THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E01: Αυτό που ο Rick γέρασε, αλλά μυαλό δεν έβαλε

Όλα όσα νομίζεις ότι θέλεις να μάθεις για την πρεμιέρα της 8ης σεζόν με τίτλο 'Mercy'. Προσοχή, ακολουθούν ένα μάτσο spoilers. Και ένα σωρό κρυμμένες εκπλήξεις, ένεκα του ότι έχουμε να κάνουμε με το 100ο επεισόδιο.

Ο Rick να μετράει ανάποδα από το 10 προκειμένου να αποφασίσουν οι λοχαγοί του Negan αν θα του παραδοθούν ή όχι (και τελικά, στη μέση, να αλλάζει γνώμη / βαριέται / τα παίρνει κρανίο και να αρχίσει να πυροβολεί).

Ο Daryl να καθοδηγεί ως τσοπανόσκυλο μια ορδή από Walking Dead στην βάση των Saviors ανατινάζοντας μια σειρά εκρηκτικά ενώ περνάει από δίπλα τους με την μηχανή του. Χωρίς καν να κοιτάζει, μιλάμε για φοβερό σημάδι.

O Morgan, όχι πλέον ειρηνιστής, να καρφώνει με το ακονισμένό και ματωμένο κοντάρι του όποιον Walking Dead ή Savior βρεθεί στο δρόμο του.

Και η Maggie (εκείνη στην οποία ο Rick είπε ξανά ότι θα δώσει την αρχηγία όταν ο Negan μας αποχαιρετίσει) να μας εξηγεί ότι είναι ΟΚ για μια έγκυο να πολεμά στο 2ο τρίμηνο της. (Γιατί το κορίτσι είναι γεννημένη αρχηγός και όχι απλά κάποιος που τρώει εμμονές και έχει μονίμως βλέμμα ημίτρελου-ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε).

Αυτά είναι τα μοναδικά καλά/ κουλ στοιχεία που αξίζει να συγκρατήσεις από μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα που κατάφερε να μας ενθουσιάσει λίγο (επιτέλους ο 1ο Παγκόσμιος Πόλεμος Μετά την Ζομποαποκάλυψη ξεκινά) και να μας ξενερώσει λίγο περισσότερο.

Γιατί ναι, συνεχίζω να το αγαπώ το ‘Walking Dead’ (ειδικά την Carol και τον Daryl που, δυστυχώς, δεν έκαναν τίποτα σημαντικό εδώ πέρα από το να τσεκάρουν – μαζί με την ‘ακόμη ζεις, μάλλον μέσο έχεις’ Tara – ότι η ορδή δεν έχασε το δρόμο της).

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που γράφω το recap του. Αλλά, το να αγαπάς κάτι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τονίζεις τα φάουλ, όταν τα βλέπεις να σκάνε μπροστά σου με γδούπο.

Όπως το γεγονός ότι ο Negan, όταν βλέπει ότι το αρχηγείο του είναι περικυκλωμένο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες (Alexandria, Hilltop, Kingdom) βγαίνει απλώς έξω στο περβάζι και αρχίζει τα δικά του. Χωρίς κανένας, μα κανένας, να κάνει τον κόπο να τον πυροβολήσει.

Εννοείται πως δεν θα ήταν λογικό να σκοτωθεί από το πρώτο επεισόδιο. Αλλά, προσωπικά, δεν με πείθει η εξήγηση που έδωσε μετά την προβολή ο showrunner, ότι δηλαδή αυτό συνέβη επειδή ο Rick ήθελε να δώσει την ευκαιρία στους υπαρχηγούς του να παραδοθούν.

Όχι μόνο γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο όσο εκείνος ήταν ζωντανός και στεκόταν δίπλα τους κρατώντας το -εσαεί διψασμένο για αίμα- ρόπαλο του, αλλά επειδή η ορδή που θα τους περικύκλωνε είχε ήδη πάρει για τα καλά το δρόμο της. Τι θα έκαναν δηλαδή μετά, θα τους έλεγαν να πάνε αριστερά μετά το φανάρι;

Άσε που ο Negan, τον οποίο ποτέ μου δεν συμπάθησα (μου έκανε και μου κάνει υπερβολικά φαφλατάς για κακός), αποδεικνύεται σε αυτό το επεισόδιο και ηλίθιος, αφού το πανούργο του σχέδιο για να αλλάξει γνώμη στο πλήθος που θέλει το σκαλπ του είναι να βγάλει μπροστά τον δειλό Gregory για να διατάξει / απειλήσει μάταια τους κάτοικους του Hilltop ότι αν δεν επιστρέψουν πίσω θα τους εξορίσει.

Βέβαια o ρόλος του Gregory εδώ δεν ήταν εντελώς διακοσμητικός. Λειτούργησε ως η αφορμή ώστε, στο τέλος του επεισοδίου, ο Gabriel που πήγε να τον σώσει (τελικά ο επτάψυχος Gregory μπήκε στο αυτοκίνητο και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια) να καταλήξει εγκλωβισμένος από τους Walking Dead, στο ίδιο τρέιλερ στην μέση της αυλής, μαζί με τον Negan.

Κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Gabriel θα μας αφήσει χρόνους. Πιο πιθανό (και κουραστικό) το βλέπω ο Negan να αποδειχθεί θρήσκος και να αρχίσει του εξομολογείται τις αμαρτίες του. Έτσι για να δούμε, αν και δεν μας νοιάζει, πως έφτασε να γίνει τέρας.

Εξίσου χωρίς λογική ήταν το χαλάζι από σφαίρες, που υποτίθεται είναι δυσεύρετες και πολύτιμες (σωστά Eurgene, που δεν κατάφερες να αρθρώσεις έστω και μισή λέξη εδώ), το οποίο εξαπέλυσε ο Rick και τα παλικάρια του απέναντι στα τζάμια της βάσης των Saviors. Εκτός και αν ο στρατηγικός στόχος ήταν να τους πουντιάσουν άμα χειμωνιάσει και αρχίζει και μπάζει από παντού. Τουλάχιστον εμένα αυτό μου έρχεται, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο.

Από εκεί και πέρα είδαμε την Michonne να φιλάει παθιασμένα τον Rick (βλέπε άλλη μια δυνατή μαχήτρια που μένει εκτός παιχνιδιού).

Την μπανταρισμένη Rosita να κάθεται τσαντισμένη και μουτρωμένη στη βεράντα του σπιτιού της στην Alexandria επειδή δεν μπορεί να ακολουθήσει τους υπόλοιπους στη μάχη.

Toν Ezekiel να βγάζει και εκείνος (μετά τον Rick που ξεστόμισε ένα εντελώς φασιστικό “Είναι δικαίωμά μας να πάρουμε αυτό τον κόσμο”) ένα λόγο, μπολιασμένο με ατάκες Σέξπιρ, από την καρότσα του Datsun με την τίγρη του να τον χειροκροτεί (εντάξει, να γρυλίζει επιδοκιμαστικά).

Και τον Carl και το καπέλο του να χρίζεται -από την Michonne- ως υπεύθυνος για την ασφάλεια της Alexandria.

Επίσης, επειδή σε αντίθεση με τον πατέρα του είναι πονόψυχος και αισιόδοξος, να πηγαίνει να αφήνει δυο κονσέρβες φαγητό στο βενζινάδικο όπου, μια μέρα πριν, συνάντησε ένα σοκολατί τύπο (γεια σου νέο cast member, με λένε Πάνο, το δικό σου το ονοματάκι πως το είπαμε;) τον οποίο ο Rick καπάκι έδιωξε μακρυά πυροβολώντας.

Όσον αφορά για το γέρος του τίτλου, αυτό αφορά δυο flash forward / όνειρα / ευσεβείς πόθους που μας χάρισε ο Rick. Εκεί δηλαδή που τον βλέπουμε πρώτα να ανοίγει τα μάτια του σε ένα κρεβάτι, γέρος, γαλήνιος και με τεράστιο μούσι, με μια μαγκούρα δίπλα. Και καπάκι να σηκώνεται, να λέει γεια στον Carl και την Michonne (που, για κάποιο λόγο που μόνο η μεικαπατζού γνωρίζει, δεν φαίνονται να έχουν γεράσει μέρα) να βγαίνει να παίξει στην αυλή μαζί με ένα ξανθό κοριτσάκι που λογικά είναι η Judith. Αν κατάλαβα καλά δεν είναι το μέλλον που θα έχει σίγουρα. Αλλά εκείνο που ονειρεύεται να έχει, εκείνο για το οποίο πολεμά.

Επίσης αυτή ήταν μια από τις έμμεσες αναφορές στο πρώτο επεισόδιο που μας χάρισαν οι δημιουργοί, μιας και αυτό το επεισόδιο ήταν το 100ο. Ότι δηλαδή ο γέρος Rick ξύπνησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στο πρώτο επεισόδιο. Με τις υπόλοιπες, τουλάχιστον αυτές που πήρα χαμπάρι, να είναι ο  σταματημένος χρονογράφος, τα λουλούδια δίπλα στο κρεβάτι του Rick, o Carl να βγαίνει για να βρει βενζίνη, να κοιτάζει τους νεκρούς ανθρώπους στα αυτοκίνητα και να σκύβει να δει από κάτω (όπως τότε ο Rick).

Και, πάνω από όλα, μια γυναίκα που μοιάζει στο Walking Dead κοριτσάκι που είχε συναντήσει ο Rick στο πρώτο επεισόδιο. Λογικό αφού πρόκειται για την ίδια ηθοποιό που πλέον έχει μεγαλώσει.

Κατά τα άλλα το επεισόδιο μας άφησε να ξεροσταλιάζουμε κανένα μισάωρο πριν μπούμε στη μάχη. Μας έδειξε τους Ρικικούς να ετοιμάζονται να ξεπαστρέψουν την μια περιφερειακή βάση των Saviors μετά την άλλη. Και μετά μας άφησε χρόνους. Εννοείται πως θα δούμε με χαρά και λαχτάρα και το επόμενο επεισόδιο.

Γιατί, εμάς τους φαν των Walking Dead, δεν μας σκιάζει φοβέρα καμιά. Ειδικά τώρα που έχουν αφήσει τον Daryl  να είναι ο κουλ εξολοθρευτής που μόνο εκείνος ξέρει πως να είναι.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.