ΡΟΛΟΙ

Rolex Oyster: Η ιστορία της πιο διάσημης κάσας ρολογιού στον κόσμο

Ένα κομμάτι ιστορίας της ωρολογοποιίας που σύντομα συμπληρώνει έναν αιώνα.

Η Rolex δεν είναι τυχαία η πιο διάσημη ωρολογοποιία στον κόσμο. Και αν σήμερα πολλοί λάτρεις του ρολογιού την ψέγουν για το γεγονός ότι δεν εξελίσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλες, ούτε αλλάζει εύκολα τις δοκιμασμένες συνταγές της, ή ακόμη και για το γεγονός ότι τα ρολόγια της έχουν πια τόσο ακριβές τιμές που σχεδόν δε δικαιολογούνται από την τεχνολογία και τις καινοτομίες τους, κανείς δεν ξεχνά πόσες φορές αυτά που έφερε η Rolex στην αγορά του ρολογιού την άλλαξαν συθέμελα.

Μια από αυτές τις αλλαγές είναι και η περίφημη κάσα Oyster. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν ποτέ στην ωρολογοποιία και σίγουρα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες, αφού συνεχίζει να χρησιμοποιείται σχεδόν έναν αιώνα τώρα.

Η πρώτη στεγανή κάσα

Η Rolex Oyster παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1926 στο ομώνυμο ρολόι. Ήταν η πρώτη αδιάβροχη, ή μάλλον στεγανή κάσα. Δεν έπαιρνε νερό ή σκόνη. Αυτό από μόνο του ήταν ένα στοιχείο που άλλαξε εντελώς τη χρήση των ρολογιών. Γράφαμε πρόσφατα στη «σύντομη ιστορία του αντρικού ρολογιού χειρός»: Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, το ρολόι χειρός θεωρείτο «γυναικεία υπόθεση». Ένα ακόμη κόσμημα για τις κυρίες -που απλά έλεγε και την ώρα. Όταν όμως η ζωή τόσων πολλών άρχισε να εξαρτάται από το σωστό συγχρονισμό (με τις προγραμματισμένες βολές του πυροβολικού, για παράδειγμα), πολύ γρήγορα έγινε ένα πρακτικό εργαλείο. Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ρολόι χειρός είχε πια καθιερωθεί ως η επιλογή του δραστήριου άντρα.

Η κάσα, λοιπόν, που παρουσίασε η Rolex την εποχή του μεσοπολέμου έδινε λύση στο πιο σημαντικό από τα προβλήματα του αντρικού ρολογιού: στην ανθεκτικότητά του. Η λέξη Oyster, δηλαδή «στρείδι», που επέλεξε η Rolex ως όνομά του ρολογιού που έφερε στην αγορά το 1926 ήταν σαφής: Όταν η κάσα του έκλεινε, δεν την περνούσε τίποτε.
Από τότε, κάποια στοιχεία της έμειναν αναλλοίωτα.

Το πρώτο είναι ότι κλείνει ερμητικά και εγγυάται στεγανότητα σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων. Στα μοντέλα Submariner φτάνει ως τα 300 μέτρα, ενώ στο Sea-Dweller πάει στα 1.220 και τέλος, στη συλλογή Deep Sea, η στεγανότητα εκτοξεύεται (ή μάλλον βυθίζεται) στο παρανοϊκό νούμερο των 3.900 μέτρων. Βασικό στοιχείο της στεγανοποίησής της, είναι η ραχοκοκαλιά της, μια ενδιάμεση κάσα πάνω στην οποία εφαρμόζει όλο το υπόλοιπο ρολόι.

Πρόσθετη ασφάλεια στην κορώνα

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της κάσας Oyster είναι οι κορώνες της. Καταρχάς οι προστάτες της κορώνας είναι έτσι σχεδιασμένοι που να αποτελούν βασικό στοιχείο της ενδιάμεσης κάσας. Οι κορώνες Twinlock and Triplock (που παρουσιάστηκαν το 1953 και το 1970) αντίστοιχα ήταν μία ακόμη πατέντα της Rolex που σήμαινε καλύτερη στεγανοποίηση. Πρόκειται για βιδωτές κορώνες που συνεργάζονται άψογα με την κάσα και αποκλείουν το παραμικρό ενδεχόμενο παραβίασης από το νερό.

Κι αυτό για το σφράγισμα της κάσας γίνεται με διπλό (και αργότερα τριπλό) σύστημα, με τη δεύτερη και την τρίτη ζώνη ασφαλείας να βρίσκονται μέσα στον κύλινδρο που συνδέει την κορώνα με τον μηχανισμό.

Ακόμη περισσότερες καινοτομίες

Η κάσα Oyster βιδώνει μόνο στην πλάτη και μόνο με ένα ειδικό κατσαβίδι. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εξειδικευμένοι τεχνίτες μπορούν να την ανοίξουν -κάτι που προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο ασφαλείας. Από ‘κει και πέρα, καθώς τα χρόνια περνούσαν, η Rolex πρόσθεσε κι άλλα χαρακτηριστικά στα ρολόγια της που χρησιμοποιούν την κάσα Oyster, που επιτελούν άλλους σκοπούς, πέρα από τη στεγανότητα και την ανθεκτικότητα.

Το πιο διάσημο ίσως από αυτά είναι το κρύσταλλο με το μεγεθυντικό φακό πάνω από το παράθυρο της ημερομηνίας: το περίφημο Cyclops. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι φωσφορίζουσες ενδείξεις. Καθώς οι κάσες Oyster προορίζονται κυρίως για καταδυτικά ρολόγια, η Rolex ήταν από τις πρώτες ωρολογοποιίες που προσπάθησε να βρει λύση για το πώς οι ενδείξεις των ρολογιών αυτών θα είναι ορατές ακόμη και στο σκοτάδι του βυθού.

Το 1967, πάντα στην υπηρεσία των επαγγελματιών καταδυτών, παρουσίασε για πρώτη φορά και μια βαλβίδα διαφυγής ηλίου. Τέλος, από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες που συνοδεύουν τις κάσες Oyster είναι οι κεραμικές στεφάνες (η Rolex, μάλιστα έχει πατεντάρει το δικό της κεραμικό, το Cerachrom) που είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, ενώ προσφέρουν και τη δυνατότητα να βαφούν σε πιο έντονα και λαμπερά χρώματα.