Aliki Evangelinou
FITNESS

Πώς θα ξεμπλοκάρεις τον αυχένα σου με 5 απλές ασκήσεις

H fitness expert, Ιωάννα Λαουμτζή, μας δείχνει πέντε ασκήσεις που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να χαλαρώσουμε τους μυς του αυχένα.

Αν δουλεύεις αρκετές ώρες καθισμένος σε ένα γραφείο και μπροστά από έναν υπολογιστή τότε σίγουρα έχεις νιώσει τον αυχένα σου να ‘πιάνεται’.

Να είναι πιασμένοι οι μύες της συγκεκριμένης περιοχής και να μη μπορείς να κάνεις εύκολα κινήσεις.

Η fitness expert, Ιωάννα Λαουμτζή, μάς υποδέχθηκε στο γυμναστήριό της και μας έδειξε το πιο εύκολο και αποτελεσματικό ασκησιολόγιο για να ξεμπλοκάρεις τον αυχένα σου. Έτοιμος;

 

Πλάγια κάμψη

Έλα σε όρθια θέση με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Κάμψε αργά το κεφάλι προς τον ένα ώμο και μείνε σε αυτή τη θέση για 15”, βοηθώντας με το χέρι της ίδιας πλευράς που κάμπτει ο αυχένας. Επέστρεψε αργά στην αρχική θέση και κάνε το ίδιο προς τον αντίθετο ώμο.

Επανέλαβε για 3 φορές σε κάθε πλευρά.

Αυχενική κάμψη

Έλα σε όρθια θέση με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Με αργό ρυθμό πήγαινε το πιγούνι σου προς τα κάτω και προς τα μέσα. Τοποθετώντας δεμένα τα χέρια σου στην πίσω περιοχή της κεφαλής, βοηθάς την εκτέλεση της κίνησης. Σταματάς πάλι την κίνηση μόλις νιώσεις τη διάταση στην περιοχή και διατηρείς τη θέση σου για 15”. Επέστρεψε αργά στην αρχική θέση.

Επανέλαβε για 3 φορές.

Αυχενική έκταση

Με αργό, ελεγχόμενο ρυθμό, πηγαίνεις το κεφάλι προς τα πάνω, με στόχο να κοιτάξεις όσο πιο πίσω μπορείς. Σταματάς όταν νιώσεις τη διάταση στην μπροστινή περιοχή του λαιμού σου και διατηρείς τη θέση αυτή για 15”.

Επανέλαβε για 3 φορές.

Στροφές του αυχένα

Έλα σε όρθια θέση με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Στρίψε αργά τον αυχένα σου, κοιτώντας αρχικά πάνω από τον αριστερό σου ώμο. Μόλις νιώσεις τη διάταση στη δεξιά σου πλευρά, σταματάς την κίνηση και διατηρείς πάλι τη θέση σου για 15”. Επιστρέφεις αργά στην αρχική θέση και κάνεις το ίδιο για την αντίθετη πλευρά.

Επανέλαβε για 3 φορές σε κάθε πλευρά. Αντίστοιχα και για την αντίθετη στροφή.

Ανυψώσεις ώμων

Ξεκινάς από όρθια θέση. Τοποθετείς τα χέρια σου στους μηρούς σου. Υψώνεις τους ώμους σου μέχρι να αγγίξουν τα αφτιά σου. Επιστρέφεις στην αρχική θέση με μια κίνηση των ωμών προς τα πίσω και κάτω  χαμηλώνοντας τους ώμους σου όσο πιο πολύ μπορείς.

Επανέλαβε για 3 φορές από 8 μικρούς ‘κύκλους’ των ωμών προς τα πάνω – πίσω – κάτω.

*Video editor: Χρήστος Πανάγος