Unsplash
ΚΑΡΙΕΡΑ

H επέλαση των Cam Girls εν μέσω Covid-19 δεν πρόκειται να σταματήσει

Πώς το lockdown έκανε το 'camming' το επάγγελμα του μέλλοντος.

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις εκεί έξω, ο Covid-19 υπήρξε (και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον) καταστροφικός. Είτε μιλάμε για μια οικοτεχνία στις Σέρρες που φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, μια influencer στο Γαλάτσι που χρειάζεται το εξωτερικό της το location για να αναδείξει το μαγιό που διαφημίζει ή για μια πολυεθνική αλυσίδα burger που -στις ΗΠΑ- αρχίζει να δυσκολεύεται μέχρι και να προμηθευτεί το κρέας που χρειάζεται. Δυσκολίες που ως ένα βαθμό επηρεάζουν και την βιομηχανία του πορνό αφού η καλή η πορνοστάρ το χρειάζεται το στούντιο, την κάμερα, το συνεργείο και τον συμπρωταγωνιστή της.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στον ‘αγέρωχο’ στίβο του digital sex work στον οποίο τα αυταπασχολούμενα cam girls πρωταγωνιστούν/ μεγαλουργούν περισσότερο από ποτέ. Το κοινό τους πλέον έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες εκατομμύρια. (“Όταν προσπαθείς να πουλήσεις πορνό, τότε το να έχεις ολόκληρη την χώρα καθηλωμένη στο σπίτι, χωρίς κάτι να κάνει, είναι το ιδανικό σενάριο”, Kate Kennedy).

Ένα κοινό διψασμένο για ανθρώπινη επαφή, ένα κοινό κυριολεκτικά καθηλωμένο στο διαμέρισμά του, ένα κοινό που (ακόμη και αν δεν έχει απολυθεί και είναι απλώς σε φάση τηλεργασίας) έχει πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια του. Οπότε, την περίοδο του lockdown, αναγκάστηκε να αντικαταστήσει την εμμονή του στo Τinder με την εμμονή του με την εκάστοτε performer που στρίμαρε adult content ζωντανά από το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρά της (σ.σ. πάντα με ειδική μνεία στην υπηρεσία που έβαζε ένα cam girl να σου δώσει οδηγίες για το πως να κουρευτείς).

Μια φυσική παρενέργεια του Covid-19 που έρχονται να επιβεβαιώσουν cam girls όπως η Camilla West που τονίζουν ότι έχουν κυριολεκτικά λιώσει στην δουλειά όλους αυτούς τους μήνες (βλέπε είναι online πολλές περισσότερες ώρες) για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση και τους νέους πελάτες. Και αυτό παρά την ‘χασούρα’ που είχαν από ανθρώπους που δεν είχαν πια λεφτά να ‘κάψουν’ ή οικογενειάρχες που δεν μπορούσαν να κάνουν log in επειδή τους ήταν κατσικωμένη στο σβέρκο όλη η οικογένειά τους. Ενώ ενδιαφέρον έχει και το point of view cam girl όπως η Red Delicious που επισημαίνει ότι αρκετοί από τους πελάτες της είναι άνθρωποι της πρώτης γραμμής που την επιλέγουν, μιας και είναι ταυτόχρονα πρόσχαρη και σέξι, για να ξεφύγουν από την ένταση της δουλειάς τους.

Το οικονομικό σκέλος της εξίσωσης αφορά πάντα εκείνους που επιλέγουν να πληρώσουν το additional fee για πιο premium περιεχόμενο και ιδιωτικά shows και οι οποίοι δεν αρκούνται σε ότι free ποστάρουν τα κορίτσια. Τα οποία cam girls, εν μέσω της κρίσης και του τσουνάμι απολύσεων που αυτή έχει προκαλέσει, έχουν αυγατίσει στον ανώτατο βαθμό καθώς όχι μόνο μπαίνουν στο τριπάκι να το δοκιμάσουν για πρώτη φορά εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που το αντιμετωπίζουν ως extra εισόδημα, αλλά και βετεράνοι sex workers που δεν είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν από κοντά τις υπηρεσίες τους.

Ενδεικτικό αυτής της τάσης αποτελούν τα 3, 7 εκ. νέα registrations για content creators που κατέγραψε τον Μάρτιο το OnlyFans, το οποίο έγινε μέρος του mainstream από την στιγμή που επέλεξε να το αναφέρει η Beyonce στο τελευταίο remix της. Ενώ αντίστοιχη αύξηση, τόσο σε χρήστες όσο και σε νέα μοντέλα, παρουσίασαν και τα “έλα τώρα που κάνεις πως δεν τα ξέρεις” CamSoda και ManyVids (βλέπε 37 και 69% αντίστοιχα).

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το camming είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, όπως αποδεικνύουν περιπτώσεις όπως η 25χρονη μασέρ Buffy που απέτυχε παταγωδώς αλλά επιμένει να προσπαθεί ή βετεράνων όπως η ΟΝΑ των 3,4 εκ. φαν στο Instagram που εξηγεί ότι “δεν αρκεί να γδυθείς μπροστά σε μια κάμερα για να βγάλεις χρήματα. Πρέπει να σου αρέσει, να αντιμετωπίζεις κάθε φαν σαν πολύτιμο πελάτη και να αφιερώνεις πολλές ώρες καθημερινά για φωτογραφίες και βίντεο. Αν δεν το κάνεις με την καρδιά σου, ο κόσμος χάνει το ενδιαφέρον του” ώστε να καταλήγεις να χρεώνεις (όπως εκείνη) 500 δολάρια την ώρα για prive camming sessions.

Το πιο ενδιαφέρον, κατ’εμέ, στοιχείο της όλης υπόθεσης δεν είναι το πόσο γρήγορα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά των cam girls (παλιών και νέων, rookies μια βετεράνων) στις ανάγκες της αγοράς, αλλά ότι αυτή η τάση ήρθε -όπως φαίνεται- για να μείνει. Όπως η χειραψία με τον αγκώνα, οι μάσκες και το φετίχ με το χαρτί υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 26χρονη πορνοσταρ Honey Gold η οποία, έχοντας γλυκαθεί από τις οικονομικές απολαβές και την ανεξαρτησία της online δουλειάς, σκοπεύει να αφιερώσει και μετά το lockdown το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της σε αυτήν, δηλώνοντας πως “Αποδείχθηκε ότι, τελικά, κερδίζω περισσότερα από την online επικοινωνία με τους φαν μου, παρά από την συμμετοχή μου σε κανονικές παραγωγές”.

Μια επικοινωνία η οποία, πέρα από άμεση και χωρίς ενοχλητικούς ενδιάμεσους, είναι και πολύ πιο ασφαλής αφού δίνει την ευκαιρία στις εργαζόμενες να σκρινάρουν τους πελάτες τους και να αποφεύγουν την βία. Αν και η σκληρή πραγματικότητα και η σκοτεινή πλευρά αυτού του είδους δουλειάς είναι κάτι που και πρέπει να επισημαίνεται και που δεν πρέπει -σε καμία περίπτωση- να υποτιμάται.

Τι μένει για το τέλος; Ότι στο πορνό, όπως και σε όλες τις άλλες βιομηχανίες, το καλό περιεχόμενο είναι βασιλιάς. Και, όπως απέδειξε o Covid-19, δεν χρειάζεται να έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου για να το παράγεις. Μια γρήγορη σύνδεση, κάποιες βασικές γνώσεις για το πως στριμάρεις και πως πληρώνεσαι και ένα καλό προϊόν για να ξεχωρίσεις από τον σωρό. Κάτι μου λέει ότι, στο επόμενο lockdown, θα είμαστε -και από αυτή την άποψη- πιο έτοιμοι από ποτέ για το αντιμετωπίσουμε. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν και κλινικά τα πλεονεκτήματα της γυμνής ψυχοθεραπείας, μια ακόμη ραγδαία ανερχόμενη τάση της εποχής της μοναξιάς που βιώνουμε.