AP Photo Richard Shotwell
ΣΙΝΕΜΑ

Ο Chadwick Boseman για τον Black Panther, τον ρατσισμό και τη σημασία του να έχεις στη ζωή στόχο

Ο Chadwick Boseman δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος.

To πρωινό αυτό του τελευταίου Σαββάτου του καλοκαιριού μας βρήκε να ξυπνάμε με μια σοκαριστική και πολύ στενάχωρη είδηση. Ο Chadwick Boseman, ο πρωταγωνιστής του ‘Black Panther’, έφυγε από τη ζωή μετά από την τετραετή μάχη του με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όπως διάβασα και κάπου, έκανε μια καριέρα εικονοποιώντας εμβληματικούς χαρακτήρες και τελικά έγινε τέτοιος και ο ίδιος.

Γιατί ο Boseman ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και αυτό φαινόταν από τις κατά καιρούς δηλώσεις που έκανε. Δηλώσεις που ήταν ενδεικτικές ενός ανθρώπου που είχε μια ηθική ακεραιότητα. Απόψεις επίσης που ταίριαζαν αλλά δεν καβαλούσαν το κύμα για προσωπικό του όφελος. Ο Black Panther ήταν κάτι που υπερέβαινε κατά πολύ την ποπ-κουλτούρα και ο Chadwick έκανε κάτι πολύ δύσκολο. Διαχειρίστηκε την επιτυχία του με έναν υποδειγματικό τρόπο.

Για το ‘Black Panther

“Προσπαθώ κάπως να ξεφύγω από την τεράστια επίδραση που είχε αυτή η ταινία, ακριβώς γιατί πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω. Δεν μπορώ να κάτσω στην επιτυχία μου. Την ίδια στιγμή όμως είναι ευτυχία να βλέπω πόσους διαφορετικούς ανθρώπους επηρέασε. Ανθρώπους με ποικίλες καταβολές, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή ηλικίας. Το να είσαι μέρος ενός πράγματος που επηρέασε ανθρώπους σε τόσο πολλές χώρες είναι τελικά κάτι απελευθερωτικό”.

Για τον ρατσισμό

“Πήγαινα στο σχολείο και έβλεπα σημαίες της Συνομοσπονδίας σε φορτηγά. Ξέρω πώς είναι να είσαι ένα παιδί σε ένα παγωτατζίδικο, όταν ένα άλλο μικρό λευκό αγόρι ερχόταν και σε φώναζε ‘νέγρο’, αλλά οι γονείς σου σου έλεγαν να ηρεμήσεις γιατί ήξεραν ότι θα μπορούσε να ξεφύγει. Υπήρξαν ακόμα περιπτώσεις που φορτηγά προσπαθούσαν εν κινήσει να μας πετάξουν εκτός δρόμου.

Η ιστορία αυτής της χώρας από την ίδρυσή της, η οικονομική της βάση, τα πρότυπά της, το σωφρονιστικό σύστημα, η προστασία της ιδιοκτησίας. Η υπεροχή της λευκής φυλής και οι ρατσιστικές διακρίσεις ήταν πάντα εκεί πριν ακόμα από την ύπαρξή της. Η αλλαγή είναι εδώ. Οι ζωές των μαύρων μετράνε”.

Γιατί επέλεξε τον κινηματογράφο

“Στην τηλεόραση δεν έχει χρόνο να ξοδέψεις για τον ρόλο ή για το σενάριο. Τυπικά, παίρνεις το σενάριό σου μια βδομάδα πριν τα γυρίσματα. Κάποιες φορές μάλιστα ο χρόνος είναι ακόμα συντομότερος. Δεν έχεις, λοιπόν, αρκετό χρόνο να ονειρευτείς για τον ίδιο σου τον ρόλο”.

Η σημασία του να έχεις σκοπό στη ζωή

“Θεωρώ σημαντικότερο να βρίσκεις στη ζωή σου έναν σκοπό. Σημαντικότερο από το να βρεις μια δουλειά ή να ακολουθήσεις μια καριέρα. Ο σκοπός γίνεται ένα ουσιαστικό στοιχείο του εαυτού σου. Γίνεται ο λόγος που βρίσκεσαι στον πλανήτη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας. Όλη σου η ύπαρξη σκεπάζεται από τα πράγματα τα οποία έχεις έρθει για να πετύχεις. 

Όταν τόλμησα να αμφισβητήσω το σύστημα που μας υποβίβαζε σε θύματα και στερεότυπα χωρίς ιστορικό περικείμενο, χωρίς ελπίδες και ταλέντα. Όταν, λοιπόν, αμφισβήτησα αυτή την μέθοδο απεικόνισης, τότε ένα νέο μονοπάτι άνοιξε για μένα. Το μονοπάτι για το πεπρωμένο μου. Όταν ο Θεός έχει ένα πλάνο για σένα, δεν έχει καμία σημασία ποιος στέκεται απέναντί του”.