VIKINGS

Vikings S05E04: All the women, who are independent

Όσα μάθαμε για τον κόσμο γύρω μας στο επεισόδιο με τίτλο "The Plan". Και στα πέντε πεδία δράσης της σειράς, μυρίζει μπαρούτι. Μαζί μας σήμερα η Beyonce σε προ και μετά Destiny's Child εποχή.

Θα ήμασταν αχάριστοι αν ζητούσαμε άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο μετά από όσα ζήσαμε στο τρίτο ‘Vikings’. Και νωρίτερα από όσα θα δούμε στο πέμπτο, μιας και όπως σωστά παρατήρησε ο Heahmund, τα ποντίκια ανέβηκαν στο έδαφος, άρα κάποιος άλλος είναι στο υπέδαφος, στη θέση τους. Σίγουρα, το πλάνο του Ivar δεν θα ήταν να πάνε στα ρωμαϊκά τείχη για να δραπετεύσουν αλλά για να κρυφτούν μέχρι να στήσουν ενέδρα στους Σάξονες. Δυστυχώς θα περιμένουμε μια εβδομάδα να δούμε το σχέδιο του Ivar.

Προς το παρόν, κάθε άλλο από τα τέσσερα μέτωπα της σειράς μετά το York, παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον αυτή τη φορά. Και μοιραία κάπως έτσι θα πάει και η παρουσίαση του σημερινού recap. Ξεκινώντας ανάποδα, από το spin off μας, τα ταξίδια του Bjorn στην Μεσόγειο.

S01E04: Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

 

Το αχώριστο πλέον δίδυμο φτάνει στην Σικελία και επισκέπτεται τον τοπικό άρχοντα Ευφήμιο, ο οποίος είναι ένας κλασικός μεσογειακός γόης, με το κάστρο του, το κορίτσι του την Κασσία που τραγουδάει και τα πλούτη του. Έλα όμως που δεν πάνε όλα όπως τα θέλει και έχει 2 Vikings να ψάχνονται για μπελάδες. Ο διερμηνέας τους, κάποτε διερμηνέας του Rollo, να τα λέμε κι αυτά, φαίνεται να ξέρει πάρα πολλά για τον κόσμο που κατοικούν και βοηθά τον Bjorn να αναζητήσει εκείνο που πραγματικά ζητά.

Οι συμβουλές του, τους στέλνουν στο δρόμο για την Αφρική να συναντήσουν έναν εμίρη, πιθανότατα τον πιο σημαντικό ηγέτη στη Μεσόγειο. Το γιατί θέλει ο Bjorn να τον συναντήσει δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Σίγουρα δεν θέλει να τον πολεμήσει, αλλιώς θα τον προσέγγιζε με άλλο τρόπο. Στο βλέμμα του Bjorn βλέπεις απλά τη θέλησή του να μάθει περισσότερα για τον κόσμο γύρω του. Την ίδια θέληση που είχε ο πατέρας του.

Το καταλαβαίνεις μόνο και μόνο από την ηδονή που ένιωθε δοκιμάζοντας ένα κομμάτι ανανά με τα μούτρα καμμένα από τον ήλιο της Μεσογείου.

 

Μόνο μελανό σημείο, αλλά φαντάζομαι μόνο για τους Έλληνες θεατές, τα αρχαία ελληνικά που μιλούσαν οι Σικελοί. Πράγμα σωστό αν αναλογιστείς χρονικά ποιοι κατοικούσαν την “Magna Grecia” όπως αναγραφόταν η Σικελία και ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ιταλίας στους χάρτες της εποχής. Αλλά είναι πάντα αστείο να ακούς τη γλώσσα σου από ανθρώπους που δεν την μιλούν. Εντάξει, όχι τόσο αστείο όσο αυτό:

 

Who run the world? Girls

 

Για τον Bjorn συζητούν πολύ και πίσω στην πατρίδα. Η Lagertha αναρωτιέται αν θα τον ξαναδεί και η Margrethe τον θάβει αποτελεσματικά στον Ubbe λέγοντάς του ότι αυτός είναι ο πραγματικός επόμενος ηγέτης όταν η βασίλισσα χάσει εντελώς τη δύναμή της. Το κακό για την Lagertha, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι ότι έχει χάσει πολλή από τη δύναμη και την επιρροή της.

Έχασε τον Harald μέσα από τα χέρια της λίγο αφού τον είχε βάλει μέσα στα πόδια της. Έχασε την Astrid η οποία όχι απλά έφυγε με τα χέρια κατεβασμένα αλλά τώρα την προδίδει ολοένα και περισσότερο. Και σε λίγο, ως φαίνεται, θα τα χάσει και όλα. Ο sheer είναι ξεκάθαρος και δυστυχώς έχει μόνο κακά μαντάτα να της δώσει.

“Too much knowledge is an agony. Prepare yourself.”

Single Ladies (Put a ring on it)

Στο βασίλειο του Harald έχουμε γάμο. Ξέρεις, από εκείνους τους κλασικούς γάμους που η νύφη δεν θέλει τον γαμπρό γιατί είναι από προξενειό, ο γαμπρός χαμογελάει γιατί δεν το έχει σκεφτεί και πολύ καλά και μαζεύονται μια ωραία μέρα όλοι μέσα στον σκελετό μιας φάλαινας ή ενός μαμούθ για το γάμο.

Η Astrid έχει την εικόνα της Lagertha στο μυαλό της όταν παντρεύεται τον Harald και το καλό θα ήταν να είναι όλα αυτά μέρος ενός μεγάλου σχεδίου. Ούτως ή άλλως το επεισόδιο ονομάστηκε “The Plan” όχι μόνο για το σχέδιο που υπόσχεται ο Ivar αλλά γιατί δε κάθε γωνιά του χάρτη της σειράς, κάποιος έχει κάποιο πλάνο. Θα χαιρόμουν πολύ να δω τον Harald να την παθαίνει από την γυναίκα που επέλεξε να παντρευτεί, για να συμφωνήσουμε όλοι πλέον ότι όχι απλά δεν τα πάει καλά με τις γυναίκες αλλά είναι και λίγο βλαμμένος.

Survivor

 

Όσο respect κι αν έχω στον Floki, οφείλω να πω ότι το δικό του “plan” μοιάζει απερίγραπτα με κωλοτούμπα. Κι αυτό γιατί έφυγε να βρει την ηρεμία του να αφοσιωθεί στους Θεούς και τώρα, τι; Του έλειψε το καλό φαγητό και η παρέα του και ξαφνικά θέλει να πάει να φέρει κι άλλους να κατοικήσουν το νησί των Θεών;

Η αλήθεια είναι ότι το πανέμορφο τοπίο της Ισλανδίας είναι μαγευτικό για κάθε επισκέπτη και αν είναι ο Floki να πάει τους πρώτους αποίκους εκεί, ας είναι. Αλλά μου φαίνεται πολύ βολικό να μιλάς μόνος σου με τους Θεούς χωρίς να σου απαντούν και να διαμορφώνεις την στρατηγική σου έτσι από μόνος σου.

Say my name, say my name

 

Εδώ έχουμε δύο ισχυρά δίδυμα να κοκκορομαχούν, με την τραγική ειρωνεία ότι ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι πραγματικοί ηγέτες. Στην τελική στο στρατόπεδο των Βορείων, ο Ivar είναι ήδη ο ηγέτης με τον Hvitserk απλά λίγο να τον αμφισβητεί. Τον Ubbe τον έπαιρνε να τον κοροϊδεύει και να τον δουλεύει, αλλά τον Ivar, δεν νομίζω Τάκη.

Πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα του Aethelwulf με τον Heahmund, με τον δεύτερο να γονατίζει μπροστά στον βασιλιά του και να δηλώνει την απερίφραστη υποταγή του. Έχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι προς το παρόν αρκεί να μείνει ζωντανός, πριν αναριχηθεί ο ίδιος στην εξουσία.

Οι Σάξονες νομίζουν ότι έχουν παγιδεύσει τους Vikings με ασιτεία αλλά όπως είπαμε, ο Ivar έχει ένα σχέδιο το οποίο δεν λέει καν στον αδερφό του. Όταν οι Άγγλοι μπαίνουν στην πόλη την βρίσκουν ερημωμένη και θεωρούν ότι οι εχθροί τους τράπηκαν σε φυγή. Γρήγορα όμως θα καταλάβουν ότι οι Vikings βρίσκονται κάτω από τα πόδια τους.

Νομίζω θα δούμε άλλη μια ωραία μάχη στο επόμενο επεισόδειο, με τον Ivar να επιτυγχάνει και πάλι τον σκοπό του. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος είναι πόσα επεισόδια ακόμα θα αντέξει ο Aethelwulf στην σειρά.