THE WALKING DEAD

The Walking Dead S7E02: Καλωσήρθατε στο τσίρκο του παραλόγου

Όλα όσα είδαμε στο 2ο επεισόδιο της 7ης σεζόν με τίτλο 'The Well'. ΠΡΟΣΟΧΗ. Ακολουθούν όσα spoilers καταφέραμε να βρούμε.

Ξεκίνησα, επίτηδες, να γράφω αυτό το recap πριν καν παίξει το επεισόδιο, προκειμένου να διαπιστώσω πόσο καλά γνωρίζω τη σειρά/ πόσο προβλέψιμη είναι η εξέλιξή της. Στα βασικά, όπως ότι εδώ η δράση μεταφέρεται αποκλειστικά στη μικρή περιοχή της Carol και του Morgan, μέσα έπεσα. Κρίμα που ούτε από δράση είδαμε πολλά, ούτε η Carol -για πρώτη φορά στα χρονικά εδώ και αρκετές σεζόν – δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα μόνο και μόνο που υπάρχει.

Λογικό, θα μου πεις, να αφήσουν την υπόλοιπη ομάδα να πάρει μια βαθιά ανάσα και να αρχίσει να γλείφει τις πληγές της από τους δυο θανάτους (Abraham, Glenn) της πρεμιέρας. Επίσης λογικό να μας δείξουν ένα νέο παίκτη στην σκακιέρα, τον γκριζομάλλη rasta master Ezekiel, βασιλιά του The Kingdom (και περήφανο κάτοχο μιας ζωντανής τίγρης).

Επίσης, απροσδόκητα, δεν χρειάστηκε να περιμένουμε και πολύ για να τον δούμε φάντη μπαστούνι μπροστά μας. Για την ακρίβεια στην αρχή βλέπουμε την τραυματισμένη Carol (αλήθεια, τι θα έκανε εκείνη αν ήταν στη θέση του Rick;) στο πίσω μέρος μιας άμαξας με άλογο. Συνοδεία δυο ‘ιπποτών’. Ναι, κανονικά ‘πριγκίπισσα’ φάση. Αν και, αμέσως μετά, η άμαξα ντελαπάρει αφού τους την πέφτουν Walkers, των οποίων προφανώς τα άλογα είναι ο αγαπημένος μεζές.

Mε την θολωμένη Carol, μέσα στην αναμπουμπούλα, να προσπαθεί και πάλι να ‘ξεφύγει’. Από ποιους; Από τι; Δεν έχει σημασία. Μετά από μια υπέροχη σκηνή όπου βλέπουμε σε slow motion μια ξανθιά πολεμίστρια του Kingdom να καρφώνει σαν σουβλάκι ένα Walker πάνω από τη σέλα του αλόγου της, η Carol (που βλέπει τους Walkers που πεθαίνουν όπως ήταν πριν, ως ανθρώπους-επίσης ωραίο touch) ξυπνάει στο αναρρωτήριο και σύντομα γνωρίζει -με αναπηρικό καρότσι καθώς αναρρώνει- από κοντά τον ρασταφάρι βασιλιά, το σπαθί του και την κατοικίδια τίγρη του την Shiva.

Το θέαμα είναι γραφικό. Αλλά η Carol μπαίνει αμέσως στο mode καλή νοικοκυρά (αργότερα την βλέπουμε να δακρύζει όταν της λένε πως υπάρχει πίτα για πρωινό) και, όταν την ρωτάει αν τον θεωρεί τρελό, του απαντάει όχι. Ναι, το μέρος είναι τσίρκο. Η Carol το λέει ευθαρσώς αυτό στον Morgan (που αρχίζει και εκπαιδεύει στο aikido ένα νέο), αμέσως μετά που μένουν μόνοι τους.

Τι άλλο μαθαίνουμε για το Kingdom; Αυτό που ήδη ξέραμε, ότι δεν έχουν όπλα πέρα από σπαθιά και ακόντια. Κάτι που δεν καταλάβαμε στην αρχή γιατί γίνεται, ότι δηλαδή τρέφουν τα γουρούνια τους με εντόσθια Walkers. Και, το πιο ενδιαφέρον, ότι ο Ezekiel κρύβει μυστικά από το λαό του, όπως ότι τα συγκεκριμένα γουρούνια τα δίνει ως εβδομαδιαίο φόρο στους Saviors, όπως και οτιδήποτε άλλο ζητήσουν, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα βάλει μαζί τους. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Εξού και αφήνει έναν από αυτούς να σαπίσει στο ξύλο το πρωτοπαλίκαρό του προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη.

Λίγο μετά η Carol εξαφανίζεται και πάλι. Μόνο που, πριν φύγει, την πετυχαίνει ο Ezekiel στον κήπο με τις ροδιές. Εκεί που, όταν μένουν μόνοι, της εξηγείται μόρτικα και Πασαλιμανιώτικα (χάνοντας και την βασιλική προφορά). Της λέει δηλαδή ότι είναι πολύ έξυπνη, ότι προς στιγμήν ξεγέλασε και εκείνον, ότι γνωρίζει καλά ότι τα όπλα που έφερε μαζί της είναι των Saviors και πως γενικώς ήρθε η ώρα να τα πουν σαν επιζών προς επιζών.

Η Carol του λέει στην μούρη ότι είναι ανέκδοτο. Αυτός και το παραμυθένιο μέρος που έχει φτιάξει.

Όμως εκείνος δεν πτοείται. Της εξηγεί πως είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να ακολουθήσει κάποιον, ότι όταν τον είδαν με τον τίγρη καβάλα άρχισαν να λένε ιστορίες για εκείνον και πως την εξημέρωσε και ότι άρχισαν να του φέρονται λες και είναι ήρωας και βασιλιάς. Οπότε τους άφησε.

Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν φύλακας σε ζωολογικό κήπο, η τίγρης ήταν τραυματισμένη, την βοήθησε να γίνει καλά και από τότε δεν τον πειράζει. Επίσης το ξέρει ότι δεν είναι πρακτικό να την κρατάει, αφού τρώει όσο 10 άτομα, και αν θέλει θα του βγάλει το χέρι καθώς η αλυσίδα από την οποία την κρατάει είναι διακοσμητική. Επιπλέον υπήρξε και ηθοποιός σε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, οπότε οι βασιλικοί μονόλογοι του έρχονται εύκολοι.

Με άλλα λόγια, χωρίς κανένα λόγο, της μιλάει σφαίρα ειλικρινά και προσπαθεί υπερβολικά πολύ να την πείσει να μείνει. Εκείνη του λέει ότι δεν την νοιάζει και ότι απλώς θέλει να φύγει μακριά. Τελικά την πείθει να μείνει μόνη μεν, αλλά σχετικά κοντά.

Στο τέλος του επεισοδίου την βλέπουμε να φεύγει εκτός πύλης, αφού πρώτα ανταλλάσσει μερικά γλυκόλογα με τον Morgan (εκείνη του λέει πως σχεδόν μετανιώνει για όλες τις φορές που πήγε να τον πυροβολήσει ή μαχαιρώσει και εκείνος ότι είναι στο top3 των ανθρώπων που έχει βγάλει αναίσθητους), μπαίνει στο σπίτι, θάβει τον Walker που μένει εκεί, ανάβει το τζάκι και, πάνω που πάει να χαλαρώσει, ακούει ένα χτύπημα στην πόρτα. Και μετά ένα μούγκρισμα. Είναι ο Ezekiel που έχει έρθει για booty call με την τίγρη στο ένα χέρι και ένα ρόδι στο άλλο.

Αυτά. Και πολλά σου είπα για ένα επεισόδιο που δεν έχει και μεγάλη σημασία να μην το δεις. Θα μπορούσες απλά να διαβάσεις το βιογραφικό του Ezekiel και πάλι μια χαρά θα ήσουν. Δεύτερο συνεχόμενο φάουλ δηλαδή, μετά το παρατεταμένο torture porn του πρώτου. Αν το τρίτο είναι γεμάτο αυτό που υποπτεύομαι, τους θρήνους δηλαδή αυτών που έχουν μείνει πίσω και τίποτα άλλο, τότε θα απαιτήσουμε ένα standalone του Daryl μπας και έρθουμε στα ίσα μας.

P.S. Υπάρχει πάντοτε και η αντίθετη άποψη. Ότι δηλαδή χρήσιμο είναι να υπάρχει εμβόλιμο ένα τέτοιο επεισόδιο και ένα τόσο φαντασμαγορικά μη ρεαλιστικό βασίλειο. Ότι ο Ezekiel είναι κουλ χαρακτήρας. Και ότι είναι καλό να βλέπουμε την Carol, την πιο αδίστακτη δολοφόνο όλων, να αρχίσει να νοιάζεται και πάλι για μια κοινότητα ανθρώπων. Γιατί όλοι ξέρουμε τι είναι ικανή να κάνει μετά για να την προστατεύσει. Όπως και να’χει, όσο και να διαφωνώ, έχουν δίκαιο σε κάτι. Ότι αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς. Εκεί που βλέπουμε ένα κόσμο μεγαλύτερο να ανοίγει μπροστά στα μάτια μας.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.