ΥΓΕΙΑ

Έχουμε μερικά δυσάρεστα και μερικά ευχάριστα νέα για τον καρκίνο

Μια έρευνα από το University of Southern Denmark έχει μερικά πολύ αισιόδοξα και μερικά πολύ ανησυχητικά δεδομένα.

Θυμάμαι ακόμα όντας μικρό παιδί τον μέχρι και σήμερα οικογενειακό μας γιατρό, έναν εξαιρετικό επιστήμονα τον οποίο πάντα εμπιστευόμασταν, να μας λέει ότι τα επόμενα από τότε χρόνια, ο καρκίνος θα θεωρείται μια σοβαρή αλλά συχνή και χρόνια ασθένεια. Με λίγα λόγια, ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση και την πρόληψη θα μας κάνει να μην πεθαίνουμε από καρκινό. Αντ’αυτού, τόνιζε πως ο μεγάλος κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή θα έρχεται από τα μικρόβια. Και να που φτάσαμε στο 2020. 

Μια ομάδα από το University of Southern Denmark έκανε μια έρευνα που δεν ξέρω ακριβώς τι αν φέρνει αισιόδοξα ή μη μηνύματα. Μάλλον τείνω προς το πρώτο. Η μελέτη έγινε εντός μιας 25ετίας (1990-2016) και ήταν επιδημιολογική. Αφορούσε δηλαδή τη συχνότητα εμφανίσεων του καρκίνου και μαζί τη θνησιμότητά από την ασθένεια. Σε γενικές γραμμές έχουμε να ανησυχούμε γιατί έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στον γενικό πληθυσμό. Από την άλλη όμως, η θνησιμότητα από τον καρκίνο διαρκώς μειώνεται. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι πάρα πολύ ενθαρρυντικό.

Πιο συγκεκρίμενα, το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η θνησιμότητα από καρκίνο μειώθηκε κατά 22%. Κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό όμως αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου. 22% περισσότεροι καρκίνοι. Όλα αυτά σταδιακά βέβαια από το 1990 μέχρι το 2016 όπου τελειώνει και η έρευνα. Η πηγή των δεδομένων ήταν από Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία και από την Ολλανδία. Γιατί όμως προέκυψαν αυτά τα ποσοστά;

Η πρόληψη είναι κάτι πολύ βασικό για τη μείωση των ποσοστών. Η ευαισθητοποίηση για ζητήματα καρκίνου κάνει τους ανθρώπους να οδηγούνται πολύ πιο γρήγορα στον γιατρό, πράγμα που μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, καλύτερα θεραπευτικά μέσα οδηγούν στη βελτίωση της συνολικής θεραπείας του ασθενούς. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια η συνολική υγεία των ασθενών με καρκίνο είναι για διάφορους λόγους σε καλύτερη κατάσταση από αυτό που ήταν. Aυτό βοηθάει τον οργανισμό τους να αντέξουν βαρύτερες αλλά και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μοιάζει ότι οι χιλιάδες μικρές και μεγάλες ανακαλύψεις και η πρόοδος στην ιατρική (μαζί με τις πολύ πετυχημένες καμπάνιες, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να θεραπευτούν. Ούτως ή άλλως, σε αντίθεση με τα κλισέ για το φάρμακο κατά του καρκίνου, φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Ο καρκίνος θα αρχίσει να μετατρέπεται σε χρόνια νόσο σταδιακά και με χιλιάδες μικρά ή μεγάλα βήματα προόδου.