
Πώς να ταξιδέψεις χωρίς το κινητό σου
Το να αφήνεις το τηλέφωνό σου στο σπίτι μπορεί να σου φαίνεται τρομακτικό. Αλλά ίσως σε βοηθήσει να συνδεθείς πιο βαθιά με τον τόπο που επισκέπτεσαι και να έχεις πιο αυθεντικές στιγμές με τους ντόπιους.
- 3 ΙΟΥΛ 2025
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται διαδικτυακά, το να ταξιδεύεις χωρίς τηλέφωνο μοιάζει αδιανόητο. Κι όμως, για όσους το έχουν δοκιμάσει, η εμπειρία είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναζωογονητική.
Η Soraya Lemboumba, 40 ετών, πέρασε 10 μέρες στον Παναμά χωρίς τηλέφωνο. «Μου άλλαξε τη ζωή», λέει στους New York Times. Ξυπνούσε με τους ήχους της φύσης αντί για ξυπνητήρι και δεν έχανε τον χρόνο της στα social. «Ήμουν πραγματικά παρούσα», εξηγεί.
Αν σκέφτεσαι να κάνεις κι εσύ ένα ταξίδι χωρίς τηλέφωνο συνέχισε να διαβάζεις και δες πώς μπορείς να το κάνεις.
Φτιάξει τους δικούς σου κανόνες
Πριν φύγεις, αποφάσισε τι (και αν) θα πάρεις μαζί σου: φορητό υπολογιστή, tablet ή τίποτα. Ο υπολογιστής μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες χωρίς να τον κουβαλάς παντού, όπως κάνεις με το κινητό. Αν πάρεις τελικά κάποια συσκευή, δημιούργησε μερικούς βασικούς κανόνες για το πώς (και πότε) θα τη χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα:
- Όχι ψυχαγωγία μέσω οθόνης στο ταξίδι.
- Χρήση υπολογιστή μόνο για Uber αν δε βρίσκεις αλλιώς ταξί.
- Tablet μόνο μία ώρα τη μέρα για «έρευνα».
Η γραπτή λίστα σε βοηθά να μην υποκύπτεις στον πειρασμό όταν βαριέσαι ή αγχώνεσαι. Αν κάτι δε λειτουργεί, απλώς το προσαρμόζεις.
Στο αεροδρόμιο
Το άγχος για οργάνωση είναι συχνά αυτό που σε κρατάει δεμένο με το τηλέφωνο. Γι’ αυτό:
- Φτάσε νωρίτερα, τουλάχιστον μια ώρα πριν απ’ όσο θα πήγαινες με το κινητό.
- Εκτύπωσε την κάρτα επιβίβασης από το σπίτι ή στο αεροδρόμιο.
- Παρακολούθησε τις οθόνες για αλλαγές στις πύλες και ρώτα το προσωπικό αν χρειαστεί.
Η Catherine Price, συγγραφέας του How to Break Up With Your Phone, θυμίζει: «Μπορείς να βασιστείς στο χαρτί. Και η ελευθερία που σου χαρίζει, αξίζει πολύ».
Προσανατολίσου με τον δικό σου τρόπο
Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, γνώρισε τους ανθρώπους στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Αν τους φωνάξεις με το μικρό τους όνομα, θα σε θυμούνται και μπορεί να σε βοηθήσουν όταν χρειαστείς ταξί ή οδηγίες.
Βγες για βόλτα και περπάτα σε ολοένα και μεγαλύτερους κύκλους γύρω από το κατάλυμά σου. Χρησιμοποίησε χάρτες και αποδέξου τα λάθη –συχνά οι πιο όμορφες στιγμές ξεκινούν μετά από κάποια λάθος στροφή.
Κράτα γραμμένη την ακριβή διεύθυνση του ξενοδοχείου σου στο πορτοφόλι σου. Αν χαθείς, δείξε τη σε έναν οδηγό ταξί ή έναν ντόπιο. Αντί για εφαρμογή μετάφρασης, πάρε ένα μικρό βιβλίο με χρήσιμες φράσεις– είναι φτηνό και αξιόπιστο.
Να είσαι πρόθυμος να μιλήσεις με αγνώστους. Αν δεν μπορείς να σκανάρεις έναν QR κωδικό για είσοδο, απλώς εξήγησε την κατάσταση και ζήτα βοήθεια. Ίσως έτσι γνωρίσεις κάποιον που θα κάνει το ταξίδι σου πιο ξεχωριστό.
Βγάλε φωτογραφίες αλλιώς
Πάρε μια απλή ψηφιακή κάμερα ή μια μηχανή μιας χρήσης. Τράβα μόνο ό,τι πραγματικά θέλεις να θυμάσαι και μετά άφησέ τη στην τσάντα.
Όπως λέει και η Price, «κάθε φορά που τραβάς φωτογραφία, απομακρύνεσαι από τη στιγμή». Αντί να σκέφτεσαι πώς θα τη δείξεις στους άλλους, ζήσε τη για σένα.
Κράτα ημερολόγιο. Στο τέλος της μέρας, γράψε τι έζησες. Έτσι θα κρατήσεις πιο ζωντανές τις αναμνήσεις από ό,τι με φωτογραφίες.
Κι αν γίνει κάτι απρόοπτο;
Οι πραγματικές έκτακτες ανάγκες είναι σπάνιες. Αυτό που συνήθως προκύπτει είναι πρακτικά ζητήματα –π.χ. να χάσεις το τρένο. Μην πανικοβληθείς. Είναι απλώς καθυστερήσεις, όχι καταστροφές.
Έχε μαζί σου μετρητά, 200-300 ευρώ σε τοπικό νόμισμα, σε μια τσάντα που δένει πάνω σου.
Πάντα ενημέρωσε κάποιον δικό σου για το πρόγραμμά σου εκ των προτέρων. Αν δεν μπορείς να ταξιδέψεις μόνος, ξεκίνα με μια οργανωμένη ομάδα. Ομαδικά ταξίδια χωρίς τηλέφωνο υπάρχουν και κάνουν πιο εύκολη την αποτοξίνωση.
Θυμήσου
Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, όλοι ταξίδευαν χωρίς smartphone. Αν τα κατάφερναν εκείνοι τότε, μπορείς να τα καταφέρεις κι εσύ σήμερα.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.