ΣΙΝΕΜΑ

ArteKino Festival: 3 μέρες ευρωπαϊκού σινεμά με τις πιο τολμηρές νέες φωνές

Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του ARTE έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για ένα τριήμερο γεμάτο σινεμά, συναισθήματα και συναντήσεις στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην ενδέκατη διοργάνωσή του, το ArteKino Festival φέρνει τις πιο τολμηρές και ενδιαφέρουσες νέες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά στην πόλη μας. Με προβολές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και online μέσω του arte.tv και του καναλιού ARTE Cinéma στο YouTube, τρεις από τις δώδεκα ταινίες του φετινού προγραμματισμού προβάλλονται στη Μικρή Σκηνή για το αθηναϊκό κοινό, από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Στο ντοκιμαντέρ “Si nous habitons un éclair (The Heart of Eternity)” της Louise Chevillotte, μια νεαρή γυναίκα αναζητά τη χαμένη μητέρα της, με οδηγούς φίλους, ποιητές και τη δύναμη του σινεμά. Στο “L’Été l’éternité (Our Eternal Summer)” της Emilie Aussel, ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι σημαδεύεται από μια οδυνηρή απώλεια. Και στο “Una película de miedo (A Scary Movie)” του Sergio Oksman, ένας πατέρας και ο γιος του βρίσκονται σε ένα άδειο ξενοδοχείο που φέρνει στο μυαλό το “The Shining”. 

Η κινηματογραφική εμπειρία συνεχίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο μετά τις προβολές, με masterclasses από τις δημιουργούς των δύο ταινιών. Παράλληλα, το κοινό του ArteKino Festival στη Στέγη, πέρα από τον ρόλο του θεατή, θα έχει και τον ρόλο του κριτή, ψηφίζοντας την αγαπημένη του ταινία για το Βραβείο Κοινού, με την υποστήριξη του οίκου Chanel.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

  • 19:00 | Καλωσόρισμα από τη Στέγη και το ArteKino Festival (Valentina Otormin Dall’Oglio)
  • 19:15 | “Si nous habitons un éclair (The Heart of Eternity)” [Nτοκιμαντέρ], Louise Chevillotte, Γαλλία, 2025, Διάρκεια: 77’. Γλώσσα: Γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
  • 20:45 | Masterclass με τη Louise Chevillotte, συντονίζει η Σοφία Εξάρχου, Διάρκεια: 45’. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου

  • 19:00 | “L’Été l’éternité (Our Eternal Summer)“, Emilie Aussel, Γαλλία, 2021, Διάρκεια: 75’. Γλώσσα: Γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
  • 20:45 | Masterclass με την Emilie Aussel, συντονίζει η Ελίνα Ψύκου, Διάρκεια: 45’. Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Una Película De Miedo (A Scary Movie)

Sergio Oksman, Ισπανία, 2025, 72΄ / San Sebastian International Film Festival

Προβολή: Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2026, στις 19:00, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, ένας ντοκιμαντερίστας και ο δωδεκάχρονος γιος του μένουν σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στη Λισαβόνα – ένα άδειο ξενοδοχείο σαν κι αυτό της ταινίας «Η λάμψη». Το αγόρι στοιχειώνεται από ιστορίες τεράτων και φαντασμάτων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη ξυπνούν και άλλα φαντάσματα: αυτό του πρώτου Πορτογάλου κατά συρροήν δολοφόνου, όπως κι αυτά κάποιων ανδρών που ξαφνικά τρελαίνονται και εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους.

L’Été l’éternité (Our Eternal Summer)

Émilie Aussel, Γαλλία, 2021, 75΄ / Locarno Film Festival

Προβολή: Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 2026, στις 19:00, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Να ζεις και να αγαπάς στα 18 σου, να βυθίζεσαι στο ανέμελο πνεύμα του καλοκαιριού, να χάνεις ξαφνικά την κολλητή σου, να συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και να συναντάς ανθρώπους που σε επηρεάζουν βαθιά – αυτούς που σε βοηθούν να μεγαλώσεις.

Si nous habitons un éclair (The Heart of Eternity)

Louise Chevillote, Γαλλία, 2025, 77΄ / FID Marseille International Film Festival

Προβολή: Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, 2026, στις 19:15, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Πού πηγαίνουν οι νεκροί; Μια νεαρή γυναίκα έχει χάσει τη μητέρα της. Αποφασίζει να την αναζητήσει και ξεκινά ένα μεταφυσικό ταξίδι, με τη βοήθεια φίλων και ποιητών για να αντιμετωπίσει το κενό, και του κινηματογράφου για να συλλάβει το αόρατο.

Μια πρωτοβουλία του ARTE France Cinéma και του ARTE GEIE, με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

***

ArteKino Festival 2026

20.11–22.11.26 | Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 

Παρασκευή | 19:15 

Σάββατο–Κυριακή | 19:00  

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης.

Για τη συμμετοχή στα masterclasses, απαιτείται η παρακολούθηση των ταινιών.  

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.