Silver Screen Collection/Getty Images
GROOMING

Πώς να περιποιείσαι το πρόσωπο και τα μαλλιά σου τους καλοκαιρινούς μήνες

Κάποια βήματα που πρέπει να εντάξεις στη grooming ρουτίνα σου για να προστατέψεις πρώτα από όλα την υγεία και δευτερευόντως την εμφάνισή σου από τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Όσο κι αν το αγαπάς το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα αν δεν παίρνεις τις σωστές προφυλάξεις. Για παράδειγμα, αν δεν φροντίζεις σωστά το πρόσωπο και τα μαλλιά ώστε να τα προστατέψεις από τον ήλιο, τη ζέστη και τον ιδρώτα, τότε οι ερεθισμοί, η φαγούρα, η αφυδάτωση, ακόμα και το έγκαυμα είναι μερικές από τις δυσάρεστες συνέπειες με τις οποίες δεν είναι απίθανο να έρθεις αντιμέτωπος.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσαρμόσεις ουσιαστικά την καθημερινή τους περιποίηση στις ανάγκες της εποχής: η επιδερμίδα είναι εκτεθειμένη περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα μαλλιά λούζονται σχεδόν καθημερινά λόγω της έντονης εφίδρωσης. 

Στον οδηγό που ακολουθεί θα ανακαλύψεις κάποια βασικά βήματα για να έχεις κυρίως μία υγιή, αλλά και προσεγμένη εμφάνιση τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Καλοκαιρινό grooming: Κεφάλαιο πρόσωπο και μαλλιά

Η φροντίδα της επιδερμίδας το καλοκαίρι

Προτίμησε μία ενυδατική κρέμα με ελαφριά υφή

Εν αντιθέσει με τον χειμώνα που το δέρμα έχει ανάγκη από μια πλούσια ενυδατική κρέμα, ώστε να αποφευχθεί η ξηρότητα, το καλοκαίρι οι κρέμες με πιο ελαφριά υφή αποτελούν καλύτερη επιλογή. Δεν αφήνουν ίχνη λιπαρότητας και επιτρέπουν στην επιδερμίδα να αναπνέει χωρίς να ιδρώνει. 

Φόρεσε αντηλιακό ακόμα και όταν δεν είσαι στην παραλία

Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι είναι επιβεβλημένη για να αποφύγεις κοκκινίλες, καψίματα και εγκαύματα. Αγόρασε ένα αντηλιακό προσώπου, που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σου και θα το φοράς από την παραλία μέχρι τη βόλτα.

Κάνε απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα

Ο ιδρώτας φράζει τους πόρους της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρα στίγματα και σπυράκια γύρω από τη μύτη, το κούτελο και το πηγούνι. Για να αποσυμφορήσεις την κατάσταση, να ελέγξεις την υπερέκκριση σμήγματος και να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, επένδυσε σε ένα ήπιο απολεπιστικό/scrub, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς μία με δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα, το βράδυ πριν κοιμηθείς. 

Μην ξυρίζεσαι το πρωί

Όταν ξυρίζεσαι, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν. Η απότομη έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία, τη ζέστη, αλλά κυρίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία (τα μάγουλα γίνονται ξαφνικά «αγκαθωτά» στο άγγιγμα) ή έξαρση λιπαρότητας ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας, ακόμα και πιθανή μόλυνση με την εκδήλωση σπυριών και εξανθημάτων.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να ξυριστείς είναι το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο ώστε να προφυλάξεις το δέρμα από τους εξωτερικούς παράγοντες που προαναφέραμε και να το βοηθήσεις να ανανεωθεί όσο εσύ κοιμάσαι. 

Τρίμαρε τα γένια σου (αρκετά) κοντά

Μία μακριά γενειάδα, ακόμα και ένα κοντό μούσι είναι ένα μικρό βασανιστήριο το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ερεθισμούς, ακόμα και δερματίτιδες, Έλα όμως που το πρόσωπο-γυαλί δεν σου πηγαίνει. Τα γένια των 3 ημερών είναι μία καλή λύση για να αποφύγεις το ξυράφι.  

Η περιποίηση των μαλλιών το καλοκαίρι

Αγόρασε το κατάλληλο σαμπουάν

Λίγο η ζέστη, λίγο ο ιδρώτας και τα μπάνια στη θάλασσα και το λούσιμο των μαλλιών γίνεται από συχνό, καθημερινό. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή μπορεί να αφυδατώσει τα μαλλιά, να τους στερήσει τη φυσική τους λιπαρότητα και να οδηγήσει σταδιακά στη λέπτυνση της τρίχας. Γι’ αυτό φρόντισε όσο μπορείς να αποφεύγεις το λούσιμο όταν δεν επιβάλλεται και να λούζεσαι με σαμπουάν που είναι πράγματι κατάλληλα για καθημερινή χρήση. 

Μην αμελείς την ενυδάτωσή τους

Η χρήση μίας μάσκας μία με δύο φορές την εβδομάδα για να ενισχύσεις τη λάμψη και τη δύναμη των μαλλιών και να τα ενυδατώσεις σε βάθος είναι μία πολύ καλή κίνηση ειδικά για σένα που έχεις λεπτή τρίχα.

Προτίμησε το φυσικό styling

Το ιδανικό είναι να μην χρησιμοποιείς καθόλου προϊόντα hairstyling το καλοκαίρι για να μην αναγκάζεσαι να λούζεσαι καθημερινά. Επειδή αυτό όμως δεν είναι εύκολο, επένδυσε σε πιο ελαφριές φόρμουλες που προσφέρουν φυσικό κράτημα και αποτέλεσμα, όπως είναι το σπρέι θαλασσινού αλατιού.