
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά το διάγγελμα Τσίπρα για το δημοψήφισμα
«Αξιοπρέπεια», «Εθνική Τραγωδία» και ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Όσα έγραψαν οι εφημερίδες μία μέρα μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.
- 28 ΙΟΥΝ 2025
Στις 27 Ιουνίου του 2015, αργά το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Οι συνομιλίες με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έβλεπε το σχέδιο συμφωνίας που παρουσιάστηκε από τους εταίρους ως «ταπείνωση του ελληνικού λαού», προχώρησε σε αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση.
«Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25 Ιουνίου και αποτελείται από δύο έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα».
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the completion of the Current Program and Beyond” (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού). Το δεύτερο κείμενο τιτλοφορείται “Preliminary Debt sustainability analysis” (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Το δημοψήφισμα, προφανώς, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μιας και ήταν το πρώτο που διεξήχθη μετά από αυτό του 1974 για το ζήτημα της βασιλείας. Η όλη ατμόσφαιρα που επικράτησε εκείνο το βράδυ αποτυπώθηκε, όπως γίνεται συνήθως, στα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας.
Με το πόδι στο γκάζι, που λένε και οι αθλητικοί συντάκτες, οι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ έγραψαν ό,τι πρόλαβαν πριν κλείσει το φύλλο. Και πρόλαβαν αρκετά, αν και το ερώτημα που τέθηκε στους πολίτες ήταν απλό: «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ».
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
«ΟΧΙ στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα, στην κοινωνική χρεοκοπία, στα μνημόνια και στη λιτότητα. Δημοκρατική επιλογή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την κυριαρχία, την αξιοπρέπεια και την ευημερία του λαού, για μια ισότιμη Ελλάδα σε μια ενωμένη Ευρώπη», έγραφε η Αυγή στο φύλλο της Κυριακής.
Η Εφημερίδα των Συντακτών, με τη σειρά της, κυκλοφόρησε στα περίπτερα με το σκίτσο ενός άντρα που κρατούσε ένα πανό με τη λέξη «αξιοπρέπεια». «Κυβέρνηση: Όχι στην ταπείνωση των Ελλήνων με το νέο μνημόνιο. Αναμένει νέες προτάσεις από τους θεσμούς. N.Δ. – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ: Ναι σε συμφωνία με τους δανειστές. Καταγγέλλουν το ‘’λόμπι της δραχμής”. Λάθος το δημοψήφισμα», έγραψε μεταξύ άλλων.
Ο Ελεύθερος Τύπος έκανε λόγο για «Εθνική τραγωδία» γιατί θεωρούσε πως ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε και τζόγαρε με το μέλλον της χώρας. «Εξαπάτησε τους πολίτες, οδηγεί την Ελλάδα εκτός Ευρώπης». Ο Ριζοσπάστης, ήταν σύμφωνος με το «Οχι», αλλά όχι ακριβώς καθώς ζητούσε να αρνηθούμε τις προτάσεις για συμφωνία των δανειστών όσο και της κυβέρνησης. «Αποδέσμευση τώρα από την ΕΕ».
Το Βήμα και το Έθνος, κρατώντας στο πρωτοσέλιδό τους μια σχετικά ουδέτερη στάση, μεταφέρουν την είδηση με «Ναι ή Οχι στο ευρώ» και «Το μεγάλο δίλημμα» αντίστοιχα.
Τέλος, ο Πολίτης με κεντρική φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη μάς ενημέρωνε ότι τον «έβγαλαν έξω» από το Eurogroup ενώ η Καθημερινή, μιλούσε για «πυκνά σύννεφα στον αττικό ουρανό».
Η προκήρυξη δημοψηφίσματος, βέβαια, απαιτούσε την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων και έτσι συγκλήθηκε εκτάκτως ολομέλεια της Βουλής. Μετά από ώρες, το σώμα ενέκρινε τελικά τη διεξαγωγή του. Η ψηφοφορία κατέγραψε 178 ψήφους υπέρ και 120 κατά.
Ο τότε Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε το ίδιο βράδυ: «Σήμερα ξημερώνει μία υπέροχη ημέρα». Η επόμενη μέρα βρήκε την Ελλάδα με capital controls. Αυτό συνέβη επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της δανειστικής έσχατης προσφυγής (ELA) για τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Έτσι, η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για 3 εβδομάδες εφαρμόζοντας έλεγχο στα τραπεζικά εμβάσματα από τις ελληνικές στις ξένες τράπεζες, αλλά και να καθορίσει όρια για αναλήψεις μετρητών μέχρι 60 ευρώ την ημέρα.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.