Ίδρυμα Γουλανδρή
ΔΩΡΑ

Τα πιο εντυπωσιακά γούρια και δώρα βρίσκονται στα πωλητήρια των μουσείων

Δώρα για κάθε γούστο και τάλαντο από τα φινετσάτα πωλητήρια μουσείων της πόλης: επιχρυσωμένοι ήλιοι και παιχνίδια με μάντρα, κεραμικές μπάλες και wow-effect μαντίλια, μέχρι αριθμημένα αντίτυπα από πολύτιμα έργα.

Τώρα που κόπασαν τα περισσότερα μπαζάρ στην πόλη, τώρα που ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της χρονιάς, ακούγονται πιστεύω λιγάκι πιο έντονα οι φωνές αυτοσυγκράτησης μέσα στο κεφάλι σου, μπροστά σε ένα νέο δώρο που εμφανίστηκε μπροστά σου και –παρότι θεωρητικά είχες κλείσει με τις αγορές των Χριστουγέννων– επιθυμείς να προσθέσεις στο καλάθι. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε, το κάθε άλλο.

Μένουν ακόμη λίγα εικοσιτετράωρα προτού θέσουμε σε εφαρμογή το New Year New Me, οπότε έχουμε κάθε δικαιολογία για μια μικρή παρασπονδία από το budget. Τα πωλητήρια των μουσείων ήταν ανέκαθεν μια παγίδα για την περίσταση: προτείνοντας δώρα σε συνεργασία με εργαστήρια και επώνυμους σχεδιαστές και σχεδιάστριες, τα πωλητήρια έχουν προτάσεις πέρα από τα τετριμμένα, υψηλής αισθητικής και σε άμεση συνάφεια –φυσικά– με τα έργα τέχνης που εκθέτουν στις συλλογές τους.

Ακολουθούν όσα γούρια και δώρα ξεχωρίσαμε από τα ράφια αυτές τις γιορτές.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γούρι 2023
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Γούρι 2023

Κόσμημα από επιχρυσωμένο ασήμι
75 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένας αστραφτερός, ψυχεδελικός ήλιος με κυματιστές ακτίνες, σχεδιασμένος από τη σχεδιάστρια Βαρβάρα Μητσέλη, είναι το γούρι της ερχόμενης χρονιάς στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Το χαρακτηριστικό μάτι στο κέντρο παραπέμπει στη διαύγεια της ενέργειας και τη διορατικότητα. Το κομψό επιχρυσωμένο κόσμημα προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη, με το κόστος να κυμαίνεται ανάλογα, μεταξύ 35 και 75 €.

Μουσείο Γουλανδρή

Γιάννης Μόραλης, Ψάρια Β, 1960
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Γιάννης Μόραλης, Ψάρια Β, 1960

Αριθμημένο πορσελάνινο πιάτο
360,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το Μουσείο Γουλανδρή διατηρεί συνεργασίες με το εργαστήριο του κορυφαίου Γιάννη Μόραλη όπως και του προσφάτως εκλιπόντος Αλέκου Φασιανού, έτσι που στο πωλητήριο του μουσείου στο Παγκράτι θα βρεις υπογεγραμμένα πορσελάνινα πιάτα 30 εκ. υψηλής αξίας. Δίνονται σε αριθμημένα αντίτυπα (εξού και η τιμή τους) και ειδικά εκείνα από το Εργαστήριο Μόραλη, που μεταφέρουν τη θητεία του μεγάλου μοντερνιστή (βλ. πρόσοψη Χίλτον) στην ζωγραφική επάνω μπολ και πιάτα τη δεκαετία του ’60, είναι εξαιρετικής αισθητικής «απαλότητας».

Χειροποίητη κεραμική κανάτα
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Χειροποίητη κεραμική κανάτα

Εμπνευσμένη από το έργο του Vincent van Gogh «Νεκρή φύση με καφετιέρα»
120,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η τιμή είναι το μόνο φρένο για να συγκρατηθείς από την στιγμιαία αγορά αυτής της χειροποίητης κούπας, που μιμείται υπέροχα τον πρωταγωνιστή από το έργο του Vincent van Gogh «Νεκρή φύση με καφετιέρα». Είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από την εικαστικό Χριστίνα Μόραλη, με ύψος στα 14 εκ.

Χριστουγεννιάτικο στολίδι
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Χριστουγεννιάτικο στολίδι

Εμπνευσμένο από Wassily Kandinsky, Και τα δύο ριγέ, 1932
10,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Λίγο από ρώσικη πρωτοπορία βάζει στο δέντρο των ημερών το πωλητήριο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, με αυτό το μεταλλικό στολίδι που έχει πίνακα του Kandinsky.

Μουσείο Ακρόπολης

Διακοσμητικό στολίδι ρόδι
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Διακοσμητικό στολίδι ρόδι

Κεραμικό
24,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Σε συνεργασία με το έμπειρο εργαστήριο Αττικό Φως, το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει μια σειρά από κεραμικά γιορτινά αντικείμενα, από τα οποία θα λέγαμε ότι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι χριστουγεννιάτικες μπάλες: όλες τους φέρουν διακοσμητικά σχέδια από τα αντικείμενα που αφιέρωναν οι μελλόνυμφες στο ιερό της Νύμφης του Γάμου, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.

Μουσείο Μπενάκη

Mandala Noir 2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Mandala Noir 2022

Παιχνίδι μνήμης
15,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Πολύ αγαπημένο και διαχρονικό επιτραπέζιο που δεν χάνει σε όποια ηλικία κι αν δοκιμαστεί, το παιχνίδι καρτών memory προτείνεται από το πωλητήριο του Μουσείο Μπενάκη, στη σχεδιαστική εκδοχή της Κεραμέα Ζωής: τετράγωνα ασπρόμαυρα πλακίδια που απεικονίζουν mandra. Μπορείς να θυμάσαι τις διαφορές για να βρεις το ταίρι τους;

Magneto Scarves Collection
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Magneto Scarves Collection

Μεταξωτό μαντήλι
190,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Σιρίτια, υφάνσεις και άλλες λεπτομέρειες από τις φορεσιές των Αγωνιστών του ’21 ήταν η πρώτη έμπνευση για τη συλλογή μαντηλιών Magneto Scarves που σχεδίασε ο Παντελής Βιταλιώτης αποκλειστικά για το Μουσείο Μπενάκη, εντυπωσιάζοντας με τα σύγχρονα ιλουζιονιστικά μοτίβα που αποτυπώθηκαν τελικά πάνω στο μετάξι.

Γούρι 2023
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Γούρι 2023

Κόσμημα από επιχρυσωμένο ορείχαλκο
22,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Γονιμότητα, ισορροπία κι ευζωία περιλαμβάνονται ανάμεσα στις έννοιες που κρύβονται στη λεπτομέρεια κεραμικού της βυζαντινής περιόδου, που επέλεξε η Σοφίας Τσιλιακού για να κοσμήσει ένα από τα γούρια του Μουσείου Μπενάκη για το 2023. Διατίθεται σε επιχρυσωμένο ορείχαλκο.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πάνινη τσάντα
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Πάνινη τσάντα

Μέρος της σειράς Copyright Greece
13,50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μιας και το 2022 ήταν μια χρονιά που η Αθήνα έπιασε τον τουρισμό από τα κέρατα (και άφησε τους Αθηναίους έρμαιους των ενοικίων), έγινε ακόμη πιο επίκαιρη η σειρά Copyright Greece της Gabriela Dule που κρύβεται στα ράφια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Η ιδέα της σχεδιάστριας ήταν να φτιάξει έναν τουριστικό οδηγό, ψαρεύοντας όλα τα κλισέ της Αθήνας και του ελληνικού τοπίου. Ένα παράδειγμα, η τσάντα με το πιτόγυρο.

Ίδρυμα Θεοχαράκη

Γούρι 2023
B&M THEOCHARAKIS FOUNDATION FOR THE FINE ARTS AND MUSIC

Γούρι 2023

Μενταγιόν με πλακέτα μπρούτζου Θεοχαράκη
€35.00
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Τις ζωντανές τοπογραφίες του Βασίλη Θεοχαράκη μεταφέρει σε γιορτινό μενταγιόν με πλακέτα μπρούτζου το ομώνυμο ίδρυμα του Κέντρου, ως γούρι για τη νέα χρονιά. Στην πίσω πλευρά, το κόσμημα φέρει εγχάρακτο το όνομα του εικαστικού.