DESIGN

Ένα διαμέρισμα στα Πετράλωνα άλλαξε ριζικά και μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο φιλόξενο χώρο

Ένα ρετιρέ 46 τ.μ σε μια τυπική αθηναϊκή πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, ανακαινίστηκε για να μπορεί να ταιριάζει στην αισθητική ταυτότητα των νέων ενοίκων του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: @ LA_BELL_ANIMA

Ένα ρετιρέ 46 τ.μ σε μια τυπική αθηναϊκή πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, ανακαινίστηκε για να μπορεί να ταιριάζει στην αισθητική ταυτότητα των νέων ενοίκων του.

Κάθε σπίτι, μικρό ή μεγάλο, κουβαλά και μια ιστορία. Στους διαδρόμους τους έχουν περπατήσει άνθρωποι άλλες φορές χαρούμενοι και άλλες φορές λίγο πιο σκυθρωποί, στις κουζίνες τους έχουν μοσχοβολήσει κυριακάτικα φαγητά και στα μπαλκόνια τους έχουν γίνει μεγάλες καλοκαιρινές συζητήσεις, με τον θόρυβο της πόλης να μετατρέπεται σε ένα άτυπο soundtrack.

Κάποια στιγμή τα σπίτια όμως αλλάζουν χέρια και έτσι αρχίζουν και χτίζονται στα δωμάτιά τους νέες ιστορίες, γιατί τα σπίτια είναι ζωντανοί οργανισμοί και όσο αναπνέουμε εμείς, αναπνέουν και αυτά. Έτσι, ένα διαμέρισμα μόλις 46 τ.μ. στην ιστορική γειτονιά των Πετραλώνων, άλλαξε ριζικά, για να μπορέσουν οι νέοι του ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν σε καθαρό καμβά.

Σε αυτό είχαν σύμμαχο το σχεδιαστικό γραφείο της Κατερίνας Συρούνη.

Το διαμέρισμα που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970, είχε την κλασσική τυπολογία που είχε η πλειοψηφία των διαμερισμάτων που χτίστηκαν εκείνη την εποχή. Οι περισσότεροι χώροι ήταν μικροί και οι πόρτες πολλές, όπως συνηθιζόταν στα περισσότερα σπίτια που είχαν χτιστεί πριν το 1990.

«Επιθυμία των χρηστών, ήταν η ριζική ανακαίνιση της κατοικίας, εντός συγκεκριμένου προϋπολογισμού, ώστε να διαμορφωθεί ένας χώρος σύγχρονος και φιλόξενος, με τη δική τους αισθητική και ταυτότητα», λένε οι άνθρωποι του γραφείου που ανέλαβε την ανακαίνιση. «Τα χωριστά δωμάτια της εισόδου, που φιλοξενεί πλέον την τραπεζαρία και του καθιστικού, συνδυαστικά με τον χώρο της κουζίνας που ήταν απομονωμένος και σκοτεινός, συνενώθηκαν και μετατράπηκαν σε έναν ανοιχτό και λειτουργικό χώρο διημέρευσης με οπτική φυγή στη μεγάλη ηλιόλουστη βεράντα που είναι και ο αγαπημένος χώρος των χρηστών».

Στον χώρο επικρατεί το λευκό χρώμα που λειτουργεί ως καμβάς. «Οι πινελιές των διαφόρων υλικών και χρωμάτων στα στοιχεία επίπλων και διακόσμησης με νότες ρετρό, βρίσκονται σε διάλογο αρμονικό με το έντονο στοιχείο του σκυροδέματος και τα υπόλοιπα δομικά υλικά που επιλέχθηκαν για να ολοκληρωθεί η νέα σύνθεση της κατοικίας».

Έτσι, ο χώρος διατηρεί τη μίνιμαλ αίσθηση που θέλουν οι ιδιοκτήτες, καταφέρνει όμως να παραμένει φιλόξενος.

Η κρεβατοκάμαρα είναι ο μοναδικός χώρος όπου το λευκό δίνει τη θέση του σε ένα έντονο χρώμα και συγκεκριμένα στο κίτρινο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας ευχάριστος και σύγχρονος χώρος ευεξίας και χαλάρωσης.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές που έκανε το γραφείο της Κατερίνας Συρούνη, είναι το γκρέμισμα των εσωτερικών τοίχων που αποκάλυψε στοιχεία του φέροντα οργανισμού της πολυκατοικίας, τα οποία και διατηρήθηκαν ως είχαν στην αρχική ακατέργαστη μορφή τους.

Έτσι, η κολόνα και το δοκάρι, ενσωματώνονται στη νέα σχεδίαση οργάνωσης της κάτοψης και διαχωρίζουν νοητά τον πιο δημόσιο χώρο διημέρευσης της κατοικίας από τους πιο ιδιωτικούς και βοηθητικούς της χώρους.

 

Τα προηγούμενα δάπεδα του σπιτιού ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένα και η πιο σοφή επιλογή ήταν να αλλαχθούν. «Ήταν ασύμφορα να συντηρηθούν και για τον λόγο αυτό, επικαλύφτηκαν καθολικά σε όλο το σπίτι με το ίδιο ανοιχτόχρωμο πλακάκι σε απομίμηση μαρμάρου, πλην του χώρου του λουτρού. Η ολιστική επιλογή της ανοιχτόχρωμης παλέτας σε δάπεδο και τοίχους, αντανακλά το φως δημιουργώντας χώρους χαλάρωσης και ηρεμίας», σχολιάζει το γραφείο.

Όσο αφορά το λουτρό, επιλέχθηκαν διαφορετικά μεταξύ τους σύγχρονα πλακίδια, τα όποια όμως έχουν αναφορές στο παρελθόν και συνδυαστικά με το έντονο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε σε τοίχους και οροφή και τα λειτουργικά στοιχεία σε μαύρο χρώμα, δημιουργούν ένα μοντέρνο και φωτεινό αποτέλεσμα σε ένα μικρό και άλλοτε σκοτεινό χώρο.

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του διαμερίσματος και εκείνο που καταφέρνει να συνδέει την ιστορία όλων των δεκαετιών και των ενοίκων που έχουν περάσει από το σπίτι, είναι ο μαρμάρινος νεροχύτης της κουζίνας, που βρισκόταν ήδη στον χώρο και απλά άλλαξε θέση.

«Με διάθεση γλυπτική, αναδεικνύεται συμμετρικά στο κέντρο του πάγκου τόσο για λόγους λειτουργικούς όσο και σαν βασικό στοιχείο σχεδιασμού της νέας κουζίνας που γίνεται άμεσα αντιληπτός κατά την είσοδο του επισκέπτη στο διαμέρισμα, προσδίδοντας μια νότα νοσταλγίας του παρελθόντος», καταλήγει το γραφείο της Κατερίνας Συρούνη.

K. SIROUNI ΑRCHITECTS