ΛΙΣΤΕΣ

Ο Tom Hiddleston τα βάζει με ένα θαλάσσιο τέρας: 3 ταινίες + 3 σειρές για το ΣΚ

Tom Hiddleston και Claire Danes σε γοτθική σειρά με τη σκηνοθεσία της Clio Barnard, και πολλά, πολλά ακόμη.

Η επιστροφή του αγαπημένου μας Hacks, ο Tom Hiddleston εναντίον θαλάσσιου τέρατος σε σκηνοθεσία Clio Barnard και, μεταξύ άλλων, μία τέλεια επιλογή για θερινό σινεμά. Α, και προφανώς Eurovision ε! Αλλά οι ταινίες και οι σειρές είναι το στάνταρ μας, μην ξεχνιόμαστε.

Αυτές είναι οι σειρές και οι ταινίες που διαλέξαμε για σένα αυτό το ΣΚ. Σας είπα ότι μία από αυτές έχει και Tom Hiddleston;

ΣΕΙΡΕΣ:

The Essex Serpent

Όταν η Clio Barnard είχε κάνει το ντεμπούτο μυθοπλασίας της με το Selfish Giant το 2014, μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα εκείνων των τελευταίων ετών. Ένα μεγαλειώδες σινεμά άχρονης μυθολογίας, ευαίσθητο, γυρισμένο με εντυπωσιακή σιγουριά, που έπλαθε κόσμους μέσα στα πιο πεζά περιβάλλοντα όπως μία μάντρα ανακύκλωσης ή ένα λιβάδι από πυλώνες ηλεκτροδότησης.

Η δημιουργός ακολούθησε με το πιο θολό αλλά ενδιαφέρον Dark Water και επανήλθε πέρσι με το Ali & Ava των δύο υποψηφιοτήτων BAFTA.

Η Barnard επιστρέφει πιο άμεσα αυτή τη φορά, κάνοντας για πρώτη φορά σειριακή τηλεόραση, σκηνοθετώντας όλα τα επεισόδια του Essex Serpent και έχοντας και την παραγωγή. Διασκευασμένο από το ομώνυμο βιβλίο της Sarah Perry, το δράμα βικτωριανής εποχής έχει πρωταγωνίστρια την Claire Danes (που αντικατέστησε την Keira Knightley), σε ρόλο χήρας που μετακομίζει από το Λονδίνο σε ένα μικρό χωριό στο Essex που λέγεται ότι είναι σπίτι ενός μυθικού πλάσματος. Το καστ που την πλαισιώνει είναι εκλεκτό: Tom Hiddleston, Frank Dillane, Hayley Squires, Clémence Poésy.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ είμαι πάντα εδώ για τέρατα του βυθού, ειδικά όταν μπλέκονται σε γοτθικές, αισθησιακές ιστορίες για την πίστη, τον ορθολογισμό και τους πειρασμούς. Το γεγονός ότι ο Tom Hiddleston υποδύεται τον ιερέα με τον οποίο θα συνάψει ισχυρό δεσμό η Danes είναι added bonus.

Η σειρά προβάλλεται από το Apple TV+.

Hacks: Season 2

Η Ava (Hannah Einbinder) είναι μία νεαρή κωμωδιογράφος που εξαναγκάζεται από τον μάνατζέρ της να συναντηθεί με μία θρυλική κωμικό stand-up, τη Deborah Vance που υποδύεται η Jean Smart. Η Vance κάνει παραστάσεις εδώ και χρόνια στο Λας Βέγκας, όμως ο ιδιοκτήτης του καζίνο όπου εμφανίζεται την απειλεί με λήξη συμβολαίου εάν δεν καταφέρει να προσελκύσει νεαρότερο κοινό.

Σκοπός της συνεργασίας των δύο γυναικών είναι να επωφεληθούν εξίσου, αν και το χάσμα γενεών μεταξύ τους δε θα τους κάνει εύκολο. Η Ava είναι μία νάρκισσος με αυτολύπηση που υποτιμά τις κλασικές ατάκες. Η Deborah είναι μία βετεράνος κωμικός της σχολής της Joan Rivers που θα προτιμούσε να μην της δίνει οδηγίες μία millennial.

Μετά το Watchmen για το οποίο ήταν υποψήφια για Emmy (διάβασε συνέντευξή μας μαζί της εδώ) και το Mare of Easttown όπου έκλεβε κάθε εβδομάδα την παράσταση (ναι, ακόμα και από την Kate Winslet), η Jean Smart συνεχίζει το εκπληκτικό της σερί και αποσπά δίκαια μερικές από τις καλύτερες κριτικές της καριέρας της με το Hacks. Ανυπομονώ για τη συνέχεια.

Η σειρά προβάλλεται από το Vodafone TV.

The Time Traveler’s Wife

Ναι, είναι το γνωστό μυθιστόρημα της Audrey Niffenegger που είχε άλλοτε διασκευαστεί σε μία επιθετικά μέτρια ταινία με τον Eric Bana και τη Rachel McAdams. Η σειρά έξι επεισοδίων ακολουθεί τον Theo James ως Henry de Tamble, έναν άνδρα με μία γενετική διαταραχή που τον κάνει να ταξιδεύει στο χρόνο χωρίς να μπορεί να ελέγξει πότε ή πού θα καταλήξει.

Η Clare Abshire (Rose Leslie/Game of Thrones), η σύζυγός του, έχει μεγαλώσει γνωρίζοντας τον Henry από όταν άρχισε να την επισκέπτεται σε ολόκληρη τη νεότητά της ταξιδεύοντας στον χρόνο. Όταν θα συναντηθούν στα 20’s τους, εκείνη ενθουσιάζεται που τον βλέπει, αλλά εκείνος δεν ξέρει καν ποια είναι, αφού οι επισκέψεις τους είναι ακόμα στο μέλλον του (και στο παρελθόν της παρελθόν).

Η σειρά προβάλλεται την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, άρα Δευτέρα σε εμάς οπότε κλέβω λίγο, αλλά τούτο είναι ένα heads up για τους φαν του Doctor Who και του Sherlock Holmes του BBC, γιατί ο δημιουργός του νέου Time Traveler’s Wife είναι ο Steven Moffat.

Η σειρά προβάλλεται από το Vodafone TV.

ΤΑΙΝΙΕΣ:

Το Κορίτσι με το Βραχιόλι (La Fille Au Bracelet)

Μία έφηβη βρίσκεται ξαφνικά κατηγορούμενη για τον φόνο της καλύτερής της φίλης, μόνο που κατά τη διάρκεια της δίκης της αρχίζει να διαφαίνεται πως τα στοιχεία εναντίον της είναι αδύναμα. Η ίδια φαίνεται αποστασιοποιημένη από όσα της συμβαίνουν και απ’ ό,τι συνέβη στη φίλη της, άρα μήπως τελικά είναι όντως η ένοχη;

Η Stéphane Demoustier διασκευάζει ένα αργεντίνικο θρίλερ του 2018, συνθέτοντας με τόση προσοχή (ειδικά για την περίπτωση ενός τόσο λεπτού ζητήματος) ένα πορτραίτο του χάσματος γενεών μεταξύ των ενηλίκων και των σημερινών εφήβων, που η ταινία ξεπερνά τη made-for-tv παραγωγή της.

Μία αίθουσα γεμάτη ενήλικες δε μπορεί να διανοηθεί το πώς μία κοπέλα όπως η Lise (Melissa Guers) μπορεί να παραδεχτεί τόσο εύκολα ότι είχε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, πως το φύλο της μπορεί να είναι ρευστό, πως μπορεί να κάνει σεξ χωρίς οικειότητα. Όσο περνά η ώρα φαίνεται να είναι η απελευθερωμένη ερωτική της ζωή στο εδώλιο και όχι οι πιθανότητες να έχει δολοφονήσει άνθρωπο.

Ενδιαφέρον δικαστικό δράμα, βραβευμένο με Βραβείο Σεζάρ και Βραβείο Λιμιέρ Καλύτερου Σεναρίου.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από τη Rosebud.21.

Nayak (1966)

Ταινία του Σατιαζίτ Ράι από το 1966, από το τέλος δηλαδή της πρώιμης περιόδου ρεαλισμού του που θα κέρδιζε την προσοχή της Δύσης, και ένα φανταστικό όχημα για τον Ουτάμ Κουμάρ που ήταν ήδη, τότε, μεγάλος σταρ στην Ινδία. Ο Ουμάρ υποδύεται μία εκδοχή του εαυτού του, έναν δημοφιλή ηθοποιό του κινηματογράφου της Βεγγάλης που πηγαίνει στο Δελχί με το τρένο για να παραλάβει ένα βραβείο.

Λίγες μέρες πριν ωστόσο, είχε κατηγορηθεί ότι έμπλεξε σε καυγά, πράγμα που φοβάται ότι μπορεί να κλάψει την καριέρα του. Στο τρένο θα συναντήσει θαυμαστές των ταινιών του, ανθρώπους που μισούν τον κινηματογράφο, παιδιά, και μία δημοσιογράφο που δεν ενδιαφέρεται για τον ινδικό κινηματογράφο.

Γνέθοντας μελαγχολικά φλάσμπακ και σουρεαλιστικές ονειρικές σεκάνς με τις αποκαλυπτικές ιστορίες που επιφυλάσσουν οι υπόλοιποι επιβάτες του τρένου, το Nayak γίνεται ένας ενδοσκοπικός διαλογισμός για την τέχνη – την αιώνια αντιπαράθεση θεάτρου vs. σινεμά που παρουσιάζεται ως τέχνη vs. εμπορικότητα – για τις πιέσεις της φήμης, και για την υποκρισία της μεσαίας τάξης και της μπουρζουαζίας, από έναν εκ των πιο διορατικών κινηματογραφιστών του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Οι Γείτονες Από Πάνω (Sentimental)

Ο Julio και η Ana είναι ένα βαλτωμένο ζευγάρι που έχει μπλέξει στη ρουτίνα και τους καυγάδες. Οι γείτονες που μόλις μετακόμισαν στον πάνω όροφο ωστόσο, μοιάζουν να έχουν την πιο έντονη σεξουαλική ζωή. Τα βογγητά και οι αναστεναγμοί δίνουν και παίρνουν δηλαδή.

Πώς να μη ζηλέψουν ή/και να εμπνευστούν από τους από πάνω; Ένα βράδυ λοιπόν, ο Julio και η Ana θα προτείνουν στους γείτονές τους να τους επισκεφτούν, και η συνάντηση των τεσσάρων τους θα πάρει μία απροσδόκητη για τους ίδιους – όχι για τους θεατές – τροπή, μέσα στην υπερβολή και τελικά την κάθαρση.

Ο Cesc Gay διασκευάζει ο ίδιος το υπερεπιτυχημένο θεατρικό του έργο – που παρεμπιπτόντως παίζεται τώρα στο Θέατρο Πειραιώς 131 ως τις 29 Μαΐου – και δεν έχει πολλά να κάνει με το σκηνικό και το εύρος της ταινίας του (δεν έχει και Tom Hiddleston επίσης), αλλά δε χρειάζεται κιόλας. Φτιάχνει μία σφιχτή, φανταστικά ερμηνευμένη καυστική βινιέτα 81 λεπτών που πίνεται νεράκι. Ό,τι πρέπει για ανάλαφρη βραδιά σε θερινό.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από το Cinobo.