ANP Sport via Getty Images
METOO

Η απότομη αλλά δίκαιη αποκαθήλωση του Marc Overmars

Μετά τις αποκαλύψεις για την ανάρμοστη συμπεριφορά του ποδοσφαιρικού διευθυντή του Άγιαξ, η διοίκηση του συλλόγου τον απέπεμψε από το πόστο του με συνοπτικές διαδικασίες.

Την απόφασή της να λήξει την πολυετή συνεργασία με τον Ολλανδό πρώην ποδοσφαιριστή, Marc Overmars, έκανε γνωστή στο κοινό η διοίκηση του Άγιαξ την περασμένη Κυριακή. Ο λόγος είναι οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα μηνύματα ακατάλληλου περιεχομένου που συνήθιζε να στέλνει για καιρό ο πρώην πια ποδοσφαιρικός διευθυντής του συλλόγου στις γυναίκες υπαλλήλους.

Το ζήτημα είχε αρχίσει να απασχολεί την ομάδα εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο, τίποτα δεν είχε διαρρεύσει στον τύπο. Όλα ξεκίνησαν όταν μερικές γυναίκες που εργάζονται στον Άγιαξ κατήγγειλαν στη διοίκηση την απαράδεκτη συμπεριφορά του Marc Overmars ο οποίος επέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα να τους στέλνει ακατάλληλα μηνύματα χωρίς καμία ανταπόκριση.

Μετά τις αποκαλύψεις, το εποπτικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος αυτού, Edwin van der Sar, κάλεσαν άμεσα τον πρώην ποδοσφαιριστή του Άγιαξ, της Άρσεναλ και της Μπαρτσελόνα για εξηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Overmars ζήτησε να παραιτηθεί, με τον σύλλογο να κάνει δεκτό το αίτημά του με συνοπτικές διαδικασίες.

«Ντρέπομαι για τη συμπεριφορά μου»

Τα μηνύματα που έστελνε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Marc Overmars στις υπαλλήλους του Άγιαξ μπορεί να μην έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, όπως σημειώνεται στα ολλανδικά δημοσιογραφικά μέσα πρόκειται για αρκετά χυδαία κείμενα που πρόσβαλαν την αξιοπρέπεια των γυναικών που τα λάμβαναν.

«Ντρέπομαι. Την περασμένη εβδομάδα ήρθα αντιμέτωπος με αναφορές σχετικά με τη συμπεριφορά μου και το πώς αυτή επηρέασε άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν συνειδητοποίησα ότι ξεπερνούσα τα όρια, αλλά αυτό έγινε σαφές σε μένα τις τελευταίες ημέρες. Ένιωσα ξαφνικά τεράστια πίεση. Ζητώ συγγνώμη. Σίγουρα για κάποιον στη θέση μου, αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη. Το καταλαβαίνω και εγώ τώρα. Αλλά είναι πολύ αργά. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να φύγω από τον Άγιαξ. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική μου κατάσταση. Γι’ αυτό ζητώ από όλους να αφήσουν ήσυχους εμένα και την οικογένειά μου» δήλωσε μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης προς την ομάδα.

Η απάντηση του Άγιαξ για την αποπομπή του Marc Overmars

Ο Ολλανδός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής κατείχε το πόστο του ποδοσφαιρικού διευθυντή του Άγιαξ από το 2012, ενώ το περασμένο καλοκαίρι συμφώνησε με την ομάδα για την επέκταση του συμβολαίου του, ως τις 30 Ιουνίου 2026. Οι αποκαλύψεις, όμως, για μηνύματα ακατάλληλου περιεχομένου στις γυναίκες υπαλλήλους του Άγιαξ ήταν ο λόγος για να λυθεί άμεσα η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβολαίου του συλλόγου να δηλώνει συγκεκριμένα: «Αυτή είναι μία δραματική κατάσταση για όσους εμπλέκονται σε αυτήν με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι καταστροφικό για τις γυναίκες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν αυτή τη συμπεριφορά. Όταν μάθαμε για το γεγονός, ενεργήσαμε αμέσως, συζητώντας προσεκτικά και σταθμίζοντας τι ήταν καλύτερο να κάνουμε.

Ο Marc είναι ίσως ο καλύτερος διευθυντής ποδοσφαίρου που είχε ο Άγιαξ. Γι’ αυτό το λόγο κιόλας αναβαθμίσαμε και επεκτείναμε το συμβόλαιό του. Αλλά δυστυχώς, έχει πραγματικά ξεπεράσει τα όρια, οπότε, όπως το αναγνώρισε και ο ίδιος το να συνεχίσει ως διευθυντής του συλλόγου δεν ήταν πια δυνατό».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο νυν εκτελεστικός διευθυντής του Άγιαξ και πρώην συμπαίκτης του στον Αίαντα και την εθνική Ολλανδίας, Edwin Van der Sar, ο οποίος σημείωσε: «Από το πόστο που έχω, αισθάνομαι υπεύθυνος να βοηθάω τους συναδέλφους μου. Ένα ασφαλές εργασιακό κλίμα είναι πολύ σημαντικό για όλους στον Άγιαξ. Θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό στο εγγύς μέλλον».

«Ο Marc Overmars και εγώ παίζουμε μαζί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, πρώτα στον Άγιαξ και μετά στην εθνική ομάδα και είμαστε συνάδελφοι στη διοίκηση του Άγιαξ εδώ και δέκα χρόνια. Φτάσαμε σε ένα απότομο τέλος. Εργαζόμαστε για κάτι υπέροχο στην ομάδα, οπότε αυτά τα νέα συνιστούν μεγάλο πλήγμα για όλους όσους ενδιαφέρονται για τον Άγιαξ» κατέληξε.