VIKINGS

Vikings S05E06: Σφύριξα κι έληξες

Όσα είδαμε στο επεισόδιο της προδοσίας και των Θεών, με τίτλο "The message". Μαζί μας σήμερα, σε άλλο ένα εορταστικό recap, ο Πάνος Κιάμος.

Νομίζω ότι σε έναν κόσμο απόλυτης προδοσίας, αλλαγής πλεύσης και βασιλιάδων που έχαναν το κεφάλι τους απλά από άλλους που ήθελαν να γίνουν βασιλιάδες στη θέση τους, πολλοί θα ακολουθούσαν το δρόμο του Floki προς την νέα γη. Πολλοί θα αναζητούσαν μια ήσυχη ζωή. Ή ακόμα, πολλοί θα αφήνονταν στο δόγμα και το πεπρωμένο που τους έταζε ο Θεός τους. Αυτό δηλαδή που έκαναν οι κοινωνίες εκείνων των καιρών για να επιβιώσουν. Απλά πίστευαν.

Το επεισόδιο ήταν γεμάτο από τα παραπάνω. Προδοσία του Floki στην Lagertha, προδοσία της Astrid στον Harald, πίστη που οδηγεί στην Ισλανδία, πίστη που οπλίζει τον Heahmund με υπομονή. Αλλά και πολλή συζήτηση για την ηγεσία. Η Lagertha να επιβάλλεται για άλλη μια φορά στην Margret, ο Hvitserk ανησυχεί για το αν θα γίνει βασιλιάς όταν ο Ivar πεθάνει και φυσικά ο Harald αυτοανακυρήσσεται βασιλιάς λες και δεν έχει δει τι είναι ικανός ο Ivar να κάνει.

Για μένα η ατάκα του Ivar είναι η πιο σημαντική στο επεισόδιο και μία από τις ουσιαστικότερες στην σειρά. “What is it about the word King that makes even reasonable people behave like idiots?“.

Αν ο Ivar ήταν ένας απλός σοφός, θα τον αποθέωνα για αυτή τη φράση γιατί σημαίνει ότι έχει αντιληφθεί τη ματαιότητα του να θες να ηγηθείς σε αυτά τα μέρη. Είδαμε τόσους και τόσους βασιλιάδες να πεθαίνουν μέσα σε 5 σεζόν. Κι αλίμονο αν κάποιος από αυτούς είχε εκπληρώσει το όνειρό του για το δικό του βασίλειο. Επειδή όμως είναι ο Ivar και όχι απλά κάποιος σοφός, τον αποθεώνω γιατί η δική του φιλοδοξία, το να γίνει ένας θρύλος ξεπερνά τίτλους και στέμματα.

Αλλά για πάμε να δούμε τι είχαμε με άξονα κάθε βασικό μας πρωταγωνιστή.

Άσε με μια νύχτα μόνο

Ξεκινάμε απλά και εύκολα. Η Lagertha ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα μάθαινε για τα σχέδια του Floki όπως ήταν σίγουρο ότι θα τον άφηνε να συνεχίσει και το ταξίδι του. Ομολογώ ότι σε κάποιο σημείο, πίστεψα, όταν είδα τον Floki να ανασηκώνεται στη βάρκα του ότι θα κοίταγε πίσω και θα έβλεπε να τον ακολουθεί άλλο ένα πλοίο με την Lagertha μέσα αυτή τη φορά. Για να χτίσουν έναν νέο κόσμο γεμάτο λουλούδια, αγάπη και ροκ μουσική.

Η lagertha έχει μάθει από τον μάντη αλλά φαντάζομαι μπορεί και να υποψιαστεί ότι όσα έρχονται προς εκείνη δεν είναι και πολύ θετικά. Ακόμα και η ίδια έχει πάψει να είναι η δυνατή αγαπημένη Lagertha των πρώτων σεζόν. Οπότε εγώ θα της έλεγα να πάρει το βαρκάκι και να πάει να βρει τον Floki.

Οι ακόλουθοι του Floki αρχίζουν να αμφιβάλλουν για αυτή τη γη που μοιάζει εχθρική και άγονη. Αλλά τι διάολο; Τόσο ωραία είναι στην Ισλανδία, δεν θα το ανακαλύψουν κι αυτοί σε λίγο;

Γύρνα πίσω θα πεθάνω, έχω αρχίσει και τα χάνω

Ο Aethelwulf βαρέθηκε να κρύβεται και εμείς βαρεθήκαμε να τον βλέπουμε. Με τον Heahumnd στην άλλη μεριά της θάλασσας, το βασίλειο της Αγγλίας μοιάζει για άλλη μια φορά σαθρό. Ο νεαρός γιος του βασιλιά Eckbert θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του παππού και του πατέρα του, να γίνει βασιλιάς και να αναδομήσει το βασίλειο της Αγγλίας. Και προς το παρόν αφήνει την μανούλα να πάει σε ένα μοναστήρι να εκπαιδευθεί.

Όσο για τον Aethelwuf εξακολουθεί να πλανάται νομίζοντας ότι ο Θεός θα τον λυπηθεί και ο δικός του γιος θα γίνει κάποτε βασιλιάς στη θέση του. Αυτό που απέμεινε από την ανώμαλη οικογένεια που έχουν μπλέξει ποιανού είναι ποιο παιδί είναι απλά ένα θλιβερό απομεινάρι των ωραίων εικόνων που μας χάριζε κάποτε ο Eckbert. ΟΚ και τότε κοιλιά το θεωρούσαμε στο επεισόδιο αλλά όχι και τόσο μεγάλη.

Έχω πονέσει γι’ αυτήν

Σίγουρα η πρωταγωνίστρια του επεισοδίου με καλό και κακό τρόπο. Η πρωτοβουλία της να ειδοποιήσει την Lagertha είναι συγκινητική και βγαλμένη από τα παλιά. Αλλά δεν είμαι σίγουρος σε τι αποσκοπεί; Στο να τα έχει καλά με όποιον και αν κερδίσει τον πόλεμο; Εξ αρχής κοροϊδεύει τον Harald; Ή απλά καλύπτει τα νώτα της σε περίπτωση που η Lagertha πάρειτο κεφάλι του Harald και βρεθεί και πάλι μπροστά της ως βασίλισσα της ψαρούπολης;

Θα στοιχημάτιζα ότι ο καπετάνιος του καϊκιού και το πλήρωμά του, θα πλήρωναν για το θράσσος τους να βιάσουν την βασίλισσα. Κι η αλήθεια είναι ότι αφού λάβουν την περιποίηση της Lagertha σε μια τραγικότατη ειρωνεία, λογικά θα εξαφανιστούν. Εδώ όμως η σειρά καταφέρνει να μας δείξει ότι όσο ψηλά κι αν είχαν τις γυναίκες στην κοινωνία οι Vikings, όσο κι αν έδιναν αξία στις βασίλισσές τους, δεν έπαυαν να τις θεωρούν κατώτερες των ανδρών. Κάτι που συζητιέται και σε άλλα σημεία του επεισοδίου ακόμα κι αν στη βάρκα προς Ισλανδία παίρνουμε κι ένα μάθημα γυναικείας αρετής και υπομονής.

Το θέμα είναι αν το μικρό αγόρι που έγινε μάρτυρας του βιασμού και της προδοσίας στον Harald, θα παίξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο στην συνέχεια ή αν θα την γλιτώσει η Astrid μόνο με το να σαγηνεύσει άλλο λίγο τον ερωτοχτυπημένο βασιλιά.

Στη φωτιά το χέρι μου, πάντα έβαζα για σένα

Λατρεύω το πώς ο Ivar θέλει να τελειώνει όλες τις συζητήσεις στα γρήγορα. Σαν να τον καθυστερούν από τον σκοπό του όλοι, σαν να τον ταλαιπωρούν χωρίς λόγο. Κι από την άλλη, είναι εκείνος που εξομολογείται στον Heahmund τον φθόνο του για τις αρετές του, είναι εκείνος που θέλει να κάνει κουβέντες με τον Χριστιανό. Σίγουρα έρχονται στο μυαλό οι κουβέντες του Ragnar με τον Athelstan σε αυτό το σημείο αλλά εδώ μιλάμε για δύο αιμοδιψείς τύπους, την στιγμή που ο Ragnar με τον Athelstan τριγυρνούσαν σε ποταμάκια και ζούσαν το bromance τους.

Ο Athelstan είχε και έχει ένα φανατικό κοινό στην σειρά. Εξ ου και το spin off με την ζωή του από τους παραγωγούς της σειράς. Ο Heahmund προς το παρόν είναι εντυπωσιακός αλλά είναι αυτό που λέμε χολιγουντιανή προσθήκη σε μια σειρά που δεν ξέρω αν την είχε απόλυτη ανάγκη.

Ο Ivar κατορθώνει να τον έχει στο πλευρό του κι αυτό δεν ξέρω αν γίνεται απλά γιατί ο Heahmund δεν θέλει να πεθάνει ή γιατί έχει κι αυτός τις δικές του φιλοδοξίες, όπως φανερώθηκαν σε προηγούμενα επεισόδια. Το σίγουρο είναι ότι με το ξίφος στο χέρι θα είναι ακόμα πιο ουσιαστικός για την σειρά. Κάτι μου λέει ότι θα πάρει και σημαντικά κεφάλια με αυτό το ξίφος για χάρη του Ivar.

Season finale: Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

Κλαίω γοερά μέσα μου για το spin off που διάλεξα αυτή τη σεζόν. Νόμιζα ότι θα κρατήσουν καιρό τα ταξίδια και ίσως δούμε ξανά τον Bjorn να εκδράμει προς τη Μεσόγειο. Νομίζω είχαν ουσιαστικότερη δράση οι Vikings στα μέρη μας από τις βόλτες του Ironside μέχρι τώρα. Το υπέροχο είναι ότι ο Bjorn επιστρέφει στο Kattegat την κατάλληλη στιγμή, τη στιγμή που θα κριθεί η τύχη του βασιλείου. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν τον ενδιαφέρει σε ποιον θα πάει το στέμμα αλλά δεν θα αφήσει και κανέναν να πειράξει την Lagertha.

Από τη μία είναι ο πρωτότοκος γιος του Ragnar και τον σέβονται όλοι αλλά από την άλλη είναι και αυτός ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο του Ivar προς τη δόξα. Άσε που ο Halfdan θα βρεθεί να αναμετράται με τον αδερφό του. Πολλά αδέλφια θα τα βάλουν μεταξύ τους σε επόμενα επεισόδια. Ποιος Rollo και ποιος Ragnar;