© iStock
FITNESS

5 ασκήσεις με μπάλα για γραμμωμένους κοιλιακούς

Η ελβετική μπάλα γυμνάζει τους κοιλιακούς καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε να γυμνάσουμε κοιλιακούς είναι τα κλασικά “sit ups” (πλήρεις ανορθώσεις του κορμού από ύπτια θέση), μία τακτική λογική αλλά εντελώς ξεπερασμένη. Έτσι μάθαμε, έτσι σκεφτόμαστε. Η άσκηση αυτή σύμφωνα με έρευνες επιβαρύνει αρκετά τη μέση και δεν απομονώνει τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Ή για να το πούμε πιο απλά: θα πας να κάνεις καλό στον εαυτό σου και τελικά θα βρεθείς τραυματισμένος.

Αντίθετα, η επιστήμη πλέον συνιστά ασκήσεις με ελβετική μπάλα, γνωστή ως fitball. Και πιο ξεκούραστη είναι και δεν προκαλεί τραυματισμούς και το μέγιστο αποτέλεσμα για το χρόνο που αφιερώνεις θα πετύχεις.

Αν λοιπόν θέλεις να τους «μαζέψεις» αυτούς τους καταραμένους τους κοιλιακούς δες πως θα το πετύχεις, μέσα από πέντε απλά βήματα.

Έλξεις ποδιών πάνω σε μπάλα

Με το σώμα μπρούμυτα σε θέση για push ups, ισορροπούμε τα ποδιά πάνω στην μπάλα.Με αργό ρυθμό και τους κοιλιακούς τραβηγμένους προς τα μέσα μετακινούμε τα ποδιά προς το στήθος.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επαναφέρουμε την μπάλα στην αρχική της θέση.

Ροκανίσματα

Στηρίζουμε το κατώτερο μέρος της πλάτης και εκτελούμε μικρές άρσεις κορμού, διατηρώντας πάντα «κολλημένα» τα ποδιά στο έδαφος.

Jacknife σε ελβετική μπάλα

Όπως και στην προηγούμενη άσκηση, ισορροπούμε τα ποδιά πάνω στην μπάλα. Με αργό ρυθμό και με τα γόνατα τεντωμένα, φέρνουμε τη λεκάνη του σώματος ψηλά. Επαναφέρουμε στην αρχική θέση.

Πλάγιοι κοιλιακοί πάνω στην μπάλα

Στηρίζουμε το σώμα σε πλάγια θέση πάνω και ροκανίζουμε τους πλάγιους κοιλιακούς!

Συστροφή κορμού με αλτήρες

Στηριζόμαστε επάνω στην μπάλα και ισορροπούμε πατώντας στο έδαφος. Κρατώντας τον αλτήρα με τα δυο χέρια στο ύψος του στήθους εκτελούμε συστροφές.

Tips

  • Μικρά διαλείμματα μεταξύ των set
  • Αργός ρυθμός εκτέλεσης
  • Απόλυτη συγκέντρωση στη «κοιλιά» καθ’όλη τη διάρκεια της άσκησης