AP Photo Jordan Strauss/Invision
ΜΟΔΑ

Oscars 2020: Tα αξεσουάρ που έκαναν τη διαφορά στα ανδρικά looks

Τα κοσμήματα είναι το νέο "thing" και αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εμφανίσεις των ανδρών στο κόκκινο χαλί των Oscars 2020.

Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, είχε τραγουδήσει η θρυλική Marilyn Monroe, αλλά, respectfully, θα διαφωνήσω. Δηλαδή, γιατί πρέπει να «χρεώσουμε» τα διαμάντια και τα κοσμήματα, γενικότερα, ως ένα αξεσουάρ αποκλειστικά γυναικείο; Προσωπικά, το βρίσκω λίγο άδικο, και ευτυχώς η ιστορία της ανδρικής μόδας μας διαψεύδει διαρκώς. Πρόσφατη και πιο τρανταχτή απόδειξη, οι ανδρικές εμφανίσεις που είδαμε στο κόκκινο χαλί των Oscars 2020.

Τα κοσμήματα ήταν πάντα μέρος των ανδρικών εμφανίσεων

Και ιστορικά να το πας, τα κοσμήματα ήταν μέρος των ανδρικών εμφανίσεων, λίγο-πολύ από πάντα. Οι εμφανίσεις στα Oscars 2020 δεν ήταν η πρώτη φορά που τα είδαμε να αποτελούν μέρος εμφανίσεων των ανδρών. Από τη βικτωριανή περίοδο και τους δανδήδες του 1760, μέχρι και σε πιο πρόσφατες δεκαετίες όπως αυτές των ’60s και των ’70s, τα αξεσουάρ αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των ανδρικών looks. Από αξεσουάρ, όπως τα μεταξωτά μαντήλια στο πέτο αλλά και κοσμήματα όπως τα δαχτυλίδια και τα κλιπ γραβάτας, τα «αποδεικτήρια» είναι όλα εκεί και επιβεβαιώνουν την ισχύ ενός αξεσουάρ στην εμφάνιση ενός άνδρα.

Τα κλισέ του τύπου «ένας άνδρας δεν φοράει κοσμήματα», μας ξενερώνουν

Είπαμε, ο άνδρας αλλάζει και ούτε στο Oneman, ούτε στις ανδρικές εμφανίσεις έχουμε «χώρο» για κλισέ που μας εγκλωβίζουν ενδυματολογικά. Προσωπικά, είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη μη ταυτοποίηση των γυναικών και ανδρικών, είτε πρόκειται για ένα ρούχο, είτε για ένα αξεσουάρ. Ο καθένας μπορεί να φοράει ό,τι θέλει, κι αν ένας άνδρας είναι φαν των κοσμημάτων, τότε εμείς υποστηρίζουμε όσους τολμούν. Φέτος, είναι η χρονιά των κοσμημάτων. Από τις ανδρικές συλλογές στο Μιλάνο που είδαμε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας, για τις Fall/Winter 2020 κολεξιόν, μέχρι και τα red carpet looks στα Oscars 2020, οι άνδρες ψηφίζουν κόσμημα.

Τα κοσμήματα στα Oscars 2020

Στο χαλί των Oscars τα διαμάντια, οι πέρλες και οι πολύτιμοι λίθοι έχουν την τιμητική τους. Τις περισσότερες φορές από γυναίκες οι οποίες με τα Tiffany’s και Harry Winston πανάκριβα κοσμήματά τους, προσφέρουν ξεχωριστές και άκρως glamorous εμφανίσεις στο χαλί. Στα Oscars 2020, το ίδιο effect είχαν και τα αξεσουάρ πολλών ανδρών.

Από τους πιο καλοντυμένους άνδρες της showbiz, μέχρι και τα “underdogs” που αγαπούν τη μόδα αλλά το στιλ τους δεν έχει ακόμα λάβει την αναγνώριση που τους αρμόζει (σ.σ. Anthony Ramos), τα κοσμήματα ήταν το αξεσουάρ «κλειδί» που έκανε τη διαφορά. Που ξεχώρισε τους καλοντυμένους απ’ αυτούς που θέλησαν να εκφράσουν έστω και λίγο την προσωπικότητά τους μέσα από το στιλ τους. Γιατί τα αξεσουάρ έχουν αυτή την ιδιότητα. Είναι το μυστικό που θα σε κάνει διαφοροποιηθείς από τη μάζα, ακόμη κι αν αφοράς ένα παρόμοιο outfit με τον διπλανό σου στη δουλειά. Οι παρακάτω άνδρες, λοιπόν, τόλμησαν, πόνταραν στο διαφορετικό και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Mahershala Ali

Oscars 2020 κοσμήματα ΑP Photo / Jordan Strauss/Invision

Το αστείρευτο coolness και ανεπιτήδευτο στιλ του, εξέφρασε ο Mahersala Ali μέσα από την εμφάνισή του στο χαλί των Oscars 2020. Επέλεξε ένα μακρύ David Yurmna κολιέ με πράσινη πολύτιμη πέτρα προσφέροντας μια διακριτική δόση χρώματος στο total black σύνολό του.

 

Timothée Chalamet

Oscars 2020 κοσμήματα ΑP Photo / Richard Shotwell/Invision

Ο Chalamet είναι πάντα στις λίστες με τους πιο καλοντυμένους άνδρες, τον τελευταίο χρόνο και υπάρχει λόγος. Αν και μόλις 23 χρονών, ο Timothée έχει πολύ καλή αντίληψη του στιλ του και το Prada σύνολό του είναι η απόδειξη. Αυτό που έκανε τη διαφορά στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Cartier καρφίτσα με ρουμπίνια και διαμάντια, από συλλογή του οίκου το 1955. Bling, bling.

Taika Waititi

Oscars 2020 κοσμήματα ΑP Photo / Jordan Strauss/Invision

H art deco καρφίτσα του βραβευμένου με Oscar σκηνοθέτη είναι Έλληνα σχεδιαστή. Δημιουργία του Nikos Koulis (δεν ήταν ο μόνος celebrity στο χαλί των Oscars 2020 που φόρεσε δημιουργία του Έλληνα σχεδιαστή), η καρφίτσα του Waititi είχε πολλά Great Gatsby vibes.

Antony Ramos

Οscars 2020 κοσμήματα AP Photo / Richard Shotwell/Invision

Ο νεαρός Anthony Ramos είναι το νέο πολυεργαλείο του Χόλιγουντ και ένας ταλαντούχος ηθοποιός και τραγουδιστής. Το στιλ του έχει αρχίσει να μας προκαλεί το ενδιαφέρον τελευταία και το εντυπωσιακό statement κόσμημα δια χειρός των Dolce & Gabbana (το οποίο είναι “fresh off the runway” μιας και το είδαμε στην πρόσφατη συλλογή του γνωστού οίκου), ήταν ένας ακόμη λόγος για να τον προσέξουμε. Ένας bold τρόπος να αποδείξει ότι τα κοσμήματα στους άνδρες, φέτος είναι must.

Questlove

Oscars 2020 κοσμήματα ΑP Photo / Jordan Strauss/Invision

Ο ντραμίστας των The Roots είναι icon για πολλούς λόγους. Αρχικά, το signature άφρο του, μας έχει στιγματίσει για πάντα. Έπειτα, είναι το απρόβλεπτο, πολλές φορές, στιλ του. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που φοράει ρούχα γιατί θέλει να περάσει απαρατήρητος και από την άλλη κάνει looks σαν αυτό στα Oscars 2020 Ένα total black σύνολο και ένα τεράστιο περιδέραιο με τη πιο μεγάλη πέτρα και να, πώς που μας τράβηξε και πάλι την προσοχή.

Spike Lee

Οscars 2020 κοσμήματα AP Photo / Jordan Strauss/Invision

Πέρα από το γεγονός ότι είναι από τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες, το look του Spike Lee ήταν iconic για διάφορους λόγους: πρώτον, επειδή φόρεσε ένα κοστούμι/φόρο τιμής στο Kobe Bryant. Το μοβ/κίτρινο ensemble του Lee τίμησε τον θρύλο του μπάσκετ και το ολοκλήρωσε με τα πιο funky και fun πολύχρωμα βραχιόλια στο χέρι.

Antonio Banderas
Οscars 2020 κοσμήματα AP Photo / Richard Shotwell/Invision

O πάντα γοητευτικός Antonio Banderas δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να μας κάνει να τον προσέξουμε. Φυσικά, το sleek σύνολό του και η φανταχτερή καρφίτσα στο πέτο του 59χρονου ηθοποιού, ήταν ένας ακόμη λόγος για να τραβήξει τα βλέμματα επάνω του.

Billy Porter

Oscars 2020 κοσμήματα AP Photo / Richard Shotwell/Invisio

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Billy Porter αποτελεί έμπνευση για εμάς, ένας απ’ αυτούς, είναι το «αθεόφοβο» στιλ του. Τίποτα δεν φοβίζει τον Porter και οι εμφανίσεις του στο κόκκινο χαλί είναι η απόδειξη. Τα κοσμήματα παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στις εμφανίσεις του Billy Porter και αυτή στα Oscars 2020 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο ίδιος ανέδειξε το Giles Deacon look του με βραχιόλια και δαχτυλίδια του οίκου Swarovski για μια έξτρα δόση ‘bling’.