
3 πασίγνωστες εταιρείες που ξεκίνησαν με διαφορετικό όνομα
Μπορείτε να φανταστείτε τη Nike με διαφορετικό όνομα; Λίγο δύσκολο, υπήρξε μια περίοδος όμως που είχε διαφορετική ονομασία.
- 18 ΜΑΙ 2025
Αν και πολλές από τις πιο διάσημες μάρκες/εταιρείες δεν μπορούμε να τις φανταστούμε χωρίς το σημερινό τους όνομα, αρκετές ξεκίνησαν με τελείως διαφορετικές ονομασίες. Στην ίδια κατηγορία παραλίγο να μπει και η Amazon, αλλά τελικά έμεινε πιστή στο αρχικό πλάνο.
Όταν ο Jeff Bezos μετακόμισε στο Σιάτλ το 1994 για να ιδρύσει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, ήθελε να το ονομάσει “Relentless”. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, αν πληκτρολογήσετε “Relentless.com” στον browser σας, θα σας οδηγήσει στην Amazon. Μια άλλη ιδέα ήταν το “Cadabra”, από το “Abracadabra”, αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα.
Το όνομα τελικά έγινε “Amazon”, εν μέρει επειδή ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου (σε όγκο νερού) έδινε την αίσθηση του μεγέθους, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το αρχικό τους σύνθημα ήταν «το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Γης». Επιπλέον, βοηθούσε το γεγονός ότι το όνομα ξεκινούσε με “A”, καθώς τότε οι ιστότοποι συχνά καταχωρούνταν αλφαβητικά στις μηχανές αναζήτησης. Μερικές άλλες μάρκες και εταιρείες, όμως, άλλαξαν κατά πολύ.
Η Google ονομαζόταν αρχικά BackRub
Οι μηχανές αναζήτησης και η θεραπεία μασάζ συνήθως δεν σχετίζονται. Όμως όταν οι Larry Page και Sergey Brin ξεκίνησαν να συνεργάζονται στα δωμάτια τους στο Stanford στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δημιούργησαν μια μηχανή αναζήτησης που αξιολογούσε τη σημασία των ιστοσελίδων. Έτσι, την ονόμασαν “BackRub” (πλάτη και τρίψιμο, σε ελεύθερη μετάφραση).
Προς ανακούφιση όλων των σημερινών χρηστών του διαδικτύου, το όνομα αυτό δεν κράτησε πολύ. Σύντομα αντικαταστάθηκε από το “Google”, μια παραλλαγή του μαθηματικού όρου “googol”, που αναφέρεται στον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο όνομα αντικατόπτριζε την αποστολή της ομάδας να «οργανώσει τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει καθολικά προσβάσιμες και χρήσιμες». Ο ίδιος ο όρος “googol” επινοήθηκε από τον Αμερικανό μαθηματικό Edward Kasner, ο οποίος τον χρησιμοποίησε σε βιβλίο του το 1940 ως παράδειγμα ενός ασύλληπτα μεγάλου αριθμού. Τον όρο τον επινόησε γύρω στο 1920 με τη βοήθεια του 9χρονου ανιψιού του, ο οποίος είπε ότι ένας τόσο γελοίος αριθμός χρειαζόταν και ένα εξίσου γελοίο όνομα.
Η Nike ξεκίνησε ως Blue Ribbon Sports
Η Nike ιδρύθηκε το 1964 με μια απλή χειραψία μεταξύ του προπονητή στίβου του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, Bill Bowerman, και του πρώην μαθητή του, Phil Knight. Αρχικά ονομάστηκαν “Blue Ribbon Sports” και λειτουργούσαν αποκλειστικά ως διανομείς στην Αμερική για τα ιαπωνικά αθλητικά παπούτσια Onitsuka Tiger (γνωστά σήμερα ως Asics).
Το 1971, ο Bowerman και ο Knight αποφάσισαν να κατασκευάσουν τα δικά τους παπούτσια. Το διάσημο λογότυπο με το «τικ» σχεδιάστηκε πρώτο, από τη φοιτήτρια γραφιστικής Carolyn Davidson. Η επιλογή του ονόματος έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν αποσταλεί η πρώτη παρτίδα παπουτσιών. Άλλες προτάσεις περιλάμβαναν το “Dimension Six” (πιθανώς αναφορά στο μουσικό συγκρότημα The 5th Dimension), “Peregrine” (ένα είδος γερακιού) και “Bengal” (εμπνευσμένο από την Puma).
Ο πρώτος υπάλληλος της εταιρείας, Jeff Johnson, είχε διαβάσει σε ένα περιοδικό ότι τα επιτυχημένα εμπορικά ονόματα ήταν σύντομα και περιλάμβαναν «εντυπωσιακά» γράμματα όπως Z, X ή K. Έτσι πρότεινε το “Nike”, από τη φτερωτή θεά της νίκης στην αρχαία Ελλάδα. Ο Knight το δέχτηκε απρόθυμα, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη.
Η Vaseline λεγόταν αρχικά Wonder Jelly
Η Vaseline, ή αλλιώς βαζελίνη, έχει πολλές χρήσεις, από την ανακούφιση των σκασμένων χειλιών μέχρι την πρόληψη συγκάματος στα μωρά, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη ότι αρχικά ονομαζόταν “Wonder Jelly” (θαυματουργή κρέμα). Η εταιρεία ξεκίνησε το 1859, όταν ο χημικός Robert Chesebrough ταξίδεψε στην Titusville της Πενσυλβάνια και παρατήρησε ότι οι εργάτες των πετρελαιοπηγών χρησιμοποιούσαν κερί ράβδου (ακατέργαστη βαζελίνη) για εγκαύματα και εκδορές.
Ύστερα από πειράματα, παρήγαγε μια πιο καθαρή και ελαφριά μορφή ζελέ για οικιακή χρήση και το προϊόν κυκλοφόρησε το 1870 ως “Wonder Jelly”. Αλλά το 1872 μετονομάστηκε σε “Vaseline”, από τη γερμανική λέξη “wasser” (νερό) και την ελληνική λέξη “έλαιον” (λάδι).
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.