shutterstock
SEX

Η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου για να απολαμβάνεις το σεξ

Επιστημονικά αποδεδειγμένος αριθμός δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως κάποια αντικειμενικά δεδομένα που οδηγούν στους βαθμούς που δημιουργούν το κατάλληλο ερωτικό κλίμα. 

Το σεξ σε ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Η απόλαυση πάει περίπατο, πολύ απλά γιατί ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν αισθάνεστε άνετα. Το γνωρίζεις από την προσωπική σου εμπειρία – στις μεγάλες ζέστες εξαντλείσαι από τον ιδρώτα, ενώ στα βαριά κρύα του χειμώνα σχεδόν τουρτουρίζεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σεξ σχετίζεται άμεσα με τις σωματικές αισθήσεις. Όπως υπογραμμίζει ο σεξολόγος Dr. Jess O’Reilly «είναι σημαντικό κατά την πράξη το σώμα να μην δυσφορεί. Να νιώθουμε άνετοι ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τη διαδικασία».

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η θερμοκρασία του δωματίου, που επηρεάζει εκείνη του σώματος. «Αν δεν είναι η επιθυμητή μπορεί να προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων: από το να αποσπάσει την προσοχή και να ρίξει τη λίμπιντο μέχρι να εμποδίσει τη διέγερση και τη σεξουαλική ανταπόκριση», αναφέρει.

Καλό σεξ, όπως καλός ύπνος

Σύμφωνα με τον Dr. O’Reilly, δεν υπάρχει ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος αριθμός που να αντικατοπτρίζει την ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει ένα δωμάτιο για να είναι το σεξ πραγματικά μία ευχάριστη και απολαυστική διαδικασία.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια αντικειμενικά δεδομένα που οδηγούν στους βαθμούς που δημιουργούν όλες τις σωστές προϋποθέσεις, το κατάλληλο ερωτικό κλίμα για τη σεξουαλική επαφή. 

«Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ούτε ένα ζεστό, αλλά ούτε και ένα κρύο δωμάτιο διευκολύνουν το σεξ. Όπως δεν διευκολύνουν για παράδειγμα ούτε τον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι για να κάνεις έναν καλό, ξεκούραστο ύπνο, η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18 με 21 βαθμών Κελσίου, είτε έξω έχει χειμώνα, είτε καλοκαίρι.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες που διατηρούν τα σώματα σε μία καλή θερμοκρασία ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση, χωρίς να βιώνουν δυσάρεστα, ενοχλητικά συναισθήματα».