ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Facebook δεν είναι μόνο του εκεί έξω

Από το κινέζικο QQ μέχρι το Orkut, το Myspace της Βραζιλίας, τα site που έβαλαν τα γυαλιά στους μεγάλους του ίντερνετ!

Στον κόσμο της τεχνολογίας συμβαίνουν περίεργα πράγματα! Ιστοσελίδες για τσατ και διαδικτυακές αγορές έχουν περισσότερους χρήστες από το Facebook. Ιστοσελίδες που σχεδιάστηκαν για να ανταγωνιστούν το πάλαι ποτέ κραταιό Myspace και πήγαν άπατες αλλά έγιναν πρώτη μούρη στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου. Και ιστοσελίδες που είναι πιστή αντιγραφή άλλων διάσημων site τα πάνε πολύ καλύτερα από τα original. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε τα νούμερα!

QQ: To AOL IM της Κίνας

Στο μαγικό κόσμο του QQ μπορείς να τσατάρεις, να στριμάρεις, να κάνεις dating, να παίξεις παιχνίδια, να ψωνίσεις online, και να χρησιμοποιήσεις το ξεχωριστό του νόμισμα για τις συναλλαγές σου. Κάτι σαν China OnLine δηλαδή ειδικά από τη στιγμή που εκεί μέσα θα βρεις -κάθεσαι;- 712 εκατομμύρια χρήστες.

Bayt: To LinkedIn της Σαουδικής Αραβίας

“Πες στον κελεμπία, αν ψάχνει δουλειά να μπει στο Bayt”. Παρότι εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, είναι το πιο δημοφιλές επαγγελματικό δίκτυο στη Μέση Ανατολή και απλώνει τα πλοκάμια του από το Ντουμπάι μέχρι το Μαρόκο και τη Συρία έχοντας περίπου 7,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες!

Vkontakte: To Facebook της Ρωσίας

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για στυγνή αντιγραφή του Facebook στο σχεδιασμό και στην αισθητική. Αλλά οι ομοιότητες σταματάνε εδώ. Γιατί σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα και τους εγγεγραμένους χρήσες το Facebook μάλλον είναι πολύ μικρό για να συγκριθεί μαζί του (4o και 8ο αντίστοιχα στις κατατάξεις). Κατά τα άλλα θα το βρεις στο νέο του  domain vk.com ενώ το interface του είναι σε άπταιστα αγγλικα. Επομένως, αν ψάχνεις για ρωσιδάκια, look no further!

Leboncoin: To eBay της Γαλλίας

Ενα μικρό ανεξάρτητο γαλατικό χωριό αντιστέκεται στην παντοκρατορία του eBay στην ευρύτερη γαλλική επικράτεια. Πως; Βγάζοντας στο σφυρί οτιδήποτε από μεταχειρισμένους Citroen προφυλακτήρες μέχρι chateaux στη μαγευτική Βουργουνδία. Και είναι το 9ο site στη Γαλλία όταν το eBay είναι 12ο.

Shaadi: To Match.com της Ινδίας

Μπέρντι, μπέρντι, online, ναμ, ναμ! Ή, να στο πω αλλιώς: 2 εκατομμύρια γάμοι έχουν πράγματοποιηθεί από την ηλεκτρονική προξενήτρα της Ινδίας που σου δίνει τη δυνατότητα να ψάξεις για νύφη βάση θρησκείας (έχουν πολλές), γλώσσας (έχουν πολλές) και ζωδίου! Ετσι, γιατί αν τα άστρα δε συμφωνούν ο γάμος είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.

Kijiji: Το craiglist του Καναδά

Μπορεί να έχει ένα από τα πιο περίεργα domain name, αλλά από πότε αυτό ήταν κριτήριο επιτυχίας; Το www.kijiji.ca είναι ένα site σαν το Craiglist που μπορείς να βρεις τα πάντα από κατοικίδια μέχρι -ναι, θα το πω- βίζιτες. Στον Καναδά είναι το 12ο site σε επισκεψιμότητα όταν το Craiglist είναι 22ο.

Rakuten: To Amazon της Ιαπωνίας

Κιμονό, σάκε, τσοπστικ, νούντλς, σούσι και κίνκι σχολικές φουστίτσες για άτακτες μαθήτρες και διεστραμμένους δασκάλους σε περιμένουν στο δημιούργημα του Τζεφ Μπέζος Σαν (Χιρόσι Μικιτάνι). Και μη νομίζεις ότι ψωνίζουν μόνο Ιάπωνες. Κορεάτες, Καναδοί, Κινέζοι, Ταιβανέζεοι, Αυστραλοί και Νεο Ζηλανδοί το προτιμούν αφού χρεώνει -άκουσον άκουσον- 1 δολάριο αποστολή αεροπορικώς για πάνω από 30 χιλιάδες αντικείμενα.

Orkut: To Myspace της Βραζιλίας

Είπαμε, στον κόσμο της τεχνολογίας συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Το Orkut ήταν η απάντηση της Google στο Myspace πολύ πριν την εμφάνιση του Facebook. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Google έβγαλε το Wave, το Buzz (που απέτυχαν οικτρά) και εσχάτως το Google+ μπας και δει προκοπή στα κοινωνικά δίκτυα. Το Facebook στο μεταξύ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του και το Myspace παλεύει εδώ και χρόνια να βρει τον εαυτό του. Αλλά στα ορμητικά νερά του Αμαζονίου, το Orkut είναι σταθερή αξία με 32 εκατομμύρια χρήστες και πρώτο κοινωνικό δίκτυο.

Πηγή: Wired.com