© Karsten Winegeart / Unsplash
FITNESS

Γιατί η γυμναστική μετά τα 40 απομακρύνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μία νέα έρευνα δίνει άλλον έναν ακόμη λόγο για προπόνηση.

Η άσκηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τα βασικά συστατικά της υγιούς ζωής ενός ανθρώπου, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νορβηγική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, η προπόνηση μετά τα 40, ακόμη και ύστερα από μεγάλες περιόδους αδράνειας, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1972 από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Όσλο σε συνεργασία με τον καρδιολόγο Erik Prestgaard, ενώ συμμετείχαν σε αυτή δύο χιλιάδες άντρες, μεταξύ 40 και 59 ετών. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν μερικοί που έκαναν γυμναστική τακτικά κι άλλοι τόσοι που την παραμελούσαν για χρόνια.

Μια έρευνα που διήρκεσε δεκαετίες

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση όσων συμμετείχαν με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η ίδια διαδικασία πραγματοποιήθηκε επτά χρόνια αργότερα, ενώ το τελευταίο σκέλος της μελέτης έλαβε χώρα 24 χρόνια μετά, όταν οι ίδιοι γιατροί εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους των ανθρώπων, προκειμένου να μάθουν εάν πάσχουν από κάποια ασθένεια ή, σε περίπτωση που έχουν πεθάνει, τα αίτια θανάτου τους.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν εκπληκτικά. Μετά από ενδελεχή έρευνα στον φάκελο του κάθε εξεταζόμενου, παρατηρήθηκε πως τα άτομα που συνέχιζαν να προπονούνται όλα αυτά τα 24 χρόνια, είχαν συνολικά 56% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με αυτούς που είχαν σταματήσει τη γυμναστική στο πέρασμα του χρόνου.

Η σημασία της γυμναστικής μετά τα 40

Η έρευνα, όμως, δεν έδειξε μόνο αυτό, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της, η ηλικία των αντρών που προπονούνταν αλλά υπέστησαν εγκεφαλικό έφτανε κατά μέσο όρο τα 77 έτη. Αντίθετα, εκείνοι που είχαν σταματήσει τη γυμναστική το έπαθαν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στα 73 τους.

Αυτά τα αποτελέσματα άφησαν άναυδους ακόμη και τους ίδιους μελετητές μιας εκ των μακροβιότερων ιατρικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη. «Η καλή φυσική κατάσταση ενός ατόμου αναμενόταν να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μας εξέπληξε το πόσο μεγάλο ήταν αυτό το χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Dr. Prestgaard, ο οποίος προτρέπει τους ανθρώπους να μην σταματήσουν ποτέ να ασκούνται, ακόμη και αν βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.