VIKINGS

Vikings S05E09: Συνοδεύομαι, μου λες κι εγώ παιδεύομαι

Όσα σχετικά διαδικαστικά είδαμε στο ένατο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν με τίτλο “A Simple Story”. Μαζί μας απόψε ο Παντελής Παντελίδης.

Μας το χρωστούσαν καιρό αυτό το βαρετό επεισόδιο. Και η αλήθεια είναι ότι μετά τη μάχη και πριν από το δέκατο επεισόδιο το οποίο οι δημιουργοί είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι εντυπωσιακό, ήταν τουλάχιστον λογικό να έχουμε ένα 45λεπτο το οποίο βάζει στη θέση τους τα πράγματα πριν το μεγάλο μπαμ.

Στον χάρτη της σειράς τα πράγματα κινούνται άλλοτε με διαστημική ταχύτητα και άλλοτε με ρυθμούς χελώνας. Ο ίδιος χρόνος που χρειάστηκε για τις δυνάμεις του Ivar να υποχωρήσουν, να μαζευτούν στο ψαροχώρι και κυρίως ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΡΑΓΚΩΝ να τους συναντήσουν, χρειάστηκε η συντροφιά του Bjorn μόνο και μόνο για να κάνει μερικά συμβούλια. Κι επιπλέον, γιατί δεν επέστρεψαν στο Kattegat; Δεν τέλειωσε η μάχη; Εκεί δίπλα δεν ήταν; Θύμισε λίγο Game of Thrones αυτή η ταχύτητα στο πώς Dothraki και δράκοι διακτινίζονταν από τη μια μεριά του χάρτη στην άλλη. Με την ίδια ταχύτητα συμβαίνουν και τα πράγματα στο βασίλειο του Wessex αλλά θα πάμε σε λίγο σε αυτό.

Προς το παρόν ας χειροκροτήσουμε αλλά όχι και με τόση ένταση τις σεκάνς που τρεις άνδρες γονατίζουν στο τέλος του επεισοδείου. Ο Alfred, ο Heahmund και ο Floki, ο καθένας μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο από εκείνον, ο καθένας διαπράττοντας τη δική του μικρή προδοσία. Ο Alfred ξέρει ότι δεν είναι η δική του θέση στο βασίλειο. Ο Heahmund δηλώνει υποταγή για άλλη μια φορά σε έναν αλλόθρησκο. Και ο Floki νιώθει ότι προδίδει όλα όσα πιστεύει στη θέα του φλεγόμενου ναού. Ωραία συνδέθηκαν οι σκηνές αλλά τίποτα παραπάνω. Σε έχουμε δει σε καλύτερη φόρμα, Vikings.

Δεν ταιριάζετε σου λέω, τόσο αντικειμενικά στο λέω

 

Θα ξεκινήσω με το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής. Lagertha και Heahmund ζουν από αυτούς τους κινηματογραφικούς έρωτες που θέλει ο ένας, θέλει κι ο άλλος αλλά ξέρεις τώρα, είσαι Χριστιανός, είμαι Θορικιά, είσαι Άγγλος, είμαι Νορβηγή, σου έσωσα τη ζωή, τώρα θα σώσεις τη δικιά μου αλλά σεξ δεν έχει. Βασικά είναι απορίας άξιο που δεν έχουμε δει σεξ ακόμα κι ίσως δεν προλάβουμε και να δούμε. Κρίμα δηλαδή γιατί αλλιώς μας την ξεκίνησε τη θητεία του στο Vikings πέρυσι ο Meyers.

Όπως και να ‘χει η σύνδεση της Lagertha με τον Heahmund και η υποταγή που δηλώνει έτσι εύκολα ο πρώην πιστός του Ivar, δεν μου πολυαρέσουν. Δεν ξέρω αν έχει κάτι καρμικό αυτή η σχέση της Lagertha για να θυμηθούμε για άλλη μια φορά τον Ragnar και τον Athelstan αλλά μου μοιάζει όλο λίγο παράλογο, ειδικά αν αναλογιστούμε την κρισιμότητα της μάχης που έχουν μπροστά τους.

Ο Heahmund λέει στην Lagertha ότι θα πεθάνει για εκείνη και δεν ξέρω αν είναι τραγική ειρωνεία, γιατί θα παρακολουθήσει εκείνος την Lagertha να πεθαίνει μπροστά του ή αν πράγματι θα δούμε τον Heahmund να πέφτει επιτέλους νεκρός μετά και την τρίτη μάχη στην οποία θα ηττηθεί. Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι θα τη γλιτώσει η κομπανία του Kattegat.

Παραμυθιάζομαι, ξέρω πολύ καλά τι θα συμβεί

 

Ο όγκος των Φράγκων που κατέφτασε με το ταχυδρομικό περιστέρι είναι πολύ μεγάλος για να έχουμε αμφιβολίες για την έκβαση της μάχης. Ο Rollo έστειλε τα στρατιωτάκια του και είναι πολύ πιθανόν αν με ρωτάς να τον δούμε και στην μάχη σαν έκπληξη. Να καταφθάνει για να δώσει την χαριστική βολή. Θα είναι βέβαια τεράστιο άδικο της ιστορίας η Lagertha να πεθάνει από το σπαθί του προδότη αλλά ας μην κάνουμε υποθέσεις. Εξάλλου ο Ivar θέλει την Lagertha όλη δική του.

Το θέμα είναι πόσες απώλειες δυνάμεων θα υπάρχουν στην επικείμενη μάχη, πόσοι γιοι του Ragnar θα κλείσουν θέση στη βραδινή πτήση για Βαλχάλα και ποιος θα είναι την επομένη της μάχης ο ηγέτης των Vikings.

Δε σε συγχωρώ και όσα ζήσαμε ξεχνώ

 

Έχω πει αρκετές φορές ότι βρίσκω εκνευριστική την εμμονή του Ivar στο να σκοτώσει την Lagertha και να εκδικηθεί τη δολοφονία της μητέρας του αλλά φαίνεται ότι ήταν και η μόνη σοβαρή αιτία για να φτάσουμε σε αυτό το μακελειό που προηγήθηκε και σε αυτό που θα ακολουθήσει. Ο Ivar έχει κερδίσει όσους στόχους έχει θέσει και αν και τον αμφισβητήσαμε μετά την τελευταία μάχη, βρήκε πάλι έναν εύκολο τρόπο να επανέλθει ακόμα πιο δυνατός.

Ο Hvitserk δηλαδή είχε την ιδέα και έκανε όλη τη δουλίτσα αλλά το credit και η πιθανότατη νίκη θα πάει όλη στον Ivar. Τι θα ζητήσει βέβαια ο Rollo σαν αντάλλαγμα; Γιατί δεν νομίζω ότι το να αφήσουν τον Bjorn άθικτο είναι δυνατόν να είναι το μόνο που ζητά ολόκληρο βασίλειο για να θυσιάσει τους στρατιώτες τους. Και στην αυγή του δίπολου ανάμεσα στον Ivar και τον Alfred, ο ρόλος των Φράγκων ίσως είναι καταλυτικής σημασίας.

Σε αυτό το σημείο, να κρατήσουμε και μια πισινή για τον Rollo. Τι εννοώ. Πολύ εύκολα διάλεξε μεριές ο Rollo στον πόλεμο και μάλιστα όχι με τη μεριά του αγαπημένου του θεωρητικά Bjorn. Το να μην θέλει να σκοτωθεί δεν μου αρκεί. Δεν θα με εκπλήξει τίποτα στην μάχη. Από το να δω τον Rollo να χορεύει πάνω στα πτώματα των ηττημένων, μέχρι να στρέφονται ξαφνικά οι στρατιώτες του εναντίων εκείνων του Ivar ή γιατί όχι εναντίον όλων των Βορείων. Ο Rollo είναι σε θέση ισχύος αυτή τη στιγμή.

Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε

 

Για πότε πήγε ο Alfred στο μοναστήρι, για πότε αποφάσισε τι πρέπει να γίνει στη χώρα, για πότε έγινε Βασιλιάς, ούτε που το κατάλαβα. Η μελισσούλα τσίμπησε τον κακόμοιρο Aethelwulf και ένας να του βάλει λίγη Fenistil δεν βρέθηκε. Πάει ο Βασιλιάς, ώρα να αναλάβει ο γιος του, ο Aethelred. Αλλά όοοοοχχχχιιιιιι. “Να ακούτε τη μανούλα” είπε ο μπαμπάς πριν ξεψυχήσει και αυτό κάνει ο πρωτότοκος μετά από λίγα μουτράκια.

Το ξέρω ότι η κύρια ενασχόληση της σειράς είναι όσα συμβαίνουν βορειότερα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά δεν είναι δυνατόν τόσες σεζόν τώρα να μας ξεπετάνε τις εξελίξεις σε 2-3 σκηνές μέσα. Ομολογώ δεν περίμενα να δω σε αυτή τη σεζόν τον Alfred βασιλιά αλλά να μου πεις, ο Ivar δεν μπορεί να περιμένει και πολύ τον αντίπαλό του.

Να μας ζήσει ο νέος Βασιλιάς και η αναγεννημένη βασιλομήτωρ.

Λιώμα σε γκρεμό

 

Φέρτε ένα μπουκάλι στον Floki να ξεχάσει τον πόνο του. Είναι τουλάχιστον φυσικό σε μία primitive κοινότητα με τόση τεστοστερόνη και αντιζηλίες να γίνει το φονικό. Αλλά ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και οδυνηρό από ό,τι περίμενα μιας και η εικόνα του νεοανεγερθέντος ναού στις φλόγες ήταν μεγάλο πλήγμα για εμάς τους πιστούς οπαδούς του Flokαρου.

Το γυαλί ράγισε, έχουμε ήδη και έναν bully νεκρό και μένει να δούμε πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα στην ουτοπία. Γιατί ωραία τα οραματίστηκε ο μαν αλλά ξέρεις, Vikings. Μένει να δούμε αν θα υπάρχουν αντίποινα για το φονικό, αν ο Floki θα συνέλθει γρήγορα και αν θα αποφασίσει να τα ρημάξει όλα στην νεοσύστατη πολιτεία ή να συνεχίσει σε πείσμα των αντιφρονούντων.

Μα για φαντάσου, όλα τα ρούχα μου να λείπουν απ’ τα σχοινιά σου

 

Άφησα για το τέλος το κωμικότατο περιστατικό με την Margrethe που τα βάζει με τα παιδάκια της Torvi γιατί η γυναικεία διαίσθηση της υπαγορεύει ότι το αγόρι της και η πρώην του Bjorn κουτουπώνονται.  Κάτι που ισχύει φυσικά και έρχεται αμέσως μετά την σκηνή της Lagertha με τον Heahmund για να τονίσει την απουσία ερωτικού στοιχείου στην περίπτωση της βασίλισσας.

Σε κάθε περίπτωση, η Margrethe είναι μια θλιβερή περίπτωση και πολύ φοβάμαι ότι θα την βλέπουμε για πολύ καιρό ακόμα. Μην ξεχνάμε ότι ήταν το πρώτο απωθημένο του Ivar και δεν θα έλεγε όχι στο να την κάνει τώρα δικιά του. Εκείνη δεν ήταν που ήθελε να γίνει βασίλισσα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλα τα recaps του ‘Vikings’