2015, Silvia Izquierdo/AP Photo
GROOMING

5 tips για να εξαφανίσεις τη λιπαρότητα από τα μαλλιά

Η σωστή φροντίδα και τα κατάλληλα προϊόντα για σένα που έχεις λιπαρά μαλλιά και θέλεις να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες στο τριχωτό του κεφαλιού παράγουν πολύ περισσότερο σμήγμα από το κανονικό, τότε η λιπαρότητα κάνει την εμφάνισή της στα μαλλιά σου. Το αποτέλεσμα είναι μαλλιά που γυαλίζουν, που φαίνονται άτονα και θαμπά, σαν να θέλουν λούσιμο μέρα παρά μέρα και ενίοτε ταλαιπωρούνται από πιτυρίδα ή/και έντονο κνησμό

Τα λιπαρά μαλλιά είναι μία ενοχλητική κατάσταση, που μπορεί ωστόσο να τεθεί υπό έλεγχο με τα σωστά βήματα περιποίησης και τα κατάλληλα προϊόντα. 

Αναθεώρησε τη συχνότητα που λούζεσαι

Θα μπορούσε να είναι ένας passive aggresive τρόπος για να σου πούμε να λούζεσαι περισσότερο, αλλά δεν είναι. Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο, οι άντρες πρέπει να λούζονται κάθε τρίτη ή τέταρτη ημέρα, καταλαβαίνεις ότι το καθημερινό λούσιμο είναι καταστροφικό για τα μαλλιά, ειδικά όταν ταλαιπωρείσαι από τη λιπαρότητα. Γιατί;

Όταν λούζεσαι συχνά ή καθημερινά «εκπαιδεύεις» το τριχωτό της κεφαλής να υπερπαράγει σμήγμα ως αντίδραση στο συνεχές «στράγγιγμα» της περιοχής που προκαλείς και την κάνεις να φλερτάρει διαρκώς με την ξηρότητα.

Έτσι, λούζοντας με μικρότερη συχνότητα τα μαλλιά, πετυχαίνεις το ακριβώς αντίθετο: «εκπαιδεύεις» το τριχωτό της κεφαλής να παράγει λιγότερα έλαια, να μην υπερλειτουργεί, παρατείνοντας την αίσθηση καθαριότητας.

Είναι επίσης σημαντικό να λούζεσαι με το κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σου σαμπουάν. Εν προκειμένω, με προϊόντα που φέρουν την ένδειξη για λιπαρά μαλλιά.

Όπως το Oily Hair της Apivita, με μέντα και πρόπολη και 89% συστατικά φυσικής προέλευσης, που ρυθμίζει τη λιπαρότητα, την υπερέκκριση σμήγματος και εξυγιαίνει το τριχωτό, διατηρώντας ωστόσο τη φυσική υγρασία των μαλλιών.

Τσέκαρε τη μαλακτική κρέμα που χρησιμοποιείς

Το υπερβολικό λούσιμο είναι μία λανθασμένη κίνηση. Η χρήση ενός conditioner, που δεν ταιριάζει στις ανάγκες των μαλλιών σου είναι μία ακόμα. 

Δηλαδή αν τα μαλλιά σου δεν είναι ξηρά, με το να χρησιμοποιείς βαθιά ενυδατικές φόρμουλες που περιέχουν θρεπτικά έλαια, όπως εκείνα της καρύδας και της jojoba, επιδεινώνεις περισσότερο το πρόβλημα λιπαρότητας που υπάρχει.

Η λύση δεν είναι να βγάλεις από τις συνήθειές σου τη χρήση της μαλακτικής, ειδικά αν τα μαλλιά σου έχουν μήκος, αλλά να κάνεις τη σωστή αγορά. Η Oily Roots Dry Ends Balancing Conditioner της Apivita περιποιείται και εξισορροπεί τα μαλλιά με λιπαρή ρίζα χάρη στα εκχυλίσματα τσουκνίδας και πρόπολης και επανορθώνει τις ξηρές-ταλαιπωρημένες άκρες χάρη στο θυμαρίσιο μέλι και τις πρωτεΐνες σιταριού.

Δοκίμασε το dry shampoo

Γνωστό και ως ξηρό σαμπουάν, το dry shampoo δεν αντικαθιστά το λούσιμο, αλλά μπορεί να μετριάσει τη συχνότητά του μέσα στην εβδομάδα. Συμβάλλει στην απορρόφηση της λιπαρότητας, χαρίζοντας στα μαλλιά αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.

Όπως το Dercos Nutrients Detox Shampooing Sec της Vichy που συνδυάζει αργίλο καολίνης για απορρόφηση του περιττού σμήγματος και μείωση των οσμών και αποτοξινωτική σπιρουλίνα για προστασία από την καθημερινή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επένδυσε στα κατάλληλα προϊόντα hairstyling 

Επειδή τα λιπαρά μαλλιά έχουν την τάση να λαδώνουν προφανώς, αλλά και να γυαλίζουν και να δείχνουν άτονα και χωρίς όγκο, το φορμάρισμά τους δεν πρέπει να γίνεται με βαριά προϊόντα, που θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Προτίμησε λεπτόρρευστες συνθέσεις, φόρμουλες που έχουν ως βάση τους το νερό και χαρίζουν ματ αποτέλεσμα, ενώ απομακρύνονται εύκολα με το βούρτσισμα χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα – ααν το σπρέι θαλασσινού αλατιού (salt spray) που δημιουργεί ένα επιμελώς ατημέλητο χτένισμα.

Αν όμως θέλεις ένα πιο στιλιζαρισμένο φορμάρισμα, τότε το Lime Styling Gel της Korres για ελαστικό κράτημα μεγάλης διάρκειας που δε βαραίνει την τρίχα, είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Μην αγγίζεις συνέχεια τα μαλλιά σου

Κακή συνήθεια που καταστρέφει την υφή της τρίχας και τη λαδώνει. Πώς; Τα χέρια μας εκτός από βρωμιά κουβαλούν και έλαια (γι’ αυτό αφήνουμε δαχτυλικά αποτυπώματα σε ό,τι πιάνουμε), τα οποία μεταφέρονται στα μαλλιά κάθε φορά που τα αγγίζουμε.