AP Images
PROFILE

Ο Johnny Depp έσκαψε μόνος του τον λάκκο του

Η καριέρα του καταρρέει, αλλά ο Depp έχει ακόμα καύσιμο για δικαστικές σταυροφορίες.

Στα τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από όταν δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι ισχυρισμοί της Amber Heard για άσκηση σωματικής βίας εκ μέρους του στη διάρκεια του γάμου τους, ο Johnny Depp έχει πάει από το στάτους ενός σταρ αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office, στον άνθρωπο που κανένα μεγάλο στούντιο δεν τολμάει να αγγίξει. Παρά την πολύ δημόσια έκθεση των ενδοοικογενειακών του προβλημάτων πάντως, τα πράγματα δεν ήταν προδιαγεγραμμένο πως θα κατέληγαν έτσι.

Μετά το διαζύγιό του με τη Heard και την εξωδικαστική του διευθέτηση, ο Depp είχε ακόμα εκτόπισμα στο Hollywood. Η συμμετοχή του στο franchise της Warner Bros. “Fantastic Beasts”, η μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια, θα συνέχιζε με τη θερμή υποστήριξη των συντελεστών του. Για την ακρίβεια, μετά τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας φαν του Harry Potter για την ανάμειξή του σε έναν φανταστικό κόσμο που καταδικάζει τη βία, η ίδια η J.K. Rowling είχε δηλώσει το 2017 πως «οι παραγωγοί και εγώ δεν νιώθουμε απλώς άνετα με το να μείνουμε πιστοί στο αρχικό μας casting, αλλά και πραγματικά χαρούμενοι που έχουμε τον Johnny Depp ως έναν μεγάλο χαρακτήρα στις ταινίες». Το πρόγραμμα του Depp είχε κι άλλες ταινίες στα σκαριά, ενώ ο Jerry Bruckheimer, ο πιο ισχυρός ανάμεσα στους συμμάχους του στη βιομηχανία, τον προόριζε για το πρώτο πέρασμα του ηθοποιού από την τηλεόραση μετά το “21 Jump Street”, σε μία σειρά γύρω από τον Harry Houdini.

Ακόμα και μετά το περιβόητο προφίλ του στο Rolling Stone το 2018 όπου τα χρέη του παρουσιάστηκαν ως απόρροια αδιανόητης σπατάλης («είναι προσβλητικό να πει κανείς ότι ξόδεψα 30.000 δολάρια σε κρασί», είχε δηλώσει τότε ανάμεσα σε άλλα, «ήταν πολλά παραπάνω»), μαζί με τις ανοιχτές δικαστικές του υποθέσεις με πρώην στενούς του συνεργάτες και τη γενική κατάρρευση που είχε καταγράψει ο Stephen Rodrick όταν είχε μιλήσει με αυτόν και τα φαντάσματά του, τα πρότζεκτ του είχαν μείνει απείραχτα. Μπορεί ο Depp να είχε αποκαλέσει το άρθρο «απάτη», πρακτικά όμως δεν είχε ιδιαίτερες απώλειες. Μόνο η συμμετοχή του στο “Pirates of the Caribbean” με τη Margot Robbie θα έμενε έξω από το τραπέζι και όχι από επιλογή του Bruckheimer. Εκείνος ήθελε να του δώσει ένα σύντομο πέρασμα από τη νέα σελίδα του franchise, η Disney όμως προτίμησε να το αποφύγει.

Johnny Depp Ο Depp φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον περασμένο Ιούλιο / AP Images
Ο Depp φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον περασμένο Ιούλιο

Όπως όμως πολύ σωστά εντοπίζει η Tatiana Siegel του Hollywood Reporter σε ένα άρθρο που έχει ήδη γίνει viral, δεν ήταν μονάχα οι βίαιες τάσεις και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Depp που μας φέρνουν σήμερα στην κατεστραμμένη του εικόνα. Ήταν η δίψα του για εκδίκηση.

Η Siegel συνοψίζει ουσιαστικά την πτώση του ηθοποιού τους τελευταίους μήνες, καταλήγοντας στην απόφαση του δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο που δικαίωσε την εφημερίδα Sun για την αναφορά της σε αυτόν ως θύτη ενδοοικογενειακής βίας (ο χαρακτηρισμός της Sun ήταν “wife beater”). Ο Depp είχε μηνύσει το έντυπο για αυτόν τον προσδιορισμό και άρα η Sun είχε κληθεί να αποδείξει πως ο ηθοποιός είχε όντως υπάρξει βίαιος με τη Heard. Η δίκη ανέσυρε γεγονότα γνωστά, αλλά και στοιχεία που δεν θα γνωρίζαμε καν εάν ο Depp δεν είχε προβεί στη συγκεκριμένη μήνυση. Στις 132 σελίδες της απόφασης του Andrew Nicol, ο δικαστής βρήκε πως από τις 14 εξεταζόμενες περιστάσεις βίας ο Depp είχε όντως διαπράξει τις 12. «Διαπίστωσα πως η μεγάλη πλειοψηφία των ισχυριζόμενων επιθέσεων της κας Heard από τον κο Depp αποδείχτηκε», ανακοίνωσε. «Αποδέχομαι επίσης ότι οι ισχυρισμοί της κας Heard είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα της ως ηθοποιός και ακτιβίστρια».

Ανάμεσα σε όσα αποκαλύφθηκαν ήταν η προσπάθεια του Depp να απομακρύνει τη Heard από το franchise του “Aquaman” μέσω της αδερφής του, της παραγωγού Christi Dembrowski που είχε συμφωνία με WB, σε μήνυμά του που έγραφε «θέλω να αντικατασταθεί στην ταινία της WB».

Amber Heard Η Heard έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες το 2019 όπου είχε καταθέσει ότι ο Depp την είχε χτυπήσει με το κινητό του / AP Images
Η Heard έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες το 2019 όπου είχε καταθέσει ότι ο Depp την είχε χτυπήσει με το κινητό του

Η γλώσσα, επίσης, που χρησιμοποίησε σε μια συνομιλία του με τον πρώην ατζέντη της Heard, Christian Carino, είναι σοκαριστική. «[Η Heard] παρακαλάει για πλήρη παγκόσμια ταπείνωση», έγραφε. «Θα την έχει. Θα χρειαστώ τα μηνύματά σου για το Σαν Φρανσίσκο αδερφέ… Ζητάω συγνώμη και που τα ζητάω… Αλλά ρούφηξε το στραβό πουλί [του Elon Musk] και της έδωσε κάτι άθλιους δικηγόρους… Δεν έχω οίκτο, ούτε φόβο, ούτε ψήγμα του συναισθήματος για αυτό που κάποτε νόμιζα ότι ήταν αγάπη για αυτή τη χρυσοθηρική, τελευταία, σάπια, ανούσια, χρησιμοποιημένη, κρεμασμένη, κουνημένη ψαραγορά του σωρού… Είμαι τόσο γ***μένα χαρούμενος που θέλει να το παλέψει!!! Θα πέσει σε τοίχο!!! Και δεν μπορώ να περιμένω να βγάλω αυτή τη χ***ρουφήχτρα από τη ζωή μου!!! Γνώρισα μια έξοχη Ρωσιδούλα εδώ… Που με κάνει να συνειδητοποιώ τον χρόνο που ξόδεψα σε αυτή τη στρίπερ των 50 σεντ… Δεν θα την άγγιζα ούτε με γ***μένο γάντι».

Πιο βίαια ακόμα ήταν τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον φίλο του Paul Bettany των Avengers. «Ας κάψουμε την Amber!!!», του έλεγε. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάψουμε την Amber», είχε απαντήσει ο Bettany. «Είναι ευχάριστη παρέα και καλή στο μάτι, επίσης δεν είμαι σίγουρος ότι είναι στρίγγλα. Θα μπορούσαμε φυσικά να προσπαθήσουμε την αγγλική σειρά ενεργειών σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις – κάνουμε δοκιμή πνιγμού. Τι λες;», συνέχισε. «Ας την πνίξουμε πριν την κάψουμε!!!», ήταν η απάντηση. «Θα γ*μήσω το καμένο πτώμα της μετά για να βεβαιωθώ ότι πέθανε».

Μια τέτοια απόφαση και μάλιστα στην εποχή του #MeToo έχει σφραγίσει – προς το παρόν τουλάχιστον – τη συνεργασία του με μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες. «Απλά δεν μπορείς να δουλέψεις μαζί του τώρα», παραδέχτηκε ανώνυμα στη Siegel κάποιος επικεφαλής στούντιο. «Είναι ραδιενεργός». Πηγές λένε πως ακόμα και ο Bruckheimer δεν τον θεωρεί πια μέρος του πρότζεκτ για τον Houdini.

(Τη στιγμή αυτή που γράφεται το άρθρο ο Depp διατηρεί ακόμα τη συμφωνία εκατομμυρίων του με τη Dior, αλλά ίσως η εταιρεία θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη σύνδεσή του με ένα άρωμα που έχει ονομάσει Sauvage. Δεν ξέρω, μια σκέψη κάνω).

Johnny Depp Amber Heard Το πρώην ζευγάρι μαζί στην πρεμιέρα του "The Danish Girl" / AP Images
Το πρώην ζευγάρι μαζί στην πρεμιέρα του “The Danish Girl”

Με τη βοήθεια του νέου του δικηγόρου Adam Waldman και αφού είχε κόψει δεσμούς με την Tracey Jacobs, βασικό μέλος της ομάδας του για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Depp μήνυσε επίσης τον μακροχρόνιο διαχειριστή των οικονομικών του, Joel Mandel, για 25 εκατομμύρια δολάρια για αδυναμία πληρωμής των φόρων του, όπως και τον δικηγόρο του – γνωστό και ως πατρική του φιγούρα – Jake Bloom για 50 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτες πρακτικές. Και οι δύο υποθέσεις διευθετήθηκαν ιδιωτικά με τον ηθοποιό να λαμβάνει κάποια πληρωμή, το συμπέρασμα όμως στο Hollywood είναι πως ο Depp δεν δείχνει αφοσίωση. «Η κατάχρηση και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι ένα πράγμα – σίγουρα φρικτό», εκμυστηρεύτηκε στη Siegel πρόσωπο της βιομηχανίας που έχει συγκρουστεί με τον Depp, «αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, το να κυνηγάς τους επί χρόνια πιο κοντινούς σου ανθρώπους στις επιχειρηματικές και προσωπικές σου σχέσεις, δείχνει ένα επίπεδο τοξικότητας που παρατηρείται σπάνια».

Σε όλα τα παραπάνω ας προστεθεί η μήνυση που εκκρεμεί από ένα μέλος του συνεργείου του “City of Lies” που τον κατηγορεί ότι τον χτύπησε με μπουνιές στα γυρίσματα (η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί από το νέο έτος), η μήνυση που διευθετήθηκε εξωδικαστικά από δύο πρώην bodyguards του με την κατηγορία ότι είχαν υποβληθεί σε μη ασφαλείς συνθήκες και καθήκοντα όπως το να σκουπίζουν δημοσίως κατάλοιπα ναρκωτικών από το πρόσωπο του ηθοποιού, και η δυσαρέσκεια που επικρατεί στη βιομηχανία όσον αφορά απαιτήσεις του όπως το να έχει ακουστικό για να του λένε τις ατάκες του.

Johnny Depp Σύμφωνα με τη συνιδρύτρια του Time's Up, Roberta Kaplan, οι φαν του Depp είναι μακράν οι πιο εχθρικοί που έχει αντιμετωπίσει online. Η δικηγόρος αναφέρει ανάμεσα σε άλλα πως στους πελάτες της συγκαταλέγονται άνθρωποι που έχουν μηνύσει τον Donald Trump και τους νεο-Ναζί του Charlotsville / AP Images
Σύμφωνα με τη συνιδρύτρια του Time’s Up, Roberta Kaplan, οι φαν του Depp είναι μακράν οι πιο εχθρικοί που έχει αντιμετωπίσει online. Στους πελάτες της εταιρείας της συγκαταλέγονται άνθρωποι που έχουν μηνύσει τον Donald Trump και τους νεο-Ναζί του Charlotsville

Το τελευταίο, βέβαια, προφανώς και δεν είναι σαν όλα τα προηγούμενα. Η συγκεκριμένη του συνήθεια ήταν ευρέως γνωστή και με τον καιρό είχε γίνει μέρος της εκκεντρικής, ροκστάρ περσόνας του. Δεν είμαι σίγουρη όμως πως είχαμε αντιληφθεί την έκταση της εξάρτησής του από το ακουστικό. Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει καλά το συμβόλαιό του, ο ηθοποιός αρνείται να μάθει τις ατάκες του και απαιτεί πάντοτε έναν ειδικό τεχνικό στις συμφωνίες του. Μέρος αυτών είναι επίσης συχνά η πληρωμένη από τα στούντιο ασφάλεια επί 24ώρου βάσεως, δύο βοηθοί στα γυρίσματα, όπως και ένας ακόμη αποκλειστικός βοηθός για ολόκληρη τη διαδικασία της ταινίας από την προετοιμασία και μετά, έναντι 200.000 δολαρίων. Ακόμα και για το “Minamata”, την πρόσφατη χαμηλού μπάτζετ ταινία του που αποσύρθηκε πριν λίγες μέρες από το φεστιβάλ EnergaCAMERIMAGE, ο Depp δεν είχε ζητήσει μόνο τον γνωστό τεχνικό ήχου αλλά και να ταξιδεύει με ιδιωτικές πτήσεις.

Είναι εντυπωσιακό λοιπόν πως μετά από όλα αυτά έχει ακόμα καύσιμο για να συνεχίσει τις δικαστικές του σταυροφορίες.

Ο επόμενος γύρος είναι η μήνυση που έχει κάνει στην Amber Heard στην πολιτεία της Virginia για συκοφαντική δυσφήμιση με την αξίωση των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα από την υπόθεση της Sun όπου η εφημερίδα ήταν αυτή που κλήθηκε να αποδείξει ότι κακοποιούσε τη Heard, τώρα είναι εκείνος που θα πρέπει να αποδείξει ότι η πρώην σύζυγός του λέει ψέματα. Η διαδικασία αναμένεται να ανασύρει ακόμη περισσότερα από τα προσωπικά δεδομένα του Depp και του περιβάλλοντός του, αφού σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την επικοινωνία του με διασημότητες όπως η Angelina Jolie, η Keira Knightley, η Marion Cotillard και η Ellen Barkin. Η Barkin έχει ήδη καταθέσει στην υπόθεση της Sun ότι ο Depp με τον οποίο είχε συνάψει ερωτικό δεσμό κατά τα γυρίσματα του “Fear and Loathing” είχε πετάξει ένα μπουκάλι στην κατεύθυνσή της, με τον ηθοποιό να αποδίδει την κατηγορία της σε ζήλια και θυμό επειδή δεν ήθελε να κάνει σοβαρή σχέση μαζί της.

«Ο Johnny Depp είναι το χειρότερο σενάριο για τον χειρισμό κακού PR», είπε ένας κορυφαίος ειδικός διαχείρισης κρίσεων στο Hollywood Reporter. «Τον χρησιμοποιώ ως παράδειγμα για να λέω στους πελάτες μου τι να μην κάνουν. Δεν είναι περίπτωση ανθρώπου που έχει πυροβολήσει τον εαυτό του στο πόδι. Πυροβόλησε τον εαυτό του στο πρόσωπο».