ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Transformers, πίθηκοι και εξωγήινοι καουμπόηδες

Μιας που μπήκε ο Ιούνιος, ξεδιαλέγουμε μια εντεκάδα μπλοκμπάστερ που περιμένουμε το ερχόμενο τρίμηνο.

Πλέον η έννοια του θερινού μπλοκμπάστερ έχει επεκταθεί και πιάνει από Απρίλιο και Μάιο, αλλά τελοσπάντων, το καλοκαίρι συνεχίζει να έχει μια κάποια ιερότητα. Οπότε αντί του παραδοσιακού “καλό μήνα!”, είπαμε να ξεχωρίσουμε τα 11 μπλοκμπάστερ που περιμένουμε πιο πολύ τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή την έναρξη της νέας σεζόν.

Έχει πιθήκους, έχει ρομπότ, έχει εξωγήινους, έχει “Expendables” (άρα ξανά εξωγήινους), έχει undercover μπάτσους, και γενικά θα βρούμε μπόλικα πράγματα με ενδιαφέρον. Με χρονικό ενδιαφέρον και παρέα με το απαραίτητο ενδιαφερόμετρο, αυτή είναι η εντεκάδα μας:

Edge of Tomorrow (5 Ιουνίου)

25 λέξεις: Στρατιώτης ο Τομ Κρουζ, πεθαίνει ξανά και ξανά στο πεδίο μάχης εξωγήινης εισβολής, βρίσκει την Έμιλυ Μπλαντ η οποία του εξηγεί τι, πώς και γιατί.

Γιατί το περιμένουμε; Ακούγεται σαν τη “Μέρα της Μαρμότας” αλλά σε πιο εξωγήινο μπλοκμπάστερ εισβολή version. Έχουμε δει εκταταμένο preview και μοιάζει αρκούντως διασκεδαστικό.

Θα είναι καλό; Κάνει κακές περιπέτειες μωρέ ο Τομ Κρουζ; (Εντάξει, κάνει, αλλά είναι πολύ λιγότερες από άλλων σταρ.) Μια χαρά θα είναι.

A Million Ways to Die in the West (12 Ιουνίου)

25 λέξεις: Στην Άγρια Δύση της φαντασίας του Σεθ “Family Guy” Μακφάρλεν, ένας αγροτάκος ερωτεύεται μοιραία νέα γυναίκα στην πόλη, που όμως είναι παντρεμένη με άγριο πιστολέρο.

Γιατί το περιμένουμε; Προσωπικά μόνο για το hate watching, η ταινία έχει ήδη πάρει από τις χειρότερες κριτικές της χρονιάς και ο Σεθ Μακφάρλεν μου φαίνεται ανυπόφορος. Ωστόσο ο δημιουργός των “Family Guy” και “Ted” έχει το κοινό του, οπότε θα έχει ενδιαφέρον πώς θα δουν αυτοί την ταινία.

Θα είναι καλό; Όχι.

Transformers: Age of Extinction (26 Ιουνίου)

25 λέξεις: Ρομπότ εκρήξεις μέταλλο Μάικλ Μπέι ρομπότ εκρήξεις μέταλλο Μάικλ Μπέι ρομπότ εκρήξεις μέταλλο Μάικλ Μπέι ρομπότ εκρήξεις μέταλλο Μάικλ Μπέι ρομπότ εκρήξεις μέταλλο Μάικλ Μπέι.

Γιατί το περιμένουμε; Γιατί περιμένεις τη στιγμή που θα παραγγείλεις μια τεράστια πίτσα που προφανώς και θα σου κάνει κακό άμα τη φας αλλά θες τόσο πολύ να απολαύσεις κάθε στιγμή; Γιατί; Όχι, σοβαρά, δεν ξέρω, ακόμα δεν έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα.

Θα είναι καλό; Θα είναι αυτό που είναι.

3 Days to Kill (10 Ιουλίου)

25 λέξεις: Ετοιμοθάνατος πράκτορας CIA προσπαθεί να  επανασυνδεθεί με την κόρη του πριν πεθάνει. Του προσφέρεται πειραματικό, σωτήριο φάρμακο, αλλά μόνο σαν ανταπόδοση για μια τελευταία αποστολή.

Γιατί το περιμένουμε; Δεν το περιμέναμε βασικά, τώρα το πήρα χαμπάρι που κοίταγα το πρόγραμμα κυκλοφοριών. Από πότε έχει να κάνει καλή ταινία ο McG; Πωπω, θυμάστε το παραμικρό πράγμα από το “Terminator: Salvation”; Φρίκη. Τι ωραία που περνάγαμε στα “Charlie’s Angels”. Τελοσπάντων, αυτό μοιάζει ενδιαφέρον, αυτές οι ιστορίες δεν χάνουν ποτέ. Και Κέβιν Κόστνερ στο ρόλο του σκληρού, ετοιμοθάνατου, ημι-παράνομου πράκτορα που δεν έχει τίποτα να χάσει. Μάλιστα κύριοι, μάλιστα.

Θα είναι καλό; Και γιατί όχι; Καιρός είναι.

Dawn of the Planet of the Apes (16 Ιουλίου)

25 λέξεις: Σίκουελ του προ ετών πρίκουελ, όπου οι πίθηκοι έχουν σχηματίσει το δικό τους ‘έθνος’ και συναντούν μια ομάδα ανθρώπων που επιβίωσαν την πανούκλα. (Ποια πανούκλα;)

Γιατί το περιμένουμε; Γιατί το “Rise of the Planet of the Apes” ήταν ένα από τα πιο απροσδόκητα καλά μπλοκμπάστερ της τελευταίας 15ετίας. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη περνάει ο Ματ Ριβς (“Cloverfield”, και το επίσης απροσδόκητα καλό “Let Me In”), και εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ερμηνευτές, ο Άντι “King Kong” “Gollum” “Captain Haddock” “Ceasar” Σέρκις.

Θα είναι καλό; Λέτε να πάει αντίστροφα και τώρα που το περιμένουμε καλό θα είναι μάπα; Όχι, αποκλείεται, ειδικά αφού θα λείπει και το αχρείαστο subplot του Τζέιμς Φράνκο, το μόνο μέτριο πράγμα της πρώτης ταινίας. Συναρπαστικό θα είναι.

Hercules (24 Ιουλίου)

25 λέξεις: Ξέρεις τι έκανε ο Ηρακλής μετά τους 12 Άθλους; Τα έβαλε με έναν τύραννο όταν το ζήτησε ο Βασιλιάς της Θράκης και η κόρη του.

Γιατί το περιμένουμε; Ο Rock παίζει τον Ηρακλή. Η Ιρίνα Σέικ τη Μεγάρα. Παίζουν οι Ίαν Μακσέιν και Τζον Χερτ. Αυτή η ταινία έχει σοβαρό potential να είναι πωρωτική από το πουθενά. Αλλά καλή περιπέτεια από τον Μπρετ Ράτνερ; Δε ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω.

Θα είναι καλό; ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

22 Jump Street (7 Αυγούστου)

25 λέξεις: Οι undercover μπάτσοι της πρώτης ταινίας ξαναπάνε μυστικοί, αυτή τη φορά όχι σε σχολείο αλλά σε κολλέγιο. Λιγότερο άβολο λογικά- αλλά θα είναι περισσότερο αστείο;

Γιατί το περιμένουμε; Το “21 Jump Street” ήταν κι αυτή μια εντελώς απροσδόκητη νέα εκδοχή πάνω σε παλιότερο τίτλο, με τους σκηνοθέτες Φιλ Λορντ και Κρις Μίλερ να μεγαλουργούν μέσα στα αυστηρά καθορισμένα όρια ενός κυνικού franchise. (Αν θες να καταλάβεις πώς το έκαναν, αρκεί να δεις προσεκτικά το θαυμάσιο φετινό τους “Lego Movie”). Έχουν όμως αρκετή έμπνευση και meta διάθεση για ένα σίκουελ;

Θα είναι καλό; Δεν έχουν δώσει ακόμα δικαίωμα, όλες οι ταινίες του διδύμου είναι καλές, οι Τζόνα Χιλ και Τσάνινγκ Τέιτουμ είναι σταθερά καλοί. Οπότε ναι, καλό θα είναι.

The Expendables 3 (21 Αυγούστου)

25 λέξεις: Σταλόνε εναντίον Μελ Γκίμπσον: Ο συνιδρυτής των Expendables επιστρέφει για να τους εξολοθρεύσει, πλέον ως αδυσώπητος έμπορος όπλων– με το όνομα Κόνραντ Στόουνμπανκς. ΚΟΝΡΑΝΤ ΣΤΟΟΥΝΜΠΑΝΚΣ!!

Γιατί το περιμένουμε; Γιατί το πρώτο “Expendables” ήταν ειλικρινέστατα ταινιάρα και γιατί το δεύτερο υπήρξε και το είδαμε και υποθέτω θα είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να βλέπουμε αυτή την ταινία για πάντα, απλά όλο και πιο σχηματική. Και εντάξει ΟΚ, προσθήκη Χάρισον Φορντ, Μελ Γκίμπσον, Γουέσλι Σνάιπς και Αντόνιο Μπαντέρας; Δυνατό.

Θα είναι καλό; Θα είναι PG-13. Δηλαδή παρατήστε μας ήσυχους. *ξαναβάζει να δει το πρώτο*

Jupiter Ascending (28 Αυγούστου)

25 λέξεις: Βαθύ μέλλον, φτωχή γυναίκα στοχεύεται από τη Βασίλισσα του Σύμπαντος, σώζεται η ζωή της και βάζει σκοπό να φέρει σε τέλος την άδικη αυτή βασιλεία.

Γιατί το περιμένουμε; Οι Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι κάνουν ένα από τα ουμανιστικότερα και πιο κοινωνικά ευαίσθητα σινεμά στο Χόλιγουντ, και για κάποιο λόγο αυτό πάντα παραγνωρίζεται στην αποτίμηση των μπλοκμπάστερ τους. Τελοσπάντων, εγώ πάντα είμαι ενθουσιασμένος για τις καινούριες ταινιών των Γουατσόφσκι γιατί μου αρέσουν όλες τους. Ετούτη εδώ συγκεκριμένα μοιάζει τόσο γελοιωδώς υπερφιλόδοξη (και καταδικασμένη να αποτύχει) που δε μπορώ να μη τη βλέπω ήδη με συμπάθεια.

Θα είναι καλό; Θα είναι καλό αλλά για μια ακόμα φορά θα υποτιμηθεί, όπως συνέβη με το “Cloud Atlas”, όπως συνέβη με το “Speed Racer”, όπως τελοσπάντων συμβαίνει πάντοτε μετά το “Matrix”.

Lucy (28 Αυγούστου)

25 λέξεις: H Σκάρλετ Γιόχανσον παίζει μια -αρχικά αιχμάλωτη- γυναίκα που μυστηριωδώς μετατρέπεται σε ασταμάτητη φονική μηχανή όταν βρίσκει τρόπο να εκμεταλλευτεί το αχρησιμοποίητο κομμάτι του εγκεφάλου(;!).

Γιατί το περιμένουμε; Μπορεί ο Λικ Μπεσόν να κατάφερε ξανά να γυρίσει περιπετειάρα μετά από τόσα πολλά χρόνια; Μπορεί η Σκάρλετ Γιόχανσον να ολοκληρώνει εδώ μια από τις καλύτερες χρονιές οποιουδήποτε ηθοποιού στο σύγχρονο σινεμά; (“Her”, “Captain America: The Winter Soldier”, “Don Jon”, “Under the Skin”) Μπορεί να είναι ετούτο το φιλμ όσο κουλ υπονοεί το τρέιλερ του;

Θα είναι καλό; Μπορεί;;;; Οέο;;;;;;;

Guardians of the Galaxy (4 Σεπτεμβρίου)

25 λέξεις: Κλέφτης τσιμπάει ένα αντικείμενο τεράστιας αξίας και τον παίρνει στο κυνήγι μια πανίσχυρη συμπαντική οντότητα. Σύμμαχοί του ένα διαστημικό ρακούν κι ένα δέντρο που μιλάει.

Γιατί το περιμένουμε; Σύμμαχοί του ένα διαστημικό ρακούν κι ένα δέντρο που μιλάει. Ευχαριστώ τη Marvel που μου έδωσε τη δυνατότητα να πληκτρολογήσω αυτή την πρόταση. Από εκεί και ύστερα, από όλες τις ταινίες Marvel αυτή (από τον Τζέιμς Γκαν του “Slither”) μοιάζει η πιο απολαυστικά κούκου, με χιούμορ, με αναρχική διάθεση, και με εστίαση περισσότερο στους βρώμικους ήρωες του περιθωρίου παρά τους καλογυαλισμένους θεούς και υπερκατασκόπους. Επίσης, είναι η ταινία που θα οδηγεί στο “Avengers: Age of Ultron”. Είμαστε ήδη εκεί.

Θα είναι καλό; Θα είναι τέλειο.