James Devaney / Contributor/Getty Images
ΛΙΣΤΕΣ

Οι αγαπημένες ταινίες του Keanu Reeves, όπως τις αποκάλυψε ο ίδιος

Η λίστα του ηθοποιού με τις ταινίες που όλοι πρέπει να δούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, όπως τις αποκάλυψε στο αμερικάνικο Esquire και τις θυμόμαστε με αφορμή τα 58α γενέθλιά του.

Ο Keanu Reeves δεν δίνει γενικά συνεντεύξεις, αλλά όταν το κάνει είναι απόλαυση. Μιλά με ειλικρίνεια, συναίσθημα, δείχνει τρωτός, ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος τέλος πάντων, που απέχει χιλιόμετρα από την εικόνα του σταρ (η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υιοθέτησε τη χολιγουντιανή λάμψη). Βασικά, ότι είναι ένας καλός άνθρωπος.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το εξαιρετικό του υποκριτικό ταλέντο -ποια είμαι εγώ εξάλλου που θα το κάνει-, το να διαβάζεις αυτά που λέει για τη ζωή του, ξεδιπλώνοντας την κοσμοθεωρία του είναι πιο απολαυστικό και από το να τον βλέπεις επί τω έργω στη μεγάλη οθόνη.

Μία τέτοια εκ βαθέων συνέντευξη, συνοδευόμενη από μία απίθανη φωτογράφιση στο Παρίσι όπου γυρίζεται το John Wick 4, παραχώρησε πριν μερικούς μήνες στο χειμωνιάτικο τεύχος του αμερικάνικου Esquire και τη θυμόμαστε με αφορμή τα σημερινά (2 Σεπτεμβρίου) γενέθλιά του.

«Με 68 ταινίες στο βιογραφικό του, ο Keanu Reeves πάντα δούλευε. Έχει παίξει από τη φονική μηχανή μέχρι τον διάβολο, τον Μεσσία, τον εραστή και τον goofy τύπο. Παρέμενε όμως πάντα ο Keanu και αυτό σημαίνει πολλά», είναι η λεζάντα με την οποία το περιοδικό επέλεξε να συστήσει το νέο του εξώφυλλο και τον φιλοξένουμενό του στο κοινό. 

Η παιδική του ηλικία και η ενσυναίσθηση

Το γεγονός ότι ο 58χρονος πλέον ηθοποιός δεν έχασε ποτέ τον εαυτό του, δεν χάθηκε, όπως έχει συμβεί σε πολλούς συναδέλφους του μέσα στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ και της σόουμπιζ, το επιβεβαιώνει εκτός από την προσωπική του διαδρομή, οι ιστορίες που μοιράζονται με το Esquire κάποιες από τις γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκε στο σινεμά.

Οι Sandra Bullock, Martha Plimpton, Carrie-Anne Moss και η Winona Ryder μιλούν για εκείνον, προσπαθώντας να εξηγήσουν το μυστήριο που λέγεται Keanu Reeves και την καλοσύνη που τον χαρακτηρίζει. Η τελευταία σημειώνει ότι «είναι πάντα έτοιμος να βουτήξει σε ανεξερεύνητα νερά όσον αφορά την υποκριτική». Η Bullock όμως που συμπρωταγωνίστησε μαζί του στο Speed και οι δυο τους είχαν μία σύντομη σχέση, μάλλον τα λέει όλα για εκείνον:

«Όταν τον πρωτογνώρισα, προσπαθούσα να γεμίζω τις σιωπές όποτε ήμουν μαζί του για να μην αισθάνομαι άβολα. Όσο περισσότερο μιλούσα, τόσο περισσότερο εκείνος σιωπούσε και σκεφτόμουν “Μα τι στο καλό συμβαίνει τώρα με αυτόν τον τύπο, γιατί με κοιτάζει με αυτά τα μυστηριώδη υγρά μάτια; Μήπως τον πρόσβαλα με κάτι που είπα; Είναι τόσο ήσυχος”.

Και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα, ερχόταν και μου έδινε ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε “Σκέφτηκα αυτά που είπες και έχω να σου προτείνω αυτό και αυτό”. Θέλω να μου πείτε πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που θα έκαναν κάτι τέτοιο». Όπως η ίδια αναφέρει έναν τέτοιον άνθρωπο δεν μπορείς παρά να μην τον αγαπάς βαθιά και ας μην τον βλέπεις ή του μιλάς στο τηλέφωνο καθημερινά. 

Από πού πηγάζει όλη αυτή η τρομερή επικοινωνία που έχει με τους γύρω του; Ο Keanu Reeves απαντά: «Σίγουρα το μεγάλωμά μου εξηγεί πολλά. Ανέπτυξα από μικρό παιδί μεγάλη ενσυναίσθηση».

«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για εκείνους που αγαπάς. Ένα από αυτά είναι να τους ακούς για να καταλάβεις τι περνούν, πώς νιώθουν, ποιοι είναι στ’ αλήθεια και ίσως πώς εσύ να τους βοηθήσεις. Πάντα μπορούμε να δώσουμε περισσότερα από όσα δίνουμε. Δεν υπάρχει ταβάνι στο νοιάξιμο», προσθέτει.

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, η συζήτηση πηγαίνει στις τραγικές απώλειες που έχει βιώσει στη ζωή του. Ο πατέρας του ήταν απών από την οικογένεια, η σύντροφος και το αγέννητο παιδί του πέθαναν, ο καλός του φίλος και συνάδελφος, River Phoenix το ίδιο. «Είναι πολύ περίεργο το να μιλάω για εκείνον σε παρελθοντικό χρόνο. Για εμένα είναι στο παρόν. Γενναίος, δημιουργικός, τρυφερός, γεμάτος έμπνευση, αστείος. Σκοτεινός και φωτεινός ταυτόχρονα. Μου λείπει», αναφέρει χαρακτηριστικά για τον τελευταίο. 

Μεταξύ όλων αυτών των πραγμάτων, σκέψεων και αναμνήσεων που μοιράζεται με το περιοδικό, o Reeves αποκαλύπτει και τις αγαπημένες του ταινίες, εκείνες που σύμφωνα με τον ίδιο όλοι πρέπει να δούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. 

Η κινηματογραφική λίστα του Keanu Reeves 

Περιλαμβάνει από κλασικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, όπως την πολιτική σάτιρα Dr. Strangelove του Stanley Kubrick και το Seven Samurai του Akira Kurosawa, μέχρι νεότερα διαμαντάκια, μεταξύ αυτών το ψυχολογικό θρίλερ The Neon Demon του Nicolas Winding Refn στο οποίο πρωταγωνιστούσε και ο ίδιος και το δυστοπικό θρίλερ The Bad Batch της Ana Lily Amirpour.

The Neon Demon (2016)

A Clockwork Orange (1971)

Rollerball (1975)

The Bad Batch (2016)

Dr. Strangelove (1964)

Seven Samurai (1954)

Amadeus (1984)

Rosencrantz & Guildenstern Are Dead (1990)

The Evil Dead (1981)

Raising Arizona (1987)

The Big Lebowski (1998)

La Femme Nikita (the French version, 1990)

The Professional (1981)

Young Frankenstein (1974)

Blazing Saddles (1974)

Monty Python and the Holy Grail (1975)

The Outlaw Josey Wales (1976)

The Road Warrior: Mad Max 2 (1981)

Παράλληλα, εκτός από τις αγαπημένες του ταινίες, ο Keanu Reeves ρωτήθηκε και ποιες τρεις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει θα πρότεινε σε κάποιον να παρακολουθήσει για να τον γνωρίσει καλύτερα ως ηθοποιό. Ιδού η απάντησή του: 

  • Την τριλογία του Matrix
  • Το The Devil’s Advocate
  • Το Point Break