
Τι έχει συμβεί με το drone show στην Ακρόπολη που ξεσήκωσε αντιδράσεις
Από τις σφοδρές αντιδράσεις μέχρι τη μήνυση «κατά παντός υπευθύνου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα έγγραφα αδειοδότησης από το Ζάππειο.
- 16 ΜΑΙ 2025
«Είναι προσβολή για το αρχαίο μνημείο – ήμαρτον», «οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα θα πρέπει να απολογηθούν δημοσίως», «η Ακρόπολη δεν ανήκει σε κάποιο τμήμα marketing, είναι παγκόσμια κληρονομιά», «τι ευτελισμός είναι αυτός;» – τα επικριτικά σχόλια αυξάνονται και πληθαίνονται στα social media όσο περνάει η ώρα, στον απόηχο του τεράστιου αθλητικού παπουτσιού που σχηματίστηκε από drones πάνω από το κορυφαίο μνημείο της πρωτεύουσας, για τις ανάγκες διαφημιστικής καμπάνιας γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών.
Υλικό το οποίο αναπαράγεται σε TikTok και Instagram αποτυπώνει από διαφορετικές γωνίες το επίμαχο σόου με χρήση drones που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (15/5) στον αττικό ουρανό, εγείροντας σφοδρές αντιδράσεις για τα όρια εμπορευματοποίησης του μνημείου και την προσβλητική εικόνα ενός παπουτσιού να «πατάει» τον Παρθενώνα.
Συγκεκριμένα, μέχρι αυτή την ώρα αντιδράσεις έχει εκφράσει η αντιπολίτευση («προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», δήλωσε σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταγγελτικά τοποθετήθηκε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ), όπως και ανεξάρτητοι αρχαιολόγοι, με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της Δέσποινας Κουτσούμπα (πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων) η οποία προέβη σε δριμεία κριτική, τονίζοντας ειρωνικά ότι «το σύνθημα έχει ήδη δοθεί, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί ως φόντο τα μνημεία, ακόμη και μνημεία Unesco – κανένας σεβασμός».
Να επισημάνουμε ότι το γενικότερο κλίμα αντίδρασης πυροδοτείται ακόμη πιο έντονα σε συνάρτηση με την πρόσφατη άρνηση του Υπουργείου να χορηγήσει άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο, με αιτιολογία ότι «οι προτεινόμενες σκηνές της ταινίας του κ. Λάνθιμου είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας».
Πολλοί αναρωτήθηκαν δεικτικά εάν οι σκηνές ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού είναι περισσότερο συμβατές με τις αξίες του μνημείου, βάζοντας στο στόχαστρο το ΥΠΠΟΑ και τις συνθήκες αδειοδότησης για την πραγματοποίησης μίας τέτοιας διαφημιστικής ενέργειας στο μνημείο-κορωνίδα της Ελλάδας.
Τι γνωρίζουμε για την αδειοδότηση
Τελικά, ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια για τη χρήση της Ακρόπολης από εταιρίες παραγωγής; Πόσο κοστίζει η εμπορική εκμετάλλευση του μνημείου και πότε κρίνεται προσβλητική, αντιαισθητική ή έστω αμφιλεγόμενη μια τέτοιου είδους καμπάνια;
Αμέσως μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα πλάνα με το σχηματισμένο από drones παπούτσι στον Παρθενώνα, τα παραπάνω ερωτήματα ζητούσαν απαντήσεις, με το μπαλάκι των ευθυνών να βρίσκεται έκτοτε στον αέρα. Ιστοσελίδες οι οποίες επικαλούνταν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να διαπιστωθεί «εάν υπήρξε νόμιμη άδεια για τη χρήση των drones», ενώ γενικότερα δόθηκε η εντύπωση ότι το Υπουργείο δεν γνώριζε καν (και βέβαια δεν είχε δώσει άδεια) για την επίμαχη διαφημιστική ενέργεια πάνω από την Ακρόπολη.
Προς επίρρωση αυτής του τη στάσης, το Υπουργείο απάντησε τελικά ότι πρόκειται να καταθέσει μήνυση «κατά παντός υπευθύνου» για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Επομένως, ποιος αρμόδιος φορέας μένει στο επίκεντρο για την υπόθεση; Το Ζάππειο Μέγαρο. Άλλωστε, το πλάνο ναι μεν αποτυπώνει τα drones πάνω απ’ την Ακρόπολη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βρίσκονταν ακριβώς εκεί – είναι θέμα προοπτικής.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα τα οποία ανέσυρε από τη Διαύγεια η εφημερίδα Πριν, υπάρχει ανηρτημένο αίτημα για την παραχώρηση «200 τ.μ. εξωτερικού χώρου στο πλάι του Ζαππείου Μεγάρου στις 15 Μαΐου 2025, για τη διεξαγωγή drone show για λογαριασμό της εταιρίας Essence mediacom» για την προώθηση προϊόντος γνωστής αθλητικής εταιρείας, με μίσθωμα (μόλις) 380,00 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει και η σχετική έγκριση από πλευράς της διοίκησης του Ζαππείου (Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων) κατόπιν συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου του 2025.
Βλέπουμε ότι παρότι το διαφημιστικό υλικό σχετίζεται άμεσα με τον Παρθενώνα και το μνημείο της Ακρόπολης, μέσω ενός νομικού παραθύρου, στην έγκριση αυτού δεν εμπλέκεται το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο. Πόσο πιθανό είναι να βρεθεί άκρη σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία και τη χρήση του μνημείο; Όχι ιδιαίτερα. Άλλωστε, υπάρχει μία συγκεκριμένη νομική πρόβλεψη που είναι μάλλον βέβαιο ότι θα επικαλεστεί η διαφημιστική εταιρεία, που λέγεται «ελευθερία πανοράματος» – μία πρόβλεψη που «επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών ή βίντεο […] από κτίρια ή κάποιες φορές γλυπτά ή άλλα καλλιτεχνικά έργα που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιο χώρο, χωρίς παραβίωση πνευματικών δικαιωμάτων που μπορεί να ισχύουν για αυτά τα έργα».
Θα επικαλεστεί, δηλαδή, ότι ήταν θέμα προοπτικής.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.