PUBLI

“Οι Νιγηριανοί είναι άνθρωποι με καλή καρδιά”

Η 25χρονη κειμενογράφος Mayo Aderinto έχει ζήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στην Ελλάδα. Μας μιλάει για τους συμπατριώτες της και τη ζωή στην Αθήνα.

Το κανονικό Mundial παίζεται στη Βραζιλία. Εδώ στο ONEMAN στήνουμε ένα μικρό δικό μας Mundial. Μιλήσαμε με ανθρώπους από χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μέσα σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς. Ανθρώπους που ζουν μακριά από την πατρίδα τους. Ανθρώπους που ζουν εδώ στην Αθήνα και οικοδομούν αυτό το υπέροχο μωσαϊκό εθνοτήτων στη χώρα μας. Δεν μιλήσαμε πολύ για μπάλα γιατί δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Μιλήσαμε για εκείνα που αγαπούν στη χώρα μας, εκείνους που είναι η ζωή τους, εκείνα που τους προβληματίζουν, εκείνα που ζητούν και εκείνα που ονειρεύονται με τα φτερά ανοιγμένα. Γνωρίστε τους μαζί μας.

Είσαι ευχαριστημένη με την απόδοση της ομάδας σου στο Παγκόσμιο Κύπελλο; Πιστεύεις ότι θα μπορούσατε να έχετε κερδίσει τη Γαλλία;

Είμαι πολύ χαρούμενη. Πιστεύω ότι η ομάδα της Νιγηρίας είχε εξαιρετική απόδοση και έκαναν κάθε τι δυνατόν για να προκριθούν. Πρέπει να συγχαρώ τον τερματοφύλακά μας τον Enyeama, τον οποίο συμπάθησα πολύ. Όσο για το παιχνίδι με τη Γαλλία, μπορούσαμε νομίζω να τους κερδίσουμε.

Με ποιον είδες τα παιχνίδια του Mundial; Τα είδες μαζί με συμπατριώτες σου;

Όχι αλλά τα είδα με φίλους μου. Υποστηρίζω πολύ την ομάδα μας. Η Νιγηρία κέρδισε το African Cup of Nation πέρυσι και είμαι τόσο περήφανη για αυτό. Μπορεί να μην είμαστε “Βραζιλία” αλλά είμαστε από τις καλύτερες ομάδες στην Αφρική.

Γιατί επέλεξες να έρθεις στην Ελλάδα;

Οι γονείς μου το επέλεξαν. Γεννήθηκα στην Νιγηρία και ήρθα στην Ελλάδα στην ευαίσθητη ηλικία των 1 ετών. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στην Αθήνα.

Η Ελλάδα είναι σε μία δυσμενή κατάσταση. Νιώθουν οι Νιγηριανοί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ απ’ ότι πίσω στην πατρίδα σας;

Για την ακρίβεια, είναι πολλοί οι Νιγηριανοί που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα ή ταξίδεψαν σε άλλες χώρες αυτά τα χρόνια.

Θα έλεγες στους φίλους σου από την Νιγηρία να έρθουν στην Ελλάδα;

Θα τους ενθάρρυνα σίγουρα να έρθουν για διακοπές, να απολαύσουν τα όμορφα νησιά της Ελλάδας. Αλλά δεν θα τους συνιστούσα να μετακομίσουν εδώ.

Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολλούς Νιγηριανούς. Ξέρουν τον Γεκινί, τον Οκότσα, και άλλους ποδοσφαιριστές. Τι πρέπει να ξέρουμε για τους συμπατριώτες σου, για την νοοτροπία τους;

Αυτό που πρέπει να ξέρουν είναι ότι οι Νιγηριανοί είναι άνθρωποι με καλή καρδιά. Αγαπούν να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο. Αγαπούν τη μουσική και τις ταινίες. Το Nollywood είναι μια τεράστια βιομηχανία στη χώρα μου.

 

Τι λείπει σε έναν μέσο Νιγηριανό από τη χώρα του; Τι σου λείπει εσένα;

Του λείπει το φαγητό και οι άνθρωποί του. Μου λείπει πολύ το φαγητό, ειδικά η Suya.

Είναι κάποιο μέρος στην Ελλάδα που να σου θυμίζει την Νιγηρία;

Η Νιγηρία είναι μοναδική.

Είναι ενωμένοι οι Νιγηριανοί στην Ελλάδα; Βρίσκονται μεταξύ τους;

Ναι. Είναι ένωμένοι και βρίσκονται συνεχώς. Είμαστε πολλοί, δεν ξέρω ακριβώς τον αριθμό αλλά συναντώ ανθρώπους από τη Νιγηρία παντού.

Ποιο είναι το κλασικό παράπονο που ακούς από φίλους σου Νιγηριανούς για τη ζωή στην Ελλάδα;

Η έλλειψη ευκαιριών και η άνιση μεταχείριση.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μερικές αρκετά ακραίες απόψεις να εκφράζονται. Έχουμε δει την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Σε φοβίζει ο ρατσισμός στην Ελλάδα; Έχεις νιώσει ποτέ ανασφάλεια;

Δεν φοβάμαι αν και το ποσοστό των ανθρώπων που ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή είναι ανησυχητικό. Δεν νιώθω καθόλου ανασφάλεια. Αυτό το αποκαλούμενο κόμμα είναι μια λύση απελπισίας στην οποία έχουν προσφύγει μερικοί Έλληνες.