ORIGINALS

9 πράγματα με τα οποία όλοι έχουμε ψαρώσει

Ποιος δεν έχει ψαρώσει έστω μία φορά με καλοκαιρινά αθλητικά πρωτοσέλιδα;

Κάθε φορά που άκουγα τη λέξη ‘ψαρώνω’ φανταζόμουν έναν παππού να διηγείται ιστορίες στον εγγονό του, ενώ σουρώπουνε και βρίσκονταν στα ανοιχτά μέσα σε μια βάρκα. Οι ιστορίες του παππού -δεν έχει σημασία αν ήταν φανταστικές ή πραγματικές- συνέπαιρναν τον μικρό, ο οποίος για κάθε φράση που άκουγε, άνοιγε το στόμα και τα μάτια του κατά ένα χιλιοστό. Όταν πια είχε γουρλώσει τόσο που τα μάτια ήταν έτοιμα να πεταχτούν από τις κόγχες τους, μεταμορφωνόταν σ’ έναν γιγαντιαίο χάνο και βουτούσε χαρούμενος στην θάλασσα έχοντας όμως ένα αγκίστρι στο στόμα. Ένα αγκίστρι που δεν ήταν τίποτε άλλο από τις ιστορίες που του διηγούνταν τόση ώρα ο παππούς.

Τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένα μετά την κυκλοφορία της νέας διαφήμισης της ΕΨΑ, κάθε φορά που ακούω τη λέξη ‘ψαρώνω’, πριν την -βγαλμένη από το Big Fish- βαρκάδα του παππού με τον εγγονό, φαντάζομαι πως βρίσκομαι σε μια καυτή παραλία και στη μέση της υπάρχει ένα τεράστιο ψυγείο γεμάτο με παγωμένες λάιτ πορτοκαλάδες, λάιτ λεμονάδες, λάιτ Iced Drinks και λάιτ cola. Αναψυκτικά που έχουν την ίδια υπέροχη γεύση με τα υπόλοιπα της ΕΨΑ που έχουμε συνηθήσει, αλλά στηρίζουμε τα λάιτ γιατί έχουμε να βγάλουμε και το σώμα στην παραλία.

Με αφορμή τη νέα διαφημιστική καμπάνια της ΕΨΑ με μότο το ‘ΕΨΑρωσες’ καταγράφουμε μια λίστα με 10 πράγματα που λίγο πολύ όλοι έχουμε ψαρώσει σε αυτή τη ζωή. Είτε μετατραπήκαμε σε χάνοι στη συνέχεια, είτε όχι.

1. Ο στρατός

Όσες ιστορίες και να σου είπαν ο πατέρας και οι κολλητοί σου για τον στρατό και όσες φορές και να είδες το ‘Λούφα και Παραλλαγή’ και τις ‘Σειρήνες στο Αιγαίο’ πριν πας στρατό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε ψάρωσε κάποιος παλιός όταν η πύλη του στρατοπέδου έκλεισε για πρώτη φορά βαριά πίσω σου.

Βαθμός ψαρώματος: 10/10

2. Ένας ψαράς

Αν δεν ξέρεις από ψάρεμα, είναι πολύ δύσκολο να μην έχεις πιστέψει κάποια εξωφρενική ιστορία ενός ψαρά. Είτε αυτή είχε να κάνει με εκείνο το μπαρμπούνι που έπιασε λίγο έξω από την Σαλαμίνα και ζύγιζε 2 τόνους είτε εκείνη που για να πιάσει το μπαρμπούνι έπρεπε πρώτα να σκοτώσει με ψαροντούφεκο ένα γιγαντιαίο καλαμάρι. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα ψαρώματα από κυνηγούς.

Βαθμός ψαρώματος: 7/10

3. Μια κάμερα

Η κάμερα είναι κάτι σαν το όπλο του ψαρώματος. Θες να ψαρώσεις κάποιον; Απλώς εμφάνισε μπροστά του μια κάμερα και πάτησε το rec. Θα χάσει αυτομάτως το 50% της ευφυΐας του. Χαρακτηριστικό του σε πόσο ψαρωτική θέση φέρνει έναν άνθρωπο μια κάμερα είναι οι κενές από ανθρώπους εκτάσεις που δημιουργούνται στην Ερμού κάθε φορά που ένα τηλεοπτικό συνεργείο εγκαθίσταται σε κάποιο σημείο της για να κάνει συνεντεύξεις. Λίγο λιγότερο ψαρωτικό, αλλά στην ίδια κατηγορία, βρίσκεται το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι.

Βαθμός ψαρώματος: 7/10

4. Μια καφετζού

Όσο και να μην πιστεύεις στον καφέ και στα χαρτιά, είναι πολύ δύσκολο ν’ ανατισταθείς στον πειρασμό ν’ ακούσεις και κατ’ επέκταση να ψαρώσεις με μια πρόβλεψη που θα κάνει κάποιος τρίτος για το μέλλον σου.

Βαθμός ψαρώματος: 6/10

5. Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα

Τιμή και δόξα στα δεκάδες καλοκαίρια που πιστέψαμε πως θα ερχόταν στην ομάδα μας ο Σούκερ, ο Ροναλντίνιο, ο Λουγκάνο και άλλοι παικταράδες μόνο και μόνο επειδή το διαβάσαμε σε ένα αθλητικό πρωτοσέλιδο.

Βαθμός ψαρώματος: 8/10

6. Εισαγωγές-εξαγωγές

”Τι δουλειά κάνεις;”, ρωτάς. ”Εισαγωγές-εξαγωγές”, απαντά. Το ψάρωμα που ακολουθεί αυτή την απάντηση είναι τόσο μεγάλο που δεν συνεχίζεις κάνοντας την πιο προβλεπόμενη ερώτηση: ”και τι εισάγεις/ εξάγεις”; Εξίσου ψαρωτικά είναι και όλα τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν τους όρους ‘manager’, ‘project’ και ‘chief’.

Βαθμός ψαρώματος: 8/10

7. Ένα κάμπριο

Δεν ξέρω αν φταίει ο Γιάννης Βασιλείου ή το ότι τα περισσότερα κάμπριο είναι όντως ακριβά αυτοκίνητα, αλλά αν ένα αμάξι είναι κάμπριο είτε πρόκειται για Mercedes είτε για κατσαριδάκι, ένα στοιχειώδες ψάρωμα το προκαλεί.

Βαθμός ψαρώματος: 6/10

8. Ένας ναυτικός

Η αλήθεια των διηγήσεων του μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αλήθεια όσων λένε οι ψαράδες και οι κυνηγοί. Τα υπερπόντια ταξίδια, οι εφήμεροι έρωτες στα λιμάνια και τα λεφτά που έχει σκορπίσει στα πέρατα του κόσμου είναι αρκετά για ν’ ακούς τις ιστορίες οποιουδήποτε ναυτικού με ανοιχτό το στόμα.

Βαθμός ψαρώματος: 9/10

9. Ένας Ορφέας

Δεν έχω τίποτα με τους Γιάννηδες και τους Γιώργηδες, αλλά ο κόσμος έχει μπουχτίσει από δαύτους. Όταν στις συστάσεις αυτός που έχεις απέναντι σου σού συστήνεται ως ‘Ορφέας’, ‘Φοίβος’ ή έστω ‘Θρασύβουλος’ έχει κερδίσει από την αρχή τις εντυπώσεις.

Βαθμός ψαρώματος: 7/10