ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τι σειρές θα βλέπουμε το καλοκαίρι;

Ξεδιαλέξαμε 11 σειρές που κάνουν πρεμιέρα το τρίμηνο του φετινού καλοκαιριού. Επιστημονική φαντασία, δράματα εποχής, animation, απ'όλα.

Και τώρα που ολοκληρώνεται ένα από τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία της τηλεόρασης; (Σοβαρά. Fargo, Penny Dreadful, Hannibal, Louie, Game of Thrones, The Good Wife, Scandal, Mad Men, παιδιά ο κακός χαμός γίνεται.) Ε, σίγουρα το ερχόμενο καλοκαίρι δε θα είναι ΤΟΣΟ καλό, όμως όλο και κάμποσα διαμαντάκια θα βρούμε. Πλέον δεν υπάρχουν αληθινά κακές στιγμές για την τηλεόραση. Είναι σαν την επίθεση των Spurs, απλά λειτουργεί σαν σε αυτόματο πιλότο σε ένα φανταστικό επίπεδο.

Τι έχουμε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι; Κλάιβ Όουεν, Τζον Μάλκοβιτς, Σπίλμπεργκ, Μπέι, Σον Μπιν, Ρον Μουρ, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο!!, την Κέλι και την Ντόνα, Χάλι Μπέρι, Ντέιμον Λίντελοφ. Και πού είσαι ακόμα. Φανταστικό το ρόστερ ονομάτων, μπόλικες οι ιδέες, πολλά τα διαφορετικά είδη και σκηνικά. Κοινώς έχουμε μπόλικο πράγμα το καλοκαίρι– κι αυτό αφορά μόνο στις καινούριες σειρές, όχι εκείνες που επιστρέφουν.

Γι’αυτό κι εμείς ξεδιαλέξαμε μια εντεκάδα νέες σειρές που κάνουν πρεμιέρα αυτό το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο ως το Αύγουστο, και τις οποίες για διάφορους λόγους περιμένουμε να δούμε. Ας τις τσεκάρουμε μία μία.

Crossbones

Φράση-κλειδί: Ο Τζον Μάλκοβιτς παίζει τον πειρατή Μαυρογένη.

Στοιχεία: Ο δημιουργός του “Luther” ακολουθεί την, βασισμένη σε αληθινά στοιχεία, ιστορία του διάσημου πειρατή, λίγα χρόνια πριν το θάνατό του, μέσα από τα μάτια ενός κατασκόπου που στέλνει κοντά του η αγγλική κυβέρνηση για να τον δολοφονήσει. Φυσικά εκείνος καταλήγει να συναρπάζεται από την περσόνα του πειρατή. Τζον Μάλκοβιτς!

Πότε: Παίζεται ήδη.

Mystery Girls

Φράση-κλειδί: Η Κέλι και η Ντόνα του Μπέβερλι Χιλς παίζουν πρώην τηλε-σταρ των ’90s που λύνουν εγκλήματα.

Στοιχεία: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ;;;;; Κοιτάχτε, το καλό του να μεγαλώνεις είναι πως άνθρωποι της ηλικίας σου αρχίζουν και παίρνουν αποφάσεις στον κόσμο γύρω μας, με αποτέλεσμα να σκάνε συχνά-πυκνά ταινίες ή σειρά που νιώθεις πως κάποιος τις δημιούργησε εντελώς αποκλειστικά για σένα. Το κακό φυσικά του να μεγαλώνεις είναι ότι εμφανίζονται πράγματα σαν το “Mystery Girl” και δε μπορείς να παρά να ενθουσιαστείς με την ύπαρξή τους επειδή είσαι ένας αδύναμος τριαντάρης παγιδευμένος στις αναμνήσεις του. ΞΥΠΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ.

Πότε: 25 Ιουνίου.

The Last Ship

Φράση-κλειδί: Ύστερα από παγκόσμια καταστροφή, το πλήρωμα ενός πλοίου είναι οι τελευταίοι (;) άνθρωποι στη Γη.

Στοιχεία: “Battlestar Galactica” στο νερό; Τι φάση; Έχει ενδιαφέρον πως είναι μίνι σειρά 10 επεισοδίων βέβαια, οπότε θα το τσεκάρουμε. Ή ίσως θέλουμε να το τσεκάρουμε επειδή παίζουν οι αδυναμίες μας Έρικ Ντέιν (του “Grey’s Anatomy”) και Άνταμ Μπόλντουιν (του “Firefly”). Ή ίσως επειδή την παραγωγή κάνει ο Μάικλ Μπέι. Τι, όχι; Α, ίσως είναι απλά επειδή έχουμε δει τον τελευταία μήνα τόσο ΝΒΑ και το ΤΝΤ διαφημίζει τη σειρά σε κάθε γαμημένο τάιμ άουτ.

Πότε: 22 Ιουνίου.

Halt and Catch Fire

Φράση-κλειδί: Το “Mad Men” αλλά στα ’80s και για την επανάσταση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στοιχεία: Ο φανταστικός Λι Πέις του “Pushing Daisies” επιστρέφει στην τηλεόραση στο ρόλο ενός παλιού εργαζόμενου της IBM που ξεκινάει να δημιουργήσει τον δικό του υπολογιστή. Tech drama εποχής για μια ακόμα κοινωνική περίοδο εν μέσω τεράστιων αλλαγών.

Πότε: Παίζεται ήδη.

Extant

Φράση-κλειδί: Η Χάλι Μπέρι παίζει μια αστροναύτη που γυρνάει από μοναχική αποστολή στο διάστημα έγκυος. ΤΑΝ ΤΑΝ ΤΑΑΑΑΑΝ.

Στοιχεία: Ο Σπίλμπεργκ κολλάει το όνομά του σε ένα ακόμη πρότζεκτ χωρίς ιδιαίτερα προφανή λόγο, αυτή τη φορά για ένα sci-fi θρίλερ που θυμίζει μίξη του “Alien”, του “Moon”, του “Gravity” και γενικά οποιουδήποτε διαστημικού οτιδήποτε στην ιστορία του οτιδήποτε. Μυρίζει φετινό “Under the Dome” η φάση.

Πότε: 9 Ιουλίου.

The Leftovers

Φράση-κλειδί: Ο δημιουργός του “Lost” πάει στο ΗΒΟ.

Στοιχεία: Και γίνεται που λες η Δευτέρα Παρουσία μόνο που, τζα!, δε χωράμε όλοι εκεί ψηλά στα ουράνια με αποτέλεσμα, ουπς!, κάποιοι να μείνουμε πίσω. Σε μια μόνιμη λοιπόν κατάσταση μετα-αναστασιακή, η σειρά ακολουθεί τους ανθρώπους που έμειναν πίσω. Αν ρωτάτε εμένα, το πρόβλημα δε το βλέπω, πού να τρέχεις στους ουρανούς τώρα και να κάθεσαι εκεί στα σύννεφα χωρίς να κάνεις τίποτα; Πάω στοίχημα πως ούτε Μουντιάλ δε θα έχει εκεί. Το μόνο κακό; Η σειρά είναι του Ντέιμον Λίντελοφ, του ανθρώπου που μας έφερε το φινάλε του “Lost”, και μαζί με αυτό την υπόλοιπη σειρά.

Πότε: 29 Ιουνίου.

BoJack Horseman: A Tale of Fear, Loathing and Animals

Φράση-κλειδί: Όλος αυτός ο τίτλος, ειλικρινά.

Στοιχεία: Το Netflix μπαίνει και στο χώρο του ενήλικου καρτούν και μάλλον και πολύ άργησε. Η σειρά ακολουθεί έναν παλιό σταρ, πρωταγωνιστή ενός παλιού σίτκομ, που πλέον είναι αλκοολικός. Και άλογο. Δεν είναι τώρα άλογο, πάντα ήταν. Υποθέτω δηλαδή, δε ξέρω τι συμβαίνει.

Πότε: Αύγουστος.

Legends

Φράση-κλειδί: Ο Νεντ Σταρκ είναι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι. Γίνεται όποιος θέλει!

Στοιχεία: Ο δημιουργός του “Homeland” φέρνει μια κατασκοπική σειρά που μου θυμίζει τη σειρά “Human Target”– όχι την αδιάφορη τηλεοπτική μεταφορά, αλλά το ορίτζιναλ κόμικ αριστούργημα του Πίτερ Μίλιγκαν, αυτό όπου ένας κατάστκοπος μπορούσε κυριολεκτικά να μεταμφιέζεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο ήθελε. Αυτό κάνει εδώ ο χαρακτήρας του Σον Μπιν, ο οποίος έτσι λογικά παίρνει την εκδίκησή του για τους τόσους χαρακτήρες που έχει παίξει και δει ως το θάνατό τους.

Πότε: 13 Αυγούστου.

The Strain

Φράση-κλειδί: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, βαμπίρ, FX. Δε χρειάζομαι ούτε σημείο στίξης παραπάνω για να πειστώ για αυτή τη σειρά.

Στοιχεία: Αλλά τι; Εσύ θες; Μπφφ. Whatever, είσαι πολύ απαιτητικός. Ένα αεροπλάνο προσγειώνεται περιέχοντας αμέτρητα πτώματα και μόλις 4 επιζήσαντες που μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε τι ακριβώς θα είναι :-). Ξεσπά τότε πόλεμος ανάμεσα στους επιστήμονες που ελέγχουν τη διάδοση ιών και, ερμ, στα βαμπίρ. Διασκευή τριλογίας βιβλίων που συνέγραψε ο ίδιος ο ντελ Τόρο. Αλλά τελοσπάντων, σοβαρά. Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, βαμπίρ, στο κανάλι FX. Δεν υπάρχει μεταβλητή εδωπέρα.

Πότε: 13 Ιουλίου.

The Knick

Φράση-κλειδί: Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ σκηνοθετεί τον Κλάιβ Όουεν ως γιατρό νοσοκομείου της Νέας Υόρκης στις αρχές του αιώνα.

Στοιχεία: Όλο αυτό συμβαίνει στο Cinemax, το κανάλι που μας φέρνει το “Banshee”, στο οποίο ο Σόντερμπεργκ βρήκε νέα στέγη ύστερα από την απόφασή του να ‘αφήσει το σινεμά’. Ο Σόντερμπεργκ μου αρέσει πάρα πολύ και νομίζω πως είναι ένας δημιουργός που ψάχνεται πάρα πολύ, που τρώγεται διαρκώς με τα ρούχα του (αλλά με την καλή έννοια) οπότε θέλω πολύ να δω τι έχει να δώσει στην τηλεόραση σε αυτό το σημείο της καριέρας του. Ένα σκληρό ιατρικό δράμα περιόδου με τον αγαπημένο Κλάιβ Όουεν στον κεντρικό ρόλο υπόσχεται ασυγκράτητες υπερβολές στις αντιδράσεις του κοινού, και για καλό λόγο.

Πότε: 8 Αυγούστου.

Outlander

Φράση-κλειδί: Διασκευή της γνωστής σειράς sci-fi/fantasy/romance βιβλίων από τον Ρον Μουρ του “Battlestar Galactica”.

Στοιχεία: Ο Μουρ είναι ίσως ο μόνος δημιουργός Αληθινά Σπουδαίας Σειράς των ’00s που δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι αληθινά καλό στη συνέχεια της καριέρας του. Θα είναι το “Outlander”; Χλωμό το κόβω, αλλά μπορεί τουλάχιστον να είναι διασκεδαστική, η ιστορία μιας νοσοκόμας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ταξιδεύει στο χρόνο για να προσγειωθεί στη Σκωτία του 18ου αιώνα, όπου παντρεύεται έναν άντρα– ενώ ήταν ήδη παντρεμένη στο παρελθοντικό μας μέλλον της. Αυτά είναι ερωτικά τρίγωνα, τι λέμε τώρα.

Πότε: 9 Αυγούστου.