Jubal Battisti
ΧΟΡΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: 13 highlights από το φετινό πρόγραμμα

Για 10 ολόκληρες μέρες, η καρδιά του παγκόσμιου χορού θα χτυπήσει και φέτος τον Ιούλιο, στην πόλη της Καλαμάτας, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια της σκηνής, σήμερα. 

Κάθε καλοκαίρι, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Ελλάδα μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό εργαστήρι κίνησης, έκφρασης και δημιουργίας. Η Καλαμάτα, με το φως του Μεσσηνιακού ήλιου να αντανακλάται στους δρόμους και τις πλατείες της, γίνεται για λίγες ημέρες το παγκόσμιο επίκεντρο του σύγχρονου χορού. Εδώ, η τέχνη δεν φιλοξενείται απλώς, αναπνέει, κυλά στους δρόμους, σμίγει με τη ζωή της πόλης και συνομιλεί με την τοπική κοινωνία καθώς και με τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο δεν είναι απλώς ένας πολιτιστικός θεσμός που κλείνει φέτος 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο ελληνικό πολιτιστικό καλοκαίρι· είναι μια γιορτή του σώματος, μια συνάντηση πολιτισμών, ιδεών και ρυθμών. Είναι η στιγμή που η Καλαμάτα μετατρέπεται σε σκηνή παγκόσμιας ακτινοβολίας, υποδεχόμενη σπουδαίους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, τολμηρές χορογραφίες και ένα κοινό που διψά για δημιουργία και δημιουργικότητα. 

Το φετινό Φεστιβάλ μάς καλεί ξανά να παρασυρθούμε στον παλμό του, να σταθούμε θεατές αλλά και συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι όπου η κίνηση γίνεται γλώσσα, και η σκηνή, καθρέφτης του κόσμου μας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζένη Αργυρίου: «Πώς συνδέεται η τέχνη του χορού με τις ανησυχίες και τις συνθήκες της εποχής; Τι απασχολεί τις διάφορες γενιές καλλιτεχνών και πώς αυτό μετασχηματίζεται μέσα από τη χορογραφική τους πράξη; 

Στον πυρήνα του Φεστιβάλ είναι ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης. Ο παλμός του Φεστιβάλ χτίζεται μέσα από τη διαδοχή των έργων, αναπτύσσοντας σταδιακά ένα συλλογικό σώμα, που μας τροφοδοτεί την περιέργεια για ανακάλυψη, την επιθυμία για παρατήρηση, που διαστέλλει το χρόνο και μας καλεί να ταξιδέψουμε από τον κόσμο του ενός καλλιτέχνη στον άλλον, για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να ξαναβρεθούμε με τους άλλους. 

Έτσι,το φετινό Φεστιβάλ μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί τη χαρά της δημιουργίας και την ελευθερία της έκφρασης. Ο χορός είναι ένα μέσο που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα, που μας επιτρέπει να συνομιλούμε μεταξύ μας και να εφευρίσκουμε νέους κώδικες, ίσως και νέους κόσμους».

Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί από τις 18 έως και τις 27 Ιουλίου με την παρουσίαση συνολικά 20 Ελλήνων και ξένων χορογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία. Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του, επιχειρούμε να ξεχωρίσουμε τη 13άδα παραστάσεων και εκδηλώσεων που μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Mellowing από τον Χρήστο Παπαδόπουλο 

Jubal Battisti

Ο σπουδαίος Έλληνας χορογράφος (Larsen C, Opus, Elvedon) συνεργάζεται με το Dance On Ensemble, μια ομάδα χορευτών άνω των 40 ετών που αναδεικνύει την ωριμότητα του χορευτικού σώματος ως καλλιτεχνική δύναμη, και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Mellowing. Το έργο τιμά τους χορευτές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον χορό, είναι ακόμα επί σκηνής και ερμηνεύουν με την ωριμότητά τους την κάθε κίνηση, την κάθε χορογραφική ιδέα.

Info: 18 & 19 Ιουλίου, Κεντρική Σκηνή.

Materia από τον Andrea Salustri 

O Ιταλός καλλιτέχνης που προέρχεται από τον κόσμο του σύγχρονου τσίρκου, μάς εισάγει στη μυστική ζωντάνια των αντικειμένων με το Materia. Μια χορογραφία για πολλά σχήματα από φελιζόλ και έναν άνθρωπο. Το έργο ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2017 μέσα από μια ερευνητική διαδικασία πάνω στις «χορευτικές» ιδιότητες της πολυστερίνης και επεκτάθηκε σε απίστευτα μονοπάτια, φτάνοντας μέχρι και στην αναζήτηση μιας πρωτότυπης μορφής κομποστοποίησης του υλικού.

Info: 19 & 20 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού.

Future Cargo από το Μπαλέτο της ΕΛΣ και το The Place του Λονδίνου

Henry Curtis

Μία χορευτική παράσταση επιστημονικής φαντασίας σε έναν 12μετρο φορτηγό, όπου το κοινό ζει την εμπειρία μέσα από ακουστικά που επιτρέπουν την πλήρη συμμετοχή στο έργο. 

Ένα φορτηγό καταφθάνει από ένα άγνωστο μέρος, κουβαλώντας μυστηριώδες φορτίο. Τα ρολά ανασηκώνονται, και ασημένια πλάσματα ξεπροβάλλουν από το εσωτερικό, αποκαλύπτοντας έναν ολόκληρο κόσμο. Κάθε θεατής λαμβάνει σετ ακουστικών που του επιτρέπει να ακούει τι συμβαίνει μέσα στο κοντέινερ, βυθίζοντάς τον στο εικαστικά εντυπωσιακό σκηνικό μεγάλων διαστάσεων. «Αν ήσασταν εξωγήινος που ερχόταν για πρώτη φορά στη γη, τι θα σκεφτόσασταν για τις ανθρώπινες συμπεριφορές;» είναι το ερώτημα που θέτει το χορογραφικό ντουέτο, γνωστό τα τελευταία χρόνια για τις πειραματικές συνεργασίες του σε εξωτερικούς χώρους.

Info: 19 Ιουλίου, Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας.

May B από τη Maguy Marin

Herve Deroo

Εμπνευσμένο από τον κόσμο του Samuel Beckett, το εμβληματικό έργο της Maguy Marin, μίας από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας που έρχεται στην Καλαμάτα για πρώτη φορά, δέκα χρόνια μετά από την τελευταία παρουσίασή της στην Ελλάδα, είναι μια ωδή στην ανθρώπινη περιπλάνηση, στο γελοίο και το εύθραυστο της ύπαρξης. 

Σε αυτό το βαθιά θεατρικό έργο, επίκεντρο δεν είναι η ανάπτυξη του λόγου ή του διαλόγου, αλλά μια υπερτονισμένη, υπερβολική μορφή κίνησης. Αναζητούμε το σημείο συνάντησης μεταξύ της κίνησης στο θέατρο και της γλώσσας του χορού και της χορογραφίας.

Info: 21 Ιουλίου, Κεντρική Σκηνή.

The Kitchen Dance: A house trance Vocabulary από την Κατερίνα Φώτη

Anastasia Giannaki

Χορεύτρια και χορογράφος της νεότερης γενιάς, φιλτράρει και χορογραφεί καθημερινές κινήσεις μέσα από μια θεατρική διαδικασία. Στο The kitchen dance: A house trance vocabulary, η Κατερίνα Φώτη εμπνευσμένη από τις ζωές γιαγιάδων, μητέρων και εργαζόμενων γυναικών, σωμάτων που κουβαλούν αγάπη, θέληση για ζωή, κούραση, καψίματα από σίδερα, μυρωδιές από κρέμες χεριών και χλωρίνες, χρησιμοποιεί την κουζίνα ως συμβολικό και πραγματικό πεδίο αναμέτρησης.

Info: 21 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή.

Φωνές από την Παναγιώτα Καλλιμάνη

Anastasis Karachanidis

Πρόκειται για την πρώτη ανάθεση που πραγματοποιεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για τη δημιουργία ενός έργου με τη συμμετοχή της κοινότητας. Σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου που υπογράφει και τη μουσική, και με αφετηρία τον Καλαματιανό χορό, το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της χορογράφου Παναγιώτας Καλλιμάνη με γυναίκες και άνδρες χορωδούς 50 ετών και άνω από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας.

Προέκυψε μέσα από εργαστήρια καθοδηγούμενου φωνητικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού. Ο ρυθμός του καλαματιανού και ο παλμός της μουσικής θα αντηχήσουν μέσα στο Κάστρο, μετατρέποντας την παράσταση σε μια τελετουργία όπου η συλλογική μνήμη ζωντανεύει.

Info: 22 Ιουλίου, Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Thrice από τον Damien Jalet 

JR

Ο Γαλλοβελγικής καταγωγής χορογράφος, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο και πιθανώς ο πιο ενεργά εμπλεκόμενος με τον κόσμο του κινηματογράφου, έρχεται στην Καλαμάτα μαζί με τη νορβηγική πολυβραβευμένη ομάδα Nagelhus Schia Productions (NSP). 

Το τρίπτυχο Thrice, που θα παρουσιάσουν, αποτελείται από τρία σύντομα έργα: Gusts, Les Medusées και Brise-lames. Μία γιορτή του διαπολιτισμικού χορού και της τελετουργικής έντασης.

Info: 23 Ιουλίου, Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού.

Ο γρίφος του Δάσους από τους Νάνση Σταματοπούλου και Τάσο Βρεττό

Μία performance με στοιχεία από το φυσικό τοπίο της Καλαμάτας, που συνυπογράφουν η χορογράφος και περφόρμερ και ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός. Δημιουργούν μια πολυαισθητηριακή performance που εξετάζει τη σχέση ανθρώπου και φύσης, χρησιμοποιώντας το γυμνό σώμα και ψηφιακές αναπαραστάσεις για να ενσωματωθούν στην έννοια του δάσους ως ζωντανή μνήμη.

Info: 24 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή.

Dive into you από την Kat Válastur

Ένα τελετουργικό σόλο που αντλεί από τις γυναικείες φιγούρες των μάντεων και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Η Ελληνίδα χροογράφος δημιουργεί έναν εκστατικό, σχεδόν μεταφυσικό χώρο, μία χορευτική τελετή κατά την οποία οι ενέργειες του σώματος και της φωνής της εμπνέονται από τις οργανικές λειτουργίες των δέντρων και μέσα από τα δυναμικά στοιχεία του κραδασμού, της σπείρας και του κύκλου συνθέτουν μια τελετή μεταμόρφωσης, θεραπείας και φροντίδας.

Info: 25 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή.

Slamming από την Ξένια Κογχυλάκη

Τρεις περφόρμερ δεσμεύονται σε μια κοινή συμφωνία: έναν τελετουργικό χορό με αφετηρία το “slamming”. Μεταμορφώνουν στη σκηνή πρακτικές του mosh pit (του χώρου μιας συναυλίας ακριβώς μπροστά από τη σκηνή), ταλαντευόμενες μεταξύ οργής και απαλότητας, ωμότητας και εμπιστοσύνης, βίας και τρυφερότητας, εξερευνώντας αυτές τις ποιότητες όχι ως δίπολα αλλά ως αλληλένδετα στοιχεία μιας ιδιότυπης μορφής χορού.

Info: 25 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή.

Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό πάνω από την Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου 

H χορογράφος performer μαζί με την Βιτόρια Κωτσάλου ερμηνεύουν έργο, που φέρνει στο επίκεντρο την αναπνοή, τη βαθύτερη λειτουργία του οργανισμού, μέσα από μια ποιητική ματιά. Σταδιακά,η αναπνοή γίνεται πνοή ζωής που καθορίζει απόλυτα την κίνηση των σωμάτων και τον τρόπο που συνδέονται μεταξύ τους.

Info: 26 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή.

For all we know από τους Thomas Hauert και Ερμή Μαλκότση 

Γνωρίστηκαν και χόρεψαν μαζί τη δεκαετία του 2000 ως μέλη της ομάδας του David Zambrano, κορμός της οποίας υπήρξε η αυτοσχεδιαστική performance. 

Είκοσι χρόνια μετά, την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, οι δύο χορευτές-χορογράφοι, συναντιούνται ξανά, ζωντανά επί σκηνής, για μια παράσταση εν τη γενέσει. Το να συνθέτεις στον παρόντα χρόνο είναι μια πράξη φροντίδας, παρατήρησης, εμπιστοσύνης προς όλα όσα μας περιβάλλουν: σκηνικά, αντικείμενα, κίνηση, μουσική, θεατές – όλα όσα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν ή να ανατραπούν.

Info: 27 Ιουλίου, Εναλλακτική Σκηνή.

Beytna από τον Omar Rajeh 

Ο Omar Rajeh είναι μία σημαντική μορφή του σύγχρονου χορού, που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση μιας σύγχρονης χορευτικής σκηνής στον Λίβανο. 

“Beytna” στα λιβανέζικα σημαίνει κάλεσμα σε τραπέζι, μια λέξη που για τον Omar συνδέεται με το ανοιχτό σπίτι του παππού του. Το Beytna είναι μια ξεχωριστή χορευτική παράσταση με επίκεντρό της την έννοια του μοιράσματος. Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Κορέα, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο βρίσκονται με αφορμή ένα συμπόσιο. 

Παρά τις διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και καλλιτεχνικές εμπειρίες τους, μεταμορφώνουν μία κοινή και παραδοσιακή οικογενειακή συνάντηση σε μια καλλιτεχνική συνάντηση χορού, μουσικής και μαγειρικής.

Info: 26 & 27 Ιουλίου, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού.

***

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εδώ.