© Remko de Waal / ANP / AFP
FITNESS

Τι κινδύνους κρύβει για το σώμα το υπερβολικό bodybuilding

Η «σωματοδόμηση» έγινε ξανά trend τους τελευταίους μήνες. Τι πρέπει, όμως, να προσέξεις και πόσο καλό κάνουν τελικά τα challenges στο TikTok και το YouTube;

Το τελευταίο διάστημα, η μόδα του bodybuilding έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Από τη μία οι τηλεοπτικές σειρές και οι ταινίες, όπως το Free Guy στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ryan Reynolds, και από την άλλη, τα διάφορα challenges του TikTok, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το πρότυπο του άντρα με τους φουσκωμένους μύες.

To bodybuilding, ωστόσο, δεν είναι κάτι νέο στον κόσμο της γυμναστικής, καθώς ήδη από τη δεκαετία του ’70 και του ’80, πολλοί bodybuilders γίνονταν διάσημοι στο ευρύ κοινό.

Πιο χαρακτηριστική από όλους είναι η περίπτωση του Arnold Schwarzenegger, ο οποίος κατέκτησε την τίτλο του Mr. Universe, όταν ήταν μόλις 20 ετών. Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί αφού στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του για να φτάσει μέχρι την κορυφή του Χόλιγουντ, πρωταγωνιστώντας σε θρυλικές περιπέτειες όπως το Terminator.

Μια μόδα που αναγεννήθηκε

Μπορεί ο Schwarzenegger να έχει μεγαλώσει και να έχει αφήσει τον πρωταθλητισμό στην άκρη, ωστόσο, σήμερα υπάρχουν άντρες και γυναίκες influencers σε Instagram και TikTok που ανεβάζουν καθημερινά videos, στα οποία δείχνουν πώς μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα σώμα σαν το δικό τους.

Δύο από τους πιο διάσημους bodybuilders-influencers της εποχής μας είναι ο Νοτιοαφρικανός Noel Deyzel με περισσότερους από 1,5 εκατ. ακολούθους στο YouTube και ο 23χρονος, David Laid. Ο τελευταίος μάλιστα διαθέτει στο δυναμικό του ένα βίντεο με περισσότερα από 43 εκ. views, όπου δείχνει τον τρόπο που μεταμόρφωσε το σώμα του μέσα τρία χρόνια.

Πώς όμως και γιατί έγινε ξανά μόδα το bodybuilding και τι πρέπει να προσέχει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη γυμναστική;

Οι κίνδυνοι του bodybuilding

Όπως υποστηρίζουν αρκετοί γυμναστές, η μόδα της «σωματοδόμησης», όπως είναι η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά, αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν όλοι οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι για να προφυλαχθούν από την εξάπλωση του ιού και έπρεπε να βρουν κάτι για να περνούν την ώρα τους. Μία από αυτές τις επιλογές, ιδιαίτερα για τους νέους, ήταν το bodybuilding.

Οι συμβουλές, ωστόσο, των influencers, οι οποίοι, πολλές φορές, υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα μας, κρύβουν μερικές παγίδες που μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τα συμπληρώματα διατροφής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι influencers που τα προωθούν μέσα από τα βίντεό τους λέγοντας ότι σου δίνουν τρομερή ώθηση στην προπόνηση. Ένα όμως από τα πιο συχνά συστατικά αυτών των συμπληρωμάτων είναι η φωσφορική κρεατίνη, μια ουσία που αποτελεί μεγάλο σύμμαχο στην προπόνηση αλλά παράλληλα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στη χρήση της.

Όπως εξηγεί, όμως, ο Jonathan Purtell, διατροφολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων και έτσι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτά. Γιατί; Η αλόγιστη χρήση και μη συνταγογραφημένη χρήση κρεατίνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά μεταξύ άλλων.

Τα επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

«Αν προσπαθήσει κάποιος να σας το κάνει αυτό, προωθώντας, παράλληλα, ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, τότε είναι ένα καλό δείγμα για να μείνετε μακριά του» εξηγεί ο διάσημος διατροφολόγος. Το ίδιο επικίνδυνοι, όπως λέει, είναι και αρκετοί επιτήδειοι στο ίντερνετ που υπόσχονται πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Μια άλλη τάση του Tik Tok που μπορεί να φέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα, είναι όλοι αυτοί οι bodybuilders που καταπίνουν τη σκόνη σκέτη ή την τοποθετούν στο στόμα και ύστερα πίνουν νερό. Σύμφωνα με τον Jonathan Purtell, μια τέτοια τεχνική είναι απαγορευμένη και δεν πρέπει κανείς να την ακολουθεί, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον αθλητή τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και αργότερα.

Ο διατροφολόγος είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με το πώς θα γυμνάσουν το σώμα τους, ωστόσο, πρέπει τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους να είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους του bodybuilding.

«Με το πάτημα ενός κουμπιού, τα παιδιά σήμερα μπορούν να δουν κάποιον που θέλουν να μοιάσουν. Αυτό μπορεί, πράγματι, να τους εμπνεύσει, αλλά, τις πιο πολλές φορές, δεν βλέπουν όλη τη διαδικασία που πέρασε για να αποκτήσει αυτό το σώμα. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ασκήσει πίεση στους εφήβους που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν σαν αυτόν εδώ και τώρα. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει καλό ύπνο, διατροφή και συγκεκριμένες τεχνικές γυμναστικής. Δεν γίνονται όλα σε μία ημέρα» αναφέρει βάζοντας το θέμα στη σωστή του βάση.