unsplash
ΣΠΙΤΙ

5 σημεία του σπιτιού που μπορείς να καθαρίσεις με λευκό ξύδι

Ζεστό νερό και λευκό ξύδι αντί για απορρυπαντικά; Ναι, γίνεται και με αποτέλεσμα που θα κάνει τα πιο απαραίτητα σκεύη του σπιτιού σου να μοσχοβολάνε.

Μένω μόνος μου. Αυτό σημαίνει πως η καθαριότητά μου εξαρτάται από μένα. Αυτό σημαίνει πως τώρα στην καραντίνα, κάθε 2-3 μέρες, το σπίτι μου θυμίζει ξαφνικά πεδίο μάχης. Επίσης δεν ξέρω αν στο ανέφερα, αλλά σιχαίνομαι τις χλωρίνες και όλα τα καθαριστικά που αφήνουν μια απόλυτα χημική αύρα σε κάθε σπίτι. Γι’ αυτό λοιπόν, αναζήτησα εναλλακτικούς τρόπους καθαριότητας με φυσικά μέσα. Το λευκό ξύδι ήταν πάντα στο πρώτο ράφι δεξιά της κουζίνας μου. Πάντα εκεί, για να με σώσει.

 

Φαντάσου αυτή την εικόνα: είναι πρωί Πέμπτης (στην καραντίνα αυτό έχει ελάχιστη σημασία, όλες οι μέρες θα μπορούσαν να λέγονται ‘Πέμπτη’) και καθώς κάνεις την πρώτη σου, ‘επιθεωρησιακή’ βόλτα στο σπίτι, ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν πράγματα που μυρίζουν περίεργα, άσχημα περίεργα. Καταφεύγεις στο ξύδι. Ξεκινάς γενική καθαριότητα, με σημείο αναφοράς αυτές τις οδηγίες.

Φούρνος Μικροκυμάτων

Ανοίγεις το καπάκι του φούρνου και διαπιστώνεις ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των ξαναζεσταμένων γευμάτων σου. Γεμίζεις ένα μπολ με ίσα μέρη νερό και ξύδι. Το βάζεις μέσα στον φούρνο και το αφήνεις να ζεσταθεί για τουλάχιστον 3-4 λεπτά. Το μείγμα θα αποβάλλει την άσχημη μυρωδιά και στη λήξη του χρόνου, η συσκευή θα μυρίζει σαν να την έχεις μόλις αγοράσει. Στο τέλος καθαρίζεις την επιφάνεια που προηγουμένως είχες τοποθετήσει το μπολ με ένα υγρό πανί ή με χαρτί κουζίνας.

Πλυντήριο Πιάτων

Με το πλυντήριο πιάτων θα καθαρίσεις τα πιάτα και τα ποτήρια σου. Με τι όμως θα καθαρίσεις έπειτα το ίδιο το πλυντήριο; Αν θέλεις και να είσαι πεντακάθαρος και να γοητεύσεις την/τον συγκάτοικο σου που λατρεύει την καθαριότητα, άδειασε μια μικρή κούπα με λευκό ξύδι στην υποδοχή του απορρυπαντικού πιάτων και ξεκίνα έναν ακόμα κύκλο πλύσης.

Νιπτήρας Τουαλέτας

Σε ένα μπουκάλι σπρέι, αναμειγνύεις ένα μέρος λευκό ξύδι, δύο μέρη νερό. Εναλλακτικά μπορείς να συμπεριλάβεις και βότανα όπως μέντα ή θυμάρι. Ψεκάζεις το καπάκι και όλες τις εξωτερικές επιφάνειες. Κρυστάλλινα καθαρά και μυρωδάτα γίνονται όλα στη στιγμή και εσύ νιώθεις ήδη σαν να πρωταγωνιστείς σε early 90s διαφήμιση, με σλόγκαν “Για την καθαριότητα του ο μοντέρνος άντρας χρησιμοποιεί ΞΥΔΙ, ΞΥΔΙ (με δυνατή φωνή) ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ”. 

Τζάμια

Ο νέος σου, πανίσχυρος σύμμαχος, αυτό το σπρέι με νερό και ξύδι, μπορεί και να κάνει τα τζάμια σου ‘αόρατα’ και να αυξήσει κάπως τις πιθανότητες να κουτουλάνε οι επισκέπτες σου σε αυτά (σπάνιο περιστατικό, αλλά ποτέ δεν χάνει την κωμική του αξία). Ψεκάζεις, σκουπίζεις με το πανί μικροϊνών που ήδη διαθέτεις για τα τζάμια και τελείωσες.

Μπανιέρα/ντουζιέρα

Σε αυτή την περίπτωση, το ‘όπλο’ της καθαριότητάς σου πρέπει να είναι λίγο πιο δραστικό: πέρα από το λευκό ξύδι, στο σπρέι σου μπορείς να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό πιάτων και ίσως λίγο ακόμα από το αντιμικροβιακό σαπούνι σου. Μπορείς να φανταστείς τη συνέχεια μέσα από τις τρεις πιο γλυκές λέξεις της γενικής καθαριότητας: Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.