Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Το μέγεθος του πέους μικραίνει παγκοσμίως, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση

Έρευνα διακεκριμένης επιδημιολόγου εξηγεί πώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει απειλούμενο είδος αν τα αντρικά μόρια συνεχίζουν να μικραίνουν σε μέγεθος. 

Η Dr. Shanna Swan είναι μία πολυβραβευμένη επιστήμονας και συγγραφέας, επιδημιολόγος που ειδικεύεται στον τομέα της αναπαραγωγής. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε κατέληξε σε ένα δυσοίωνο συμπέρασμα για το μέλλον της ανθρωπότητας και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους: τα πέη ολοένα και συρρικνώνονται σε μέγεθος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο βιβλίο της, Count Down, στις σελίδες του οποίου εξηγεί γιατί το μέγεθος του πέους μικραίνει παγκοσμίως αλλά και το πώς η σταδιακή συρρίκνωσή του επηρεάζει τη γονιμότητα φέρνοντας τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στα απειλούμενα είδη. 

Το πέος, τα σπερματοζωάρια και οι φθαλάτες

Η Dr. Shanna Swan αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι άντρες υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας, τα μωρά γεννιούνται με μικρότερα πέη, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερα κοριτσάκια βιώνουν πρόωρη έναρξη της ήβης».

«Τα τελευταία 40 με 50 χρόνια, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό στις Δυτικές χώρες και σε μερικά μέρη του κόσμου, η μέση 20χρονη γυναίκα είναι λιγότερο γόνιμη από όσο ήταν η γιαγιά της στα 35 της», προσθέτει, αποδίδοντας αυτή την πτώση στη γονιμότητα αλλά και στη δραματική αύξηση της εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στις φθαλάτες που αποσυντονίζουν τους ενδοκρινείς αδένες.

Οι φθαλάτες είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές, σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων από την παραγωγή πλαστικών, σαμπουάν, καλλυντικών και φυτοφαρμάκων μέχρι κλινοσκεπασμάτων. 

Όπως γράφει η επιστήμονας στο βιβλίο της: «Οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας και οι ανθυγιεινές πρακτικές ζωής στον σύγχρονο κόσμο μας διαταράσσουν την ορμονική μας ισορροπία, προκαλώντας διάφορους βαθμούς αναπαραγωγικής καταστροφής. Τα μωρά έρχονται σήμερα στον κόσμο ήδη μολυσμένα με χημικές ενώσεις, ρύπους και μικροπλαστικά λόγω των ουσιών που απορροφούν στη μήτρα».

Επισημαίνει μάλιστα ότι αρουραίοι-πειραματόζωα που έχουν εκτεθεί σε φθαλικές ενώσεις έχουν δει τα αρσενικά μωρά τους να γεννιούνται με μικρότερα αναπαραγωγικά όργανα.

Αυτές οι χημικές ουσίες δυσκολεύονται να διασπαστούν στο περιβάλλον ή στο ανθρώπινο σώμα, που σημαίνει ότι συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού.

Το μεγαλύτερο και το μικρότερο μόριο στον κόσμο

From Mars

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το διαδικτυακό φαρμακείο From Mars χρησιμοποίησε δεδομένα της Google από 86 χώρες προκειμένου να προσδιορίσει το μεγαλύτερο και το μικρότερο μέσο μέγεθος πέους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα εύρηματα της μελέτης, οι άντρες στο Εκουαδόρ είναι οι πιο προικισμένοι, με μέσο μέγεθος πέους 6,93 ίντσες (περίπου 17 εκατοστά) σε στύση, δηλαδή πάνω από το 10% του μέσου μήκους και οι Καμποτζιανοί, οι άντρες με τα μικρότερα πέη, με μήκος μόλις 3,95 ίντσες (σχεδόν 10 εκατοστά).