Unsplash Frederick Wallace
ΙΣΤΟΡΙΑ

5 τοποθεσίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πρέπει να επισκεφθείς στην Ευρώπη

Τα μέρη που γράφτηκαν μερικές από τις πιο μελανές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι ιστορίες του συνεχίζουν να μας συναρπάζουν. Ίσως, επειδή δεν μπορούμε ποτέ να ξεφύγουμε πραγματικά από την ιστορία και τη δίνη της.

80 χρόνια αργότερα, μπορούμε ακόμα να δούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε την πορεία του 20ού αιώνα.

Από τοποθεσίες μάχης μέχρι μυστικές κρυψώνες, αυτές οι πέντε τοποθεσίες στην Ευρώπη έχουν περισσότερα κοινά από απλώς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλες αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν -και εκείνων που πέθαναν- κατά τη διάρκεια μιας τραγικής περιόδου στην παγκόσμια ιστορία.

Το Σπίτι της Άννας Φρανκ – Άμστερνταμ, Ολλανδία

Μια από τις πιο προσωπικότητες που έχει ταυτιστεί άρρηκτα με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια 13χρονη Εβραία από το Άμστερνταμ, η Άννα Φρανκ. Καθώς ζούσε επί δύο χρόνια μαζί με την οικογένειά της, κρυμμένη από τους Ναζί σε ένα μυστικό παράρτημα ενός σπιτιού στο κέντρο της πόλης, η Φρανκ κατέγραφε τις σκέψεις, τα συναισθήματά της και τις ιστορίες της καθημερινότητάς της σε ένα ημερολόγιο.

Παρόλο που η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της ανακαλύφθηκαν από τους Ναζί, με όλους εκτός από τον πατέρα της να πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το ημερολόγιο της σώθηκε και αργότερα δημοσιεύτηκε το 1947, καθιστώντας το ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Πίσω από μια κινητή βιβλιοθήκη, το κρησφύγετο της Άννας Φρανκ παραμένει άθικτο σήμερα, με τους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στο χώρο όπου η έφηβη κοπέλα έζησε, έγραψε και τελικά ανακαλύφθηκε από τους Ναζί.

Το σπίτι και το μουσείο της Άννας Φρανκ περιέχουν προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό και μαρτυρούν ιστορίες από το Ολοκαύτωμα και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πρόκειται πια για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Άμστερνταμ.

Άουσβιτς – Πολωνία

ιστορία

Το Άουσβιτς είναι ένας από τους πιο φρικιαστικούς τόπους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ένας από τους σημαντικότερους. Βρίσκεται 40 μίλια έξω από την Κρακοβία και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.

Μεταξύ 1940 και 1945, 1,3 εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι που θεωρούνταν απειλή για το ναζιστικό καθεστώς μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης, ενώ 1,1 εκατομμύρια από αυτούς πέθαναν.

Στο Άουσβιτς, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους στρατώνες όπου ζούσαν οι κρατούμενοι, να δουν εκθέματα που περιέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να μάθουν περισσότερα για τη φρίκη που συνέβη εκεί μέσα από ιστορίες και ιστορικές επιδείξεις. Δύο μίλια μακριά βρίσκεται το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ο χώρος των θαλάμων αερίων και των μαζικών εξοντώσεων.

Παραλία Ομάχα και Αμερικανικό Νεκροταφείο της Νορμανδίας – Νορμανδία, Γαλλία

ιστορία

Στις 6 Ιουνίου 1944, τα αμερικανικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στις παραλίες της Νορμανδίας σε αυτό που τελικά θα γινόταν γνωστό ως D-Day.

Από τις πέντε παραλίες στις οποίες αποβιβάστηκαν τα αμερικανικά στρατεύματα, η παραλία Ομάχα φιλοξένησε μια από τις πιο αιματηρές μάχες. Αντιμέτωποι με μια βαριά οχυρωμένη γερμανική άμυνα και ταραγμένη θάλασσα, οι Αμερικανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες, με περίπου 2.400 στρατιώτες να σκοτώνονται, να τραυματίζονται ή να αγνοούνται. Ωστόσο, η 1η και 29η Μεραρχία Πεζικού επικράτησαν τελικά, σε μια ηρωική πράξη που βοήθησε τα συμμαχικά στρατεύματα να κερδίσουν τον πόλεμο.

Σήμερα, η παραλία σηματοδοτείται από ένα τεράστιο γλυπτό, το Les Braves, το οποίο εγκαταστάθηκε στην 60ή επέτειο της D-Day για να τιμήσει τις ζωές όσων χάθηκαν. Όχι μακριά από την παραλία Ομάχα, πολλοί από τους Αμερικανούς στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους είναι θαμμένοι στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας με θέα στη θάλασσα και σημαδεύονται από λευκούς σταυρούς σε τακτοποιημένους τάφους.

Σχεδόν 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν ταφεί εδώ, με έναν τοίχο να έχει αναγερθεί στη μνήμη των 1.500 αντρών που αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

Αίθουσες Πολεμικού Συμβουλίου Τσόρτσιλ – Λονδίνο, Αγγλία

Μπορεί οι μάχες να δόθηκαν στη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, αλλά το Λονδίνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο. Μέσα στους μυστικούς θαλάμους των αιθουσών του πολεμικού συμβουλίου, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ηγήθηκε ενός τακτικού πολέμου που εξασφάλισε την τελική νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων.

Σε αυτά τα υπόγεια δωμάτια κάτω από το Γουέστμινστερ, οι κορυφαίοι ηγέτες της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, επινόησαν μυστικούς τρόπους για να νικήσουν τα γερμανικά στρατεύματα. Ως πρωθυπουργός, ο Τσώρτσιλ ήταν τόσο αφοσιωμένος στον σκοπό αυτό, ώστε περιστασιακά κοιμόταν ακόμη και στο υπόγειο συγκρότημα.

Σήμερα, αυτά τα υπόγεια δωμάτια είναι σαν να έχουν παραμείνει παγωμένα στο χρόνο από το 1945. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία είναι η αίθουσα χαρτών, ένας κρίσιμος χώρος συνεδριάσεων που χρησιμοποιούνταν για τη χάραξη στρατηγικής για την κίνηση των στρατευμάτων. Ο χώρος περιλαμβάνει επίσης αποθήκες, οι οποίες στέγασαν πολίτες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Blitz και την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, όπου κορυφαίοι Βρετανοί αξιωματούχοι συνεδρίαζαν μυστικά.

Εργοστάσιο του Σίντλερ – Κρακοβία, Πολωνία

ιστορία

Το εργοστάσιο Σίντλερ, που βρίσκεται στο εβραϊκό γκέτο της Κρακοβίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανήκε και λειτουργούσε από τον Όσκαρ Σίντλερ, μέλος του Ναζιστικού Κόμματος.

Το 1939, ο Σίντλερ απέκτησε το εργοστάσιο εμαγιέ από τους Εβραίους ιδιοκτήτες του και άρχισε να επιβλέπει πάνω από 1.000 Εβραίους υπαλλήλους. Παρόλο που αρχικά ενδιαφερόταν απλά για το κέρδος, τελικά συμπάθησε τους Εβραίους υπαλλήλους του και χρησιμοποίησε το προνόμιό του για να τους μεταφέρει σε ένα ασφαλέστερο εργοστάσιο, σώζοντας έτσι πάνω από 1.000 ζωές.

Το εργοστάσιο του Σίντλερ, που έγινε διάσημο από την πολυβραβευμένη ταινία του 1993 Η λίστα του Σίντλερ, αξίζει να το επισκεφθείς, επειδή δεν καταστράφηκε ποτέ από τον πόλεμο. Δεδομένου ότι το εργοστάσιο παραγωγής σμάλτων παρήγαγε τελικά πυρομαχικά, ήταν ζωτικής σημασίας για τις πολεμικές προσπάθειες των Ναζί.

Σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη ναζιστική κατοχή, με εκθέματα που περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις του εβραϊκού γκέτο, προσωπικές ιστορίες των εργαζομένων του εργοστασίου και αντικείμενα από τον πόλεμο. Το αυθεντικό γραφείο του Σίντλερ έχει επίσης διατηρηθεί, μαζί με τα σμάλτα που έχουν χαραχθεί με τα ονόματα των ζωών που έσωσε.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.