έχει αντικαταστάτη.

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ GEMMA – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘TOAD’S WILD RIDE’

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήσεις τα παιδιά σου με την Gemma, αλλά είναι αναπόφευκτο να πέσεις και στην ανάγκη της γιαγιάς. Ειδικά όταν θέλει να σου αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει σοβαρές ευθύνες.

Αμέσως επόμενο σκηνικό να οδηγεί με τα παιδιά στο πίσω κάθισμα – ενώ το έχει κάνει το τσιγαράκι της – και να τρακάρει με ένα φορτηγάκι.

Η συγκεκριμένη σκηνή δε θα είχε την ίδια επίδραση εάν βρισκόταν στην αρχή ή στη μέση του επεισοδίου, αλλά όταν το τελευταίο πλάνο είναι το αίμα του αναίσθητου Abel, δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο JUICE ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ MILES – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘WITH AN X’

Σε μία από τις πιο oh-shit στιγμές της σειράς, ο Juice σκοτώνει τον Miles επειδή τον πήρε πρέφα ότι είχε κλέψει κοκαΐνη.

O Juice, προσπαθώντας να αποκρύψει το γεγονός ότι είναι μισός Αφροαμερικάνος και άρα καταπατούσε τον κανόνα του club που έλεγε ότι δε γίνονται δεκτοί οι μη λευκοί, δέχεται να κλέψει κοκαΐνη από το καρτέλ που συνεργάζονταν τότε οι Sons, για λογαριασμό του σερίφη.

Τελικά άλλαξε γνώμη και πήγε να την επιστρέψει, αλλά έπεσε πάνω στον Miles. Ο δεύτερος καταλαβαίνει τι έχει συμβεί κι έτσι τρώει μία σφαίρα στο κεφάλι. Τζάμπα κιόλας απ’ ότι αποδείχτηκε, αφού οι Sons δεν είχαν κανένα θέμα να αλλάξουν τον απαρχαιωμένο κανόνα τους.

Ο JAX ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗ WENDY ΜΕ ΗΡΩΙΝΗ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘DARTHY’

Σε μία από τις χειρότερες στιγμές του, ο Jax κάνει ένεση ηρωίνης στην Wendy, για να την εμποδίσει να διεκδικήσει περαιτέρω την επιμέλεια του Thomas από εκείνον και την Tara.

Η έντιμη προσπάθειά της να μείνει καθαρή και να στρώσει τη ζωή της πέφτει στο κενό και η πράξη του Jax την πάει πέντε χρόνια πίσω.

Αν ρωτούσαμε τον Jax γιατί έκανε ότι έκανε, σίγουρα θα μας έλεγε ότι έπρεπε να προστατεύσει την οικογένειά του, αλλά πραγματική δικαιολογία για μία τέτοια αγριότητα δεν υπάρχει.

Ο CLAY ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ PINEY – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘FAMILY RECIPE’

Αυτά τα γράμματα του JT είχαν μπλέξει πολύ κόσμο. Στόχος του Clay ήταν, φυσικά, να τα βρει και να τα καταστρέψει, αφού κατέγραφαν τις υποψίες που είχε ο πατέρας του Jax για τον θάνατο που του ετοίμαζαν αυτός και η Jemma, αλλά η προσοχή του είχε επικεντρωθεί στον Piney και την Tara που πίστευε ότι τα έχουν.

Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε, λοιπόν, όταν απείλησε τον Piney κι εκείνος του είπε να αφήσει ήσυχη την Tara. “Πολύ αργά” ήταν η απάντηση και ο γηραιότερος όλων γίνεται ο τρίτος από τους First 9 που φεύγουν από το χέρι του Clay.

Ακόμα πιο δραματικό κάνει το σκηνικό το γεγονός, ότι ο Piney ήταν αυτός που κάποτε εγγυήθηκε για την είσοδο του Clay στο club.

Η ΟΜΟΡΦΗ DAWN ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘SOVEREIGN’

Ο ‘Waaaaaalt’ Harrold Perrineau είπε να τα κάνει όλα ρημάδι για τους Sons αφού έφυγε από το LOST, αλλά όταν του σκοτώνεις την κόρη έχει και τα δίκια του. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απαγάγει τη δική σου κόρη και να την κάψει μπροστά στα μάτια σου.

Ο φόνος της Dawn μπροστά στον Tig είναι εύκολα από τις πιο τραυματικές, διεστραμμένες στιγμές της σειράς που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ OPIE – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘LAYING PIPE’

Ο Opie είχε πάψει από καιρό να έχει ζωή μέσα του, αλλά όσο ήταν ζωντανός υπήρχε ακόμα ελπίδα. Όταν ο Damon Pope απαίτησε να παλέψουν μέχρι θανάτου με τους άντρες του, ο Jax, ο Tig ή ο Opie, ο καλύτερος φίλος του Jax αποφάσισε να θυσιαστεί για να ζήσουν οι άλλοι δύο.

Απ’ τους πολλούς χαρακτήρες που χάσαμε στο ‘Sons of Anarchy’, ο Opie ήταν από αυτούς που πόνεσαν περισσότερο.

Ο TIG ΣΚΟΤΩΝΕΙ TH DONNA – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘THE SLEEP OF BABIES’

Στις αρχές της σειράς και για αρκετό καιρό μετά, ο Tig ήταν το πιστό δεξί χέρι του Clay και ακολουθούσε τις εντολές του αρχηγού για το καλό του club.

Όταν του ζητήθηκε να σκοτώσει τον Opie που του την είχε στήσει η πράκτορας Stahl για να φανεί ότι πρόδωσε τους Sons, εκείνος δέχτηκε, μόνο που στη θέση του οδηγού στο φορτηγάκι του Opie ήταν η σύζυγός του, Donna.

Στην πρώτη σεζόν των Sons δεν είχαμε ακόμα συνηθίσει αυτού του είδους τα twist στην πλοκή κι έτσι η εξέλιξη αυτή ήταν τελείως απροσδόκητη.

Η ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ STAHL ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘JUNE WEDDING’

Η πράκτορας του ATF, June Stahl, υπήρξε από τους πρώτους και πιο απολαυστικούς ανταγωνιστικούς χαρακτήρες στο ‘Sons of Anarchy’. Δε χόρταινα να τη βλέπω να παίζει τη γάτα με το ποντίκι με τους Sons και να αμφιταλαντεύεται μεταξύ του μίσους της για το club και την ανάγκη να καλύψει τα νώτα της μέσω της συνεργασίας της μαζί τους.

Για τα νώτα αυτά, λοιπόν, σκότωσε τη συνάδελφο και ερωτική της σύντροφο, Amy Tyler, με απώτερο στόχο να βάλει τους Sons στη φυλακή.

Έχασε τη ζωή της στο αμέσως επόμενο επεισόδιο, αλλά δεν την ξεχάσαμε ποτέ.

Ο JAX ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΗΣ TARA – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘THE PULL’

O εμμονικός, διαταραγμένος πρώην σύντροφος, νυν stalker της Tara, Josh Kohn, ήταν ο πρώτος φόνος που έκανε ο Jax για να ξεφορτωθεί κάποιον και, κοιτώντας πίσω, η αντιπαραβολή εκείνου του Jax με την εξέλιξη και κατάληξή του έχει κάτι από αρχαία τραγωδία.

Μετά τον πυροβολισμό στο στομάχι που του κατάφερε η Tara όταν την παρενόχλησε για πολλοστή φορά, ο Jax τον πυροβολεί στο κεφάλι και προσπαθεί να παρηγορήσει τη σοκαρισμένη Tara.

Οι δυο τους καταλήγουν στο κρεβάτι μετά από μία δεκαετία κι εμείς τους βλέπουμε να κάνουν σεξ δίπλα από ένα πτώμα.

Τι έχουμε ζήσει σ’ αυτή τη σειρά, ξαναλέω.

“ΜΑΧΑΙΡΙ Ή ΦΩΤΙΑ;” – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘GIVING BACK’

Όταν επέστρεψε στο Charming το πρώην μέλος του club, Kyle Hobart, οι Sons δεν ενθουσιάστηκαν που δεν είχε μαυρίσει το τατουάζ του. Τον είχαν διώξει από τη λέσχη και από την πόλη επειδή εγκατέλειψε τον Opie όταν κοντοζύγωνε η αστυνομία, οπότε να έχει κρατήσει και το τατουάζ του, πήγαινε πολύ.

Τελικά οι Sons τον ρώτησαν με ποιο τρόπο προτιμάει να του σβήσουν το τατουάζ. Μαχαίρι ή φωτιά; Θ’ αστειεύονται, θυμάμαι είχα σκεφτεί για κάποια δευτερόλεπτα.

Ο Kyle διάλεξε τη φωτιά τελικά, αλλά προσωπικά δεν ξέρω ποιο είναι το χειρότερο. Η λυχνία συγκόλλησης που του έβαλε ο Tig στην πλάτη, πάντως, τον έστειλε στο νοσοκομείο.

Ήταν μόνο το πέμπτο επεισόδιο της σειράς, αλλά το μήνυμά του ‘Sons of Anarchy’ ήταν σαφές. Εάν μπλέξεις στον κόσμο αυτό, όσο και να το θελήσεις, δε μπορείς να φύγεις ποτέ πραγματικά.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ TARA – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ‘A MOTHER’S WORK’

Γνωρίζοντας ότι η σειρά είχε επηρεαστεί έντονα από τον Άμλετ, δεν είχα πολλές ελπίδες για την επιβίωση του Jax-Άμλετ και της Tara-Οφηλίας, αλλά είχα αποφασίσει ότι αυτές οι λίγες που είχα, θα πέθαιναν τελευταίες.

Μετά από μία ολόκληρη έκτη σεζόν να θυμίζει τρενάκι του τρόμου για την Tara, το φινάλε της επεφύλασσε μία επανασύνδεση με τον Jax και μία καλή φαινομενικά λύση για το μέλλον της οικογένειάς της.

Τελικά, η αισιόδοξη νότα του επεισοδίου έδωσε τη θέση της στη σκηνή του φόνου της από τη Gemma λίγες σκηνές πριν από το τέλος και, στη συνέχεια, στη φοβερή στιγμή με τον Charlie Hunnam να κλαίει με τη νεκρή αγάπη της ζωής του Jax στα χέρια του.

Δεν το έχω ξεπεράσει κι ούτε πρόκειται.

***

Συμπληρώστε ελεύθερα τη λίστα, γιατί 15 στιγμές είναι λίγες, πολύ λίγες.