Shutterstock
CLASSIC COCKTAILS

Το παρεξηγημένο cocktail που λέγεται Cosmopolitan

Ένα από τα πιο σύγχρονα classic cocktails είναι τελικά πολλά περισσότερο από αυτό που νομίζεις.

Από τότε που ασχολούμαι με τα ποτά και τα cocktails, θυμάμαι τους αναγνώστες να αναρωτιούνται πώς και γιατί ένα cocktail ή μια συνταγή μπορεί να γίνει classic. Τα περισσότερα έχουν τις ρίζες τους πίσω στο χρόνο και εμβληματικοί bartenders τα δημιούργησαν πίσω από την μπάρα. Όμως σήμερα, που κάθε bartender δημιουργεί εκατοντάδες συνταγές cocktail, πώς μπορεί μια από αυτές να αναδειχθεί, να αντέξει στον χρόνο και να γίνει κλασική; Η ιστορία του Cosmopolitan μας δίνει την απάντηση.

Tο Cosmopolitan ίσως είναι το πιο παρεξηγημένο και λάθος παρουσιασμένο cocktail της ιστορίας. Όλοι το έχουμε στο μυαλό σαν αυτό το ροζ ποτό που σερβιριζόταν σε τριγωνικά μαρτίνι ποτήρια. Όλα αυτά μπορεί και να ισχύουν, όμως το Cosmo είναι πολλά περισσότερα. Έχει μέσα του αρκετή από τη μαγεία των κλασικών cocktails και την αναβλύζει απλόχερα σε κάθε γουλιά.

Έχει απλότητα, έχει σύνθεση, έχει άρωμα μα πάνω από όλα έχει ένα hype γύρω από το όνομά του που σε κάνει είτε να το αγαπάς είτε να το μισείς. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε είμαστε εδώ να σου αλλάξουμε τη γνώμη, γιατί το Cosmopolitan είναι ένα υπέροχο, κλασικό cocktail που αποτελεί μια γιορτή των εσπεριδοειδών, ένα παιχνίδι χρωμάτων και ένα cocktail που ταιριάζει απόλυτα με το καλοκαίρι.

Δεν μπορώ να σκεφτώ cocktail που να έχει πιο citrus συνδυασμό. Αρκεί να δεις τα συστατικά του. Lemon vodka, liquor πορτοκαλι, χυμός από lime. Και στο τέλος μπαίνει και ο χυμός κράνμπερι που εκτός από το χρώμα, επηρεάζει λίγο και το γευστικό αποτέλεσμα. Δεν τα λέω εγώ αυτά αλλά ο Curious Bartender, Tristan Stephenson, σε αυτό το βίντεο όπου μας φτιάχνει και παρουσιάζει το κλασικό Cosmopolitan.

Όπως μας λέει ο διάσημος bartender η συνταγή είναι απλή.

  • 2 μέρη / 30 ml lemon Vodka
  • 1 μέρος / 15 ml Cointreau
  • 1 μέρος / 15 ml χυμός lime
  • 1 μέρος / 15 ml χυμός κράνμπερι

Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκάλι όπως έκανε ο Dale DeGroff και μας δείχνει στο βίντεο ο Tristan αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα

Η ιστορία του Cosmopolitan

Τρία άτομα μπορούν να ισχυριστούν νόμιμα ότι είναι οι δημιουργοί του Cosmopolitan. Η μπάρμαν Cheryl Cook βρήκε την αρχική συνταγή το 1985 όταν εργάστηκε σε ένα μπαρ που ονομάζεται The Strand, στο South Beach του Μαϊάμι. Χρησιμοποίησε Absolut Citron που μόλις είχε κυκλοφορήσει, triple sec, Rose’s Lime Juice που είναι ένας έτοιμος χυμός αρκετά γλυκός και αρκετή γρεναδίνη και cranberry για να του δώσει ροζ χρώμα.

Λίγο αργότερα, στη Νέα Υόρκη, ο Toby Cecchini, ο οποίος δούλευε πίσω από το μπαρ στο εστιατόριο The Odeon στο TriBeCa, τροποποίησε τη συνταγή αντικαθιστώντας το Rose’s με φρέσκο ​​χυμό lime. Ο Dale DeGroff έκανε λίγο πολύ το ίδιο ακριβώς πράγμα στο φημισμένο Rainbow Room. Και οι δύο αυτοί bartender είχαν τη δυνατότητα να σερβίρουν σε celebrities και έτσι το ποτό έγινε διάσημο και πραγματικά απογειώθηκε.

Κατά πολλούς και σύμφωνα και με τον ίδιο, ο Toby Cecchini είναι ο δημιουργός του cocktail, ενώ ο Dale DeGroff έχει δηλώσει ότι δεν είναι εκείνος ο πρώτος που έφτιαξε το Cosmopolitan, όσο κι αν είχε επικρατήσει σε πολλούς αυτή η άποψη.

«Το New York Magazine είχε γράψει ότι εγώ το δημιούργησα. Υπάρχει όμως μια γυναίκα με το όνομα Cheryl Cook η οποία δούλευε στο Μαϊάμι και εκείνη είναι η πρώτη που το έφτιαξε, όμως ήταν κάτι μεταξύ Lemon Drop και Kamikaze. Δεν είχε φρέσκο χυμό λεμόνι. Αυτή τη συνταγή δοκίμασα εγώ στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αλλά ήταν απαίσια. Παρ’ όλα αυτά, το έβαλα στο μενού αλλά με φρέσκο χυμό lime, Cointreau και Absolut Citron. Αυτό που πραγματικά πρόσθεσα στο cocktail και άλλαξε ολοκληρωτικά ήταν η φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Κανείς δεν το είχε κάνει μέχρι τότε».

Οι ρίζες του μπορούν να βρεθούν στο Gimlet και συγκεκριμένα σε ένα Vodka Gimlet. Όμως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος ανακάλυψε την ύπαρξη του Cointreau, ένα triple sec, δηλαδή ένα liquer πορτοκάλι και έτσι δημιουργήθηκε το Kamikaze το οποίο περιέχει vodka, triple sec και χυμό lime. Όταν η Cook ρωτήθηκε το 2005 πώς εμπνεύστηκε το ποτό, απάντησε πολύ απλά ότι το Cosmopolitan είναι ένα Kamikaze με Absolut Citron και χυμό cranberry. Τόσο απλά δημιουργούνται τα κλασικά cocktails. Όμως αυτό που συνέβη μετέπειτα είναι που του έδωσε τη δυναμική να γίνει ένα modern classic.

To Sex and the City

Η πιο γνωστή και σημαντική πηγή της διάδοσής του ήταν το Sex and the City, όπου αποτελούσε το χαρακτηριστικό cocktail της Carrie Bradshaw. Ήταν όλος ο συνδυασμός με την πολυτέλεια της Νέα Υόρκης, τη γόβα στιλέτο και φυσικά στο χέρι ένα ποτήρι martini με Cosmopolitan που κέρδισαν όλη την υφήλιο. Κάπως έτσι το Cosmo έφτασε σε κάθε γωνιά της γης και σε κάθε κατάλογο

Όπως είχε πει η σεναριογράφος της σειρά Cindy Chupack «ο Michael Patrick King -σκηνοθέτης, δημιουργός και παραγωγός του Sex and the City- δεν έπινε αλκοόλ. Αλλά θυμάμαι ότι όταν είχε δει το Cosmopolitan του άρεσε μόνο και μόνο από την εμφάνισή του. Ροζέ, μαγευτικό, σε ποτήρι μαρτίνι που μοιάζει με γόβα στιλέτο Manolo Blahnik. Κάπως έτσι το Cosmopolitan ταίριαξε με τη σειρά. Δεν έχει πολύ αλκοόλ. Οι γυναίκες της σειράς δεν πίνουν μπύρες κάνοντας κόντρες ποια θα πιει περισσότερο. Είχε να κάνει περισσότερο με τη διασκέδαση, την ομορφιά και την αισθητική».

Όμως το Cosmopolitan δεν έχει να κάνει μόνο με αυτά. Έχει να διδάξει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ότι ένα cocktail για να γίνει κλασικό πρέπει πάνω από όλα να είναι γευστικό, να έχει χαρακτήρα και μετά να είναι τυχερό. Ίσως αν δεν το έβαζε στον κατάλογό του κάποιος bartender της Νέας Υόρκης που το είδε από τον Toby Cecchini ή τον Dale DeGroff να μην το έβλεπε κάπου σερβιρισμένο ο δημιουργός της σειράς ποτέ. Και αντί για Cosmopolitan να επέλεγε κάποιο άλλο ήδη γνωστό κλασικό cocktail και έτσι να μη μάθαινε ποτέ ο κόσμος αυτό το γεμάτο εσπεριδοειδή cocktail.

Πολλά πράγματα θέλουν τύχη για να συμβούν, πόσο μάλλον μια συνταγή για να γίνει κλασική. Εμπλέκονται άπειρα πρόσωπα και γεγονότα. Το όμορφο όμως με το Cosmo είναι ότι επειδή αποτελεί ένα από τα νεότερα κλασικά, αυτή την αλληλουχία γεγονότων μπορούμε να την ακολουθήσουμε λεπτομερώς. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε άπειρες λεπτομέρειες για το Cosmopolitan και για την ιστορία του και να πιάσετε το νήμα στο πώς έφτασε να έχει τη φήμη που έχει σήμερα. Αξίζει σε κάθε του γραμμή να το διαβάσεις.

Φτιάξε ένα Cosmo και ξεκίνα.