ΛΙΣΤΕΣ

Netflix: Οι 15 καλύτερες ταινίες που ανεβαίνουν τον Απρίλιο

Διαστημικές περιπέτειες και καουμπόι από το Stranger Things είναι μερικές από τις καλύτερες διανομές του Netflix αυτό τον μήνα, τα μεγαλύτερα διαμάντια όμως κρύβονται στις παλαιότερες ταινίες που ανανεώνουν τον κατάλογο.

Ο κατάλογος του Netflix είναι χαοτικός. Εμείς είμαστε εδώ για να σου κάνουμε τις επιλογές λίγο πιο εύκολες.

Διαστημικές περιπέτειες και καουμπόι από το Stranger Things είναι μερικές από τις καλύτερες διανομές του Netflix αυτό τον μήνα, τα μεγαλύτερα διαμάντια του καταλόγου όμως κρύβονται στις παλαιότερες ταινίες που ανανεώνουν τον κατάλογο.

Things Heard & Seen

Το Things Heard and Seen του Netflix

Μία νεαρή γυναίκα ανακαλύπτει μετά την μετακόμισή της από τη μεγαλούπολη στην επαρχία, πως τόσο ο σύζυγός της όσο και το νέο της σπίτι κρύβουν μυστικά. Η υποψήφια για Όσκαρ Amanda Seyfried και ο καταπληκτικός James Norton που από το Happy Valley ως το Grantchester μεταλλάσσεται διαρκώς, πρωταγωνιστούν στην ταινία τρόμου των Shari Springer Berman και Robert Pulcini που βασίζεται στο βιβλίο All Things Cease to Appear.

Οι δύο σταθεροί συνεργάτες είχαν πρωτοσκάσει στο Hollywood με το American Splendor το 2003, και μπορεί να μην είχαν κερδίσει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το οποίο ήταν υποψήφιοι, είχαν όμως σαρώσει τότε τα βραβεία των κριτικών και του σωματείου σεναριογράφων.

Ανεβαίνει: 29/4

Concrete Cowboy

Ένας αντιδραστικός έφηβος που πρέπει να περάσει το καλοκαίρι με τον αποξενωμένο πατέρα του, βρίσκει τη φιλία σε μία δεμένη κοινότητα της Φιλαδέλφεια με μαύρα cowboys.

Ο Ricky Staub που σκηνοθετεί τον Idris Elba και τον Caleb McLaughlin στην ταινία έχει τη δική του εταιρεία παραγωγής εδώ και δέκα χρόνια και την έχει χρησιμοποιήσει για να προσλαμβάνει και να εκπαιδεύει αποφυλακισμένους. Την ιδέα για το Concrete Cowboy την εμπνεύστηκε από έναν εξ αυτών και μάλιστα είχε προγραμματίσει να το γυρίσει με αληθινούς μαύρους cowboys, μέχρι που τον προσέγγισε ο Elba επειδή του είχε αρέσει η μικρού μήκους του The Cage.

Το Concrete Cowboy παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο όπου αγοράστηκε από το Netflix, και άρεσε τόσο στον Chad Stahelski που προσκάλεσε τον Staub να γράψει για το John Wick 4.

Ανεβαίνει: 2/4

Stowaway

Ένα τριμελές πλήρωμα σε αποστολή στον Άρη έρχεται αντιμέτωπο με μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, όταν ένας λαθρεπιβάτης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων. Anna Kendrick, Toni Collette και Daniel Dae Kim σε σκηνοθεσία του Joe Penna, τον δημιουργό του Arctic με τον Mads Mikkelsen που είχε εντυπωσιάσει στις Κάννες.

Ανεβαίνει: 22/4

Love and Monsters

Επτά χρόνια αφότου επέζησε από μία Αποκάλυψη τεράτων, ο δύσμοιρος Joel (Dylan O’Brien) αφήνει πίσω το άνετο υπόγειο καταφύγιό του σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την πρώην του από το σχολείο (Jessica Henwick). Η κοπέλα βρίσκεται 80 μίλια μακριά βέβαια, οπότε ο Joel θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά τέρατα στον δρόμο του για να τη φτάσει.

Ο O’Brien είναι όπως πάντα πολύ χαρισματικός, η ιστορία έχει απρόσμενο βάθος γι’ αυτό που είναι, και τα εφέ της ταινίας είναι υποψήφια για Όσκαρ.

Ανεβαίνει: 14/4

In the Name of the Father

Ο Jim Sheridan βασίζει την υποψήφια για επτά Όσκαρ ταινία του στην αληθινή υπόθεση των Guildford Four, των τεσσάρων ανθρώπων που είχαν κατηγορηθεί άδικα για τη βομβιστική επίθεση στην παμπ Guildford που άφησε πίσω πέντε θύματα. Παρότι είναι σίγουρα απολαυστική η έγερση σε δίκαιη οργή που προκαλεί η ταινία ενάντια στην καταπάτηση της δικαιοσύνης, το In the Name of the Father γίνεται σπουδαίο επειδή επικεντρώνεται στη σχέση πατέρα-γιου που φέρνουν με τόση φροντίδα στη ζωή ο Pete Postlethwaite και ο Daniel Day Lewis.

Ανεβαίνει: 1/4

Lorenzo’s Oil

Το Lorenzo’s Oil είναι η αληθινή ιστορία του Augusto (Nick Nolte) και της Michaela Odone (Susan Sarandon), δύο γονιών σε μία αγόγγυστη εκστρατεία εύρεσης θεραπείας για την αδρενολευκοδυστροφία (ALD) του γιου τους. Είναι μία σπαρακτική ιστορία για το κουράγιο και την εφευρετικότητα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται στα όριά του, γυρισμένη όμως από τον George Miller. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αντί για κάποια μελοδραματική τηλεταινία έχουμε μία αποπνικτική κινηματογραφική εμπειρία, αβάσταχτη για πολλούς όταν είχε κυκλοφορήσει, που ο Miller έχει γυρίσει σαν ένα ιατρικό θρίλερ με την ενέργεια ενός Mad Max, παθιασμένο και επιδεικτικό όπως οι όπερες που ντύνουν το σάουντρακ.

Ανεβαίνει: 1/4

The Secret Garden

Το ομώνυμο παιδικό βιβλίο για ένα νεαρό ορφανό κορίτσι που αναγκάζεται να ζήσει στην Αγγλία, ενώ ως τότε είχε περάσει όλη της τη ζωή στην Ινδία. Όταν βρίσκεται εκεί αρχίζει να εξερευνά το νέο, φαινομενικά απομονωμένο περιβάλλον της και τα μυστικά του.

Η Agnieszka Holland σκηνοθετεί μία εκθαμβωτικής ομορφιάς ταινία σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, με ελαφρά στοιχεία γοτθικού τρόμου, ένα μαγευτικό σάουντρακ από τον Zbigniew Preisner, και σεβασμό στη μεγαλοπρέπεια του βιβλίου. Ένα κομμάτι χειροπιαστού Παραδείσου που θα κερδίσει τα παιδιά και θα θαυμάσουν οι γονείς.

Ανεβαίνει: 1/4

Pane, Amore e Fantasia

Ο Luigi Comencini είχε σκηνοθετήσει τους μεγαλύτερους Ιταλούς ηθοποιούς στη διάρκεια της καριέρας του. Στη ρομαντική κομεντί Pane, amore e fantasia (Ψωμί Έρωτας και Φαντασία) που είχε κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο το 1954 σκηνοθέτησε τον Vittorio De Sica και την Gina Lollobrigida στην καλύτερη ερμηνεία της. Η ταινία είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του ροζ ιταλικού νεορεαλισμού, ενός ελαφρύτερου υπορεύματος του νεορεαλισμού, συνεπούς με τις βελτιωμένες συνθήκες της χώρας.

To Netflix ανεβάζει άφθονο κλασικό και μη ιταλικό κινηματογράφο αυτό τον μήνα. Τσέκαρε επίσης τη ντραμεντί Io La Conoscevo Bene του Antonio Pietrangeli και το Il Posto του Ermanno Olmi .

Ανεβαίνει: 21/4

Goodfellas

Το Goodfellas είναι για μένα η καλύτερη εισαγωγή στη φιλμογραφία του Scorsese και για τους κριτικούς η καλύτερη ταινία των 1990s. Καμία ταινία στην τεράστια φιλμογραφία του Martin Scorsese δεν έχει αποτυπώσει την οπτική ενός δημιουργού που μεγάλωνε στη Μικρή Ιταλία της Νέας Υόρκης καλύτερα από το Goodfellas. Ασθματικός, με φυσική κατάστασγ πολύ κακή για να του επιτρέψει την παιδική ηλικία των συμμαθητών του που έβλεπε να παίζουν στις αλάνες, ο Scorsese ήταν αθόρυβος παρατηρητής των γκάνγκστερ της περιοχής από το παράθυρό του. Είχαν τα κορίτσια, είχαν τα λεφτά, είχαν τα καλά αμάξια, είχαν και τις αμαρτίες που προσπαθούσαν να ξεπλύνουν στα κλαμπ της συνοικίας. Μπορεί να έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το Χορεύοντας με τους Λύκους – και ο Scorsese το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Kevin Costner – είναι όμως για πολλούς το υψηλότερο σημείο της καριέρας του δημιουργού του.

Ανεβαίνει: 8/4

Drag Me to Hell

Η Christine Brown είναι μία φιλόδοξη υπεύθυνη δανείων που βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: Να εγκρίνει την επέκταση για την οποία εκλιπαρεί η κυρία Ganush ή να της την αρνηθεί για να φανεί σκληρό καρύδι στο αφεντικό της; Δυστυχώς για εκείνη επιλέγει το δεύτερο, στερώντας από την ηλικιωμένη γυναίκα το σπίτι της. Όταν η κυρία Ganush θα την εκδικηθεί με την κατάρα της Λάμιας, η ζωή της Christine θα γίνει κόλαση.

Φοβερή επιστροφή στις ρίζες (και σε φόρμα) για τον Sam Raimi τότε και τρομερά fun τρόμος σε μία περίοδο που το είδος είχε απομακρυνθεί από αυτό. Ιδανικό για βραδιά Netflix.

Ανεβαίνει: 24/4

The Strangers

Αν το Drag Me to Hell είχε φέρει το fun πίσω στον τρόμο, το The Strangers είχε απογειώσει το υποείδος της οικιακής εισβολής ένα χρόνο πριν. Η συνταγή του ήταν απλή: Η Liv Tyler και ο Scott Speedman νομίζουν πως θα αράξουν το σαββατοκύριακο στο εξοχικό, μέχρι που τρεις παρείσακτοι μασκοφόροι θα εμφανιστούν για να τους βασανίσουν μέσα στο σπίτι τους.

Οι κριτικές ήταν διχασμένες κατά την κυκλοφορία του, αλλά ο κόσμος το είχε τιμήσει αναδεικνύοντάς το σε sleeper hit της χρονιάς.

Ανεβαίνει: 1/4

Straight Outta Compton

Πέντε νεαροί μαύροι άνδρες βάζουν τις εμπειρίες τους με την αστυνομική βία σε στίχους και φέρνουν μία επανάσταση στη μουσική που έδωσε φωνή σε μία καταπιεσμένη γενιά και αντιπροσωπεύει τη μαύρη κοινότητα μέχρι σήμερα. Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο του βιογραφικού φιλμ για τους N.W.A. είχε αφήσει στην άκρη τον μισογυνισμό και την ομοφοβία που είχε εκφράσει το συγκρότημα, λειτουργεί πολύ καλά ωστόσο ως παρουσίαση μίας ιστορικής στιγμής στη μουσική στο mainstream κοινό.

Ανεβαίνει: 1/4

The Big Lebowski

Ο Jeff Bridges είναι ο Dude. Ένας πάντοτε αραχτός, καμένος τύπος που τυχαίνει να έχει το ίδιο όνομα με έναν εκατομμυριούχο του οποίου η γυναίκα τυχαίνει να χρωστάει ένα σκασμό λεφτά στους λάθος ανθρώπους. Κάπως έτσι θα βρεθεί αυτός μπλεγμένος στον υπόκοσμο του Λος Άντζελες και εμείς βυθισμένοι στη σουρεάλ εκδοχή της πραγματικότητας των Coen: νεο-Americana μαύρης κωμωδίας, εκρήξεις βίας και, καθόλου παράλογα μαζί με αυτά, η ανθρώπινη καλοσύνη που διαπερνούσε το Fargo και τα περισσότερα έργα τους.

Ανεβαίνει: 11/4

Schindler’s List

Το Schindler’s List είναι αναμφίβολα το καθοριστικό δράμα για το Ολοκαύτωμα, γυρισμένο από έναν τιτάνα της κάμερας που έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στη λίστα των αγαπημένων μου σκηνοθετών. Είναι μία ταινία κατασκευασμένη για να σε διαλύσει με το συναισθηματικό της πορνό και ταυτοχρόνως να σε διαβεβαιώσει πως εσύ δε θα διέπραττες ποτέ τέτοια εγκλήματα. Είσαι και είμαστε ηθικά ανώτεροι. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που μεγάλωσα πολύ για να καταφέρω να διακρίνω, δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι είναι η κατάθεση ενός ανθρώπου με προσωπική σχέση με το Ολοκαύτωμα – ο πατέρας του είχε χάσει συγγενείς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης – ή ότι είναι αποτέλεσμα μπόλικου συγκεντρωμένου ταλέντου.

Η ταινία ήταν μία απόπειρα του Spielberg να καταπολεμήσει την άγνοια για μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας και ως τέτοια θα λειτουργεί για πάντα.

Ανεβαίνει: 1/4

Netflix Wild Card:

Batman v Superman: Dawn of Justice

Δεν είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που ανεβαίνουν αυτό τον Απρίλιο στο Netflix, γίνεται όμως μία από τις πιο συναρπαστικές λόγω του χαωμένου εγκεφάλου του Zack Snyder. Δεν υπάρχουν και πολλά που δεν έχουμε ήδη πει για το Batman v Superman, όμως μετά το άκρως απολαυστικό Snyder Cut που ολοκλήρωσε το όραμα του σκηνοθέτη για τους ήρωες αυτούς, η ταινία γίνεται εκ των υστέρων πιο στέρεη.

Το Netflix έχει και το Man of Steel οπότε μπορείς να πάρεις την τριλογία σερί. Το Snyder Cut είναι διαθέσιμο on demand στο Vodafone TV και στο Movies Club της Cosmote TV.

Ανεβαίνει: 1/4