Maxim Mogilevskiy / Unsplash
LIFE

Το φυσικό «αντισυλληπτικό» που βάζει τέλος στα κουνούπια

Ερευνητές του Yale ανακάλυψαν ότι το σκόρδο δεν χαλάει μόνο την όποια ερωτική διάθεση των ανθρώπων, αλλά και αυτήν των κουνουπιών.

Έχει αρχίσει η κυνηγετική περίοδος των κουνουπιών, που μεταξύ μας δεν σταμάτησε ποτέ στην Αθήνα, αφού φέτος δεν έκανε κρύο -στην Αθήνα- που να μπορεί να τα σκοτώσει.

Εν πάση περιπτώσει, τώρα είναι σε έξαρση, πράγμα που σημαίνει ότι αρχίζει το κέφι για όλους εμάς που προσπαθούμε να τα κρατήσουμε μακριά μας και για λόγους υγείας. Θυμίζω ότι μεταδίδουν ασθένειες, που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Σίγουρα μπορούν να κλέψουν τον ύπνο σου, όταν από το πουθενά αρχίζουν να πετούν δίπλα στα αυτιά σου, κάνοντας τον γνωστό ήχο που σε ξυπνάει σε μηδενικό χρόνο.

Οι ερευνητές του Yale ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια πως (αναπάντεχα) βρήκαν έναν τρόπο που όχι μόνο εξαφανίζει τον εχθρό πρόσκαιρα, αλλά μόνιμα, καθώς λειτουργεί ως φυσικό αντισυλληπτικό. Στη δημοσίευση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Cell εξηγείται πώς το σκόρδο μπορεί να μας σώσει.

Σε πιο απλή γλώσσα προσφέρεται η γνώση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Εκεί αναφέρεται πως η παρουσία σκόρδου εμποδίζει το ζευγάρωμα στα κουνούπια και σε μια ποικιλία ειδών μυγών.

Ο λόγος δεν είναι η έντονη μυρωδιά, αλλά η γεύση. Μια ένωση που υπάρχει στο σκόρδο, δρα ως είδος αντισυλληπτικού.

Μια στιγμή να εξηγηθούμε.

Τι ανακάλυψε το Yale για τα κουνούπια

Όταν τα κουνούπια (και παρεμπιπτόντως, κάποια είδη μυγών) γεύονται το σκόρδο, επηρεάζεται άμεσα τη συμπεριφορά τους, χάριν της ουσίας που λέγεται διαλλυλ- δισουλφίδιο (diallyl disulfide).

Είναι η κύρια οργανοθειική χημική ένωση του σκόρδου που, όπως έχει φανεί σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, μπορεί να ελαττώσει καρκίνους, οι οποίοι οφείλονται σε καρκινογόνες ουσίες.

Εμάς μας ευεργετεί, αλλά στα κουνούπια και σε είδη μυγών ενεργοποιεί συγκεκριμένο υποδοχέα γεύσης (TrpA1), ο οποίος διεγείρει νευρώνες που εντοπίζουν τις πικρές γεύσεις και αλλάζει την έκφραση ορισμένων γονιδίων.

Μεταξύ τους είναι ένα που σχετίζεται με το αίσθημα του κορεσμού.

Δηλαδή, το κουνούπι νιώθει τόσο χορτασμένο και δεν έχει την παραμικρή διάθεση για ζευγάρωμα -και άρα αναπαραγωγή.

Ο «μισογυνισμός» του σκόρδου στα κουνούπια

Τα κουνούπια που συνήθως στριφογυρίζουν κοντά στα αυτιά μας, είναι θηλυκά. Αφενός πηγαίνουν στα αυτιά γιατί ελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και τη θερμότητα του σώματος μας στο κεφάλι, αφετέρου το βουητό που ακούμε είναι ο χτύπος των φτερών τους, που γίνεται σε ρυθμό 500 με 600 φορών, το δευτερόλεπτο.

Είναι μέρος της διαδικασίας αναπαραγωγής τους: η συχνότητα του ήχου είναι αυτή που ελκύει τα αρσενικά.

Το φαινόμενο επηρεάζει κυρίως τα θηλυκά κουνούπια, τα οποία όπως διάβασες αποφασίζουν για την αναπαραγωγή.

Άπαξ και το θηλυκό κουνούπι έρθει σε επαφή με το σκόρδο σταματά να γεννά αυγά -περιορίζει την ωοτοκία.

Ποιους άλλους «εξαφανίζει» το σκόρδο

Αυτή η ακολουθία (από τον υποδοχέα στο τέλος της αναπαραγωγής) παρατηρήθηκε σε μύγες φρούτων, μύγες τσε-τσε, αλλά και σε δυο επικίνδυνα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα.

Αντίθετα, το σκόρδο δεν είχε καμία επίδραση στις σφήκες, καθώς αυτές δεν διαθέτουν τον υποδοχέα TrpA1.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως πλέον υπάρχει τρόπος να αναγνωρίζουν εύκολες φυτικές ενώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως εντομοαπωθητικά. Επιπροσθέτως, επειδή πρόκειται για ένα φθηνό, φυσικό συστατικό που καλλιεργείται παντού στον κόσμο, το σκόρδο μπορεί να γίνει η βάση, για νέες, οικολογικές και οικονομικές μεθόδους ελέγχου παρασίτων και κουνουπιών και να μη χρειάζονται πια βαριά εντομοκτόνα που κάνουν κακό σε όλους.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.