THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E05: Η εξομολόγηση του Negan

Το πέμπτο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'Τhe Big Scary U' έχει πολλά καλούδια να ανακαλύψεις. Προσοχή, όπως, πάντα, στα spoilers.

Επιτέλους ένα καλό, ένα πολύ καλό επεισόδιο αυτή τη σεζόν. Χωρίς πολύ αίμα, αλλά με πολλή ουσία, ωραίους διάλογους, άψογη ατμόσφαιρα. Όλα αυτά δηλαδή που μας έλειψαν σφοδρά μέχρι τώρα.

Ένα επεισόδιο με επίκεντρο τον -εξαφανισμένο μέχρι τώρα- Negan. Εντάξει, για την ακρίβεια με επίκεντρο την ‘σύσκεψη διαχείρισης της κρίσης’ από τους Saviors, την οποία διέκοψε, αν θυμάσαι, η επίθεση του Rick στο Sanctuary.

Τα πράγματα ξεκινούν υποτονικά. Πρώτα με τον παπά της καρδιάς μας, τον Gabriel, να ευχαριστεί τον Θεό για όλα και να του εξηγεί πως δεν τον πειράζει να πεθάνει, αλλά τον πειράζει να πεθάνει χωρίς λόγο και αιτία.

Και στη συνέχεια με τον πορνοστάρ (λόγω μουστακιού) Simon να πηγαίνει πρωινό στον Gregory πριν τον φέρει εντός σύσκεψης Saviors (εκείνη όπου δίνουν το παρών οι αρχηγοί κάθε φυλακίου και ο προδότης Dwight) για να πείσει τον Negan ότι δεν ήξερε τίποτα για τη συνωμοσία και ότι γενικά δεν έχει χάσει τη χρησιμότητά του.

Εκεί που ο Negan μας εξηγεί γιατί λέγονται Saviors. Επειδή δεν έχουν πρόβλημα να σκοτώσουν ένα άτομο, το σωστό άτομο, αρκεί αυτή η πράξη να βοηθήσει να σωθούν άλλοι 100.

Εκεί όπου ο Negan, που σε αυτό το επεισόδιο αποδεικνύει πως διαθέτει στρατηγικό μυαλό και ηγετικές ικανότητες, απαγορεύει -κυριολεκτικά δια ροπάλου- να πάνε και να σκοτώσουν όλους τους κατοίκους του Hilltop για την ανυπακοή τους, εξηγώντας πως οι άνθρωποι είναι ένας ακόμη φυσικός πόρος που χρειάζεται σωστά διαχείριση. Προτιμώντας απλώς να συλλάβουν τον Βασιλιά, τον Rick και την Χήρα Maggie και να τους βασανίσουν δημόσια επί πολλές, πολλές μέρες.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη, που την βλέπουμε να εκτυλίσσεται πριν και μετά ξεσπάσει ο κακός χαμός, διακόπτεται ενίοτε για να μας δείξει τι συμβαίνει εντός του τροχόσπιτου στην αυλή όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι και περικυκλωμένοι από Walkers ο Gabriel και ο Negan.

Εδώ βρίσκεται η αληθινή ουσία του επεισοδίου. Στο να αναγκάσει δηλαδή ο Gabriel τον Negan (που δεν είναι καθόλου βίαιος και προσπαθεί να γοητεύσει τον παπά-ακόμη και όταν εκείνος κλειδώνεται στο άλλο δωμάτιο) να του εξομολογηθεί τα σώψυχά του. Κάτι που ο Gabriel θεωρεί ότι είναι ο λόγος που παραμένει ζωντανός. Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να συμβεί.

Στην αρχή ο Negan τον αφοπλίζει αλλά δεν τον σκοτώνει. Και μετά ο Gabriel, ενώ οι Walkers αρχίζουν να βαράνε πόρτες και παράθυρα σαν διαχειριστές που δεν τους έχει πληρώσει ο νοικάρης κοινόχρηστα εδώ και εξάμηνο, του βγάζει την ψυχή μέχρι να τον ‘υποχρεώσει’ να του αποκαλύψει ένα μυστικό που, προσωπικά, δεν μου έκανε κάτι φοβερό.

Ότι δηλαδή εκείνη η αμαρτία του που ο Negan (που προ αποκάλυψης μαθαίνουμε ότι δούλευε με παιδιά) θεωρεί μεγαλύτερη από όλες είναι το γεγονός ότι όταν η πρώτη του γυναίκα, η μόνη που θεωρεί αληθινή, εκεί που ήταν ήδη άρρωστη πριν ξεσπάσει η αποκάλυψη (αλλά πάραυτα την κεράτωνε αβέρτα), έγινε Walker, δεν είχε τη δύναμη να την σκοτώσει. Επίσης ότι μάλλον την λένε Lucille, εξού και το όνομα του ‘τιμημένου’ ροπάλου του.

Σιγά τα λάχανα δηλαδή. Εδώ ο Gabriel, όπως του λέει (και μας υπενθυμίζει) έκλεισε τις πόρτες της εκκλησίας του και άφησε το ποίμνιο του να γίνει finger food για τους Walker. Βαρβάτη αμαρτία δηλαδή, όχι ξηροκάρπια.

Βέβαια, παρόλο που η εξομολόγηση του Negan ήταν κάπως ‘μούφα’, όλα όσα προηγήθηκαν μέχρι οι δυο τους να βγουν τελικά στην αυλή γεμάτη από εντόσθια Walker (ναι, το γνωστό κλασικό κόλπο) είχαν ενδιαφέρον. Κυρίως το να βλέπουμε τον Negan να μας εξηγεί τη φιλοσοφία του. Ότι δηλαδή ο βασικός του ρόλος είναι να βοηθάει τον κόσμο να ξεπερνάει τις αδυναμίες του. Και ότι, σε αυτόν τον κόσμο που έχει χτίσει, κανείς δεν πεινάει, κανείς δεν είναι σκλάβος και όλοι έχουν ένα σκοπό.

Επίσης, αν και δεν είναι πολύ πειστικό, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δυο τους, ο ‘Διάβολος’ και ο ‘εκπρόσωπος του Θεού’, έκαναν bonding. Με τον Negan να βοηθάει τον Gabriel να μείνει ζωντανός όταν βγήκαν στην αυλή. Αν και, για να πω την αμαρτία μου, πίστεψα ότι ο Gabriel θα πεθάνει στα σίγουρα όταν έπεσαν πάνω τους από το περβάζι ένα μάτσο Walkers.

Γιατί τι άλλη χρησιμότητα έχει, για τον Negan και συνολικά για την ιστορία; Α, ξέχασα, όπως μαθαίνουμε αργότερα, πλέον η χρησιμότητά του, όπως λέει στον Eugene όταν του πηγαίνει ένα μαξιλάρι στο κελί του στο Sanctuary (εκεί όπου τον βλέπουμε άρρωστο-από δάγκωμα ίσως ή απλά κρύωσε στο τροχόσπιτο;), είναι να σώσουν τον γιατρό της Maggie που είναι εντός του συγκροτήματος. Τρέχα γύρευε φάση δηλαδή.

Όσον αφορά τον Negan, που εδώ ήταν πιο ανθρώπινος ως αρχι-κακός, άρα και σαφώς πιο πειστικός, φαίνεται ότι είχε δίκαιο όταν έλεγε ότι χωρίς αυτόν θα ξεσπάσει χάος (‘Θα πεθάνουν πολλοί αν δεν είμαι εκεί να το σταματήσω’). Πριν δηλαδή μπει, στο τέλος του επεισοδίου, εντός του Sanctuary, καλυμμένος με εντόσθια, οι εργάτες ήταν στα πρόθυρα εξέγερσης. Έχοντας λίγη βοήθεια από τον Dwight που βρήκε την ευκαιρία (φαντάζομαι στα πλαίσια του σχεδίου του Rick) να πάει στο οπλοστάσιο και να κλέψει ένα μάτσο όπλο.

Κάτι που λογικά συνέβη στην αρχή της σύσκεψης, όταν είπε στο Negan ότι πάει να κάνει τσιγάρο. Κάτι που προφανώς δεν έχει πάρει ακόμη χαμπάρι κανείς πέρα από τον Eugene, που το συνειδητοποίησε όταν ακούμπησε κάτι φρεσκοβαμμένα πούλια από ένα σκάκι που είχε στο δωμάτιό του ο Dwight όταν πήγε να τον ευχαριστήσει για το ότι o Dwight τον υπεράσπισε στην σύσκεψη (σ.σ. Ίδια κόκκινη μπογιά είχε και η τσάντα με τα κλεμμένα όπλα).

Μόνο που τώρα όλοι, ο Negan και οι λοχαγοί (που συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση του Rick έλαβε χώρα την ώρα που είχαν σύσκεψη), ψάχνουν να βρουν τον προδότη.

Και ο Eugene έχει μπροστά του ένα μεγάλο δίλημμα. Να προστατέψει τον Dwight; Ή να τον ‘δώσει’ στεγνά στον Negan που του είπε ότι αν βρει την απάντηση θα τον κάνει πολύ ευτυχισμένο. Και πως, αν δεν την βρει, επειδή πάλι θέλει να τον προστατέψει, θα τον σκοτώσει πρώτο για να μην κατουρηθεί πάνω του από το τι θα συμβεί όταν τελειώσουν τα τρόφιμα και το νερό.

Ειδική μνεία στα σεξουαλικά υπονοούμενα που δίνουν και παίρνουν. Από το fill your belly with my love (το έπιασες το διπλό νόημα, σωστά;) του Simon στον Gregory, το ‘Είσαι ένας πολιτικάντης με λεπτό τσουτσούνι’ του Negan στον Gregory, το ‘Έχω όρχεις φτιαγμένους από σίδερο’ του Negan στους εργάτες του, το ‘ Αυνανίστηκα εκεί που κάθισες λίγο πριν έρθεις για να ηρεμήσω λίγο’ του Negan στον Gabriel και, φυσικά, το ‘Πρέπει να κάνουμε επίδειξη μιας παχιάς και γεμάτης φλέβες (thick and veiny) δύναμης’ του Gregory στους υπόλοιπους λοχαγούς για το πως να αντιμετωπίσουν την εξέγερση.

Μην ξεχάσω να σου πω για το μπουκετίδι που έπεσε ανάμεσα στον Rick και τoν Daryl. Κάτι απρόσμενο και εντελώς αχρείαστο, αλλά έτσι επέλεξαν να μας δείξουν οι παραγωγοί ότι ο Rick απέκτησε ξανά συνείδηση.

Βλέπεις, αφού ο ετοιμοθάνατος Savior, ο οδηγός του φορτηγού που σταμάτησαν τύπου Mission Impossible στο προηγούμενο επεισόδιο, τους είπε ότι τους εξολόθρευσε μια short haired psycho lady (τέλεια περιγραφή της Carol, δεν νομίζεις;), οι δυο τους κατέβηκαν στο φορτηγό και ‘τσίμπησαν’ κάτι δυναμίτες.

Ο Daryl ήθελε να τους πετάξει στην είσοδο του Sanctuary ώστε να μπουκάρουν μέσα οι Walkers και να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες η φάση. Ο Rick, ξαφνικά, άρχισε να σκέφτεται ότι εντός Sanctuary δεν είναι μόνο Saviors, αλλά και ‘αθώοι’ εργάτες. Επιμένοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν το σχέδιο, μέχρι την τελευταία του πράξη.

Ο Daryl διαφωνεί. Πλακώνονται στα μπουνίδια. Ο Rick πετάει τους δυναμίτες στο φορτηγό. Εκείνοι κάνουν μπαμ. Άρα το πρόβλημα παύει να υφίσταται. Και μετά η φάση ψιλο-γυρίζει πάλι στο φιλικό/ αδελφικό με τον Rick να ‘παραπονιέται’ ότι το κεφαλοκλείδωμα που του έκανε ο Daryl είναι παράνομο. Είπαμε, δεν τα χάφτουμε αυτά. Αλλά κρατάμε μια πισινή μπας και αυτή η διαφορά φιλοσοφίας εξελιχθεί σε κάτι πιο ‘ζουμερό’ λίγο πιο κάτω στον δρόμο.

Όσον αφορά την τελευταία πράξη του φοβερού και τρομερού σχεδίου του Rick, ένος ανθρώπου που κάθε σχέδιο που κάνει θυμίζουμε ότι καταλήγει σε καταστροφή, έχει σχέση με τους Garbage people, αυτούς που τους έχουν ήδη προδώσει μια φορά. Συγκεκριμένα τον βλέπουμε, στο τελευταίο καρέ, να περπατάει προς το αρχηγείο τους.

Τώρα, αυτό το ελικόπτερο που πετάει κάποια στιγμή από πάνω του, δεν το κατάλαβα. Σε ποιον ανήκει; Που τα βρήκε τα καύσιμα; Πως θα επηρεάσει την τελική έκβαση της μάχης; Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι η πιο σημαντική εξέλιξη από άποψη πλοκής από την πρώτη φορά που είδαμε τον Negan.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.