Η Κατερίνα Γιαννοπούλου μάς προσκαλεί σε ένα ψυχεδελικό θεατρικό road trip
Η σκηνοθέτις ανεβάζει την παράσταση Phenomenon στη σκηνή της Πειραιώς 260 για να μιλήσει για το πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι είναι αληθινό και τι όχι σε έναν κόσμο, όπου πραγματικότητα, μυθοπλασία και προσομοίωση μπλέκονται αξεδιάλυτα.
- 18 ΙΟΥΛ 2025
Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, η Κατερίνα Γιαννοπούλου επανέρχεται φέτος το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τη δεύτερη σκηνοθεσία της. Η πρώτη ήταν πριν τέσσερα χρόνια. Βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του Rainer Werner Fassbinder παρουσίασε την παράσταση Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια στην Πειραιώς 260.
Εκεί, όπου επιστρέφει προσεχώς για να ανεβάσει ένα νεοελληνικό έργο, αυτή τη φορά από έναν συγγραφέα, μεταφραστή και δραματουργό, που τη συνδέει μια μακρόχρονη και εποικοδομητική συνεργασία. Το έργο είναι το Phenomenon και ο συγγραφέας του, ο Γρηγόρης Λιακόπουλος.
«Είναι το τρίτο έργο του που ανεβάζω. Το πρώτο ήταν η Πανούκλα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2016 και ακολούθησε πέρυσι, το Generation Lost στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου», διευκρινίζει η Κατερίνα και εξηγεί ποιο είναι το Phenomenon που θα συμβεί για τέσσερα βράδια μέσα σε ένα ταξί στη σκηνή της Πειραιώς 260.
Η ιδέα για το Phenomenon γεννήθηκε σε ένα μπαρ στο Βερολίνο πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ συζητούσαμε με τον Γρηγόρη για τη μνήμη και την πραγματικότητα. Έτσι προέκυψε η ιδέα για έναν ήρωα χωρίς όνομα και αναμνήσεις, που αναζητά τον εαυτό του.
Ο ήρωας αυτός είναι ένας συγγραφέας σε κρίση: δεν μπορεί πια να γράψει τίποτα, έχει χάσει την πίστη του στις λέξεις. Οπότε ξεκινάει ένα ταξίδι, ένα road trip, με οδηγό τον φιλόσοφο Ludwig Wittgenstein, ώστε να ξαναβρεί την έμπνευσή του και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την πραγματικότητα. Όμως, το ταξίδι αυτό, αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φανταζόταν στην αρχή και τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν και με τις πλέον θεμελιώδεις πεποιθήσεις του.
Στη φιλοσοφία «φαινόμενον» ονομάζεται ό,τι γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεών και της εμπειρίας, σε αντίθεση με όσα μπορούμε να συλλάβουμε μόνο μέσω του μυαλού. Πρόκειται για όλα όσα μας μεταφέρουν τα μάτια μας, τα αυτιά μας κλπ, για το σύνολο του εξωτερικού κόσμου, όπως τον αισθανόμαστε. Μιας και ένα από τα βασικότερα θέματα του έργου είναι η αμφιβολία για κάθε πτυχή της πραγματικότητας, πιστεύω πως είναι ένας πολύ ταιριαστός τίτλος.
Το βασικό ερώτημα του έργου είναι το εξής: Για ποια πράγματα μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις αισθήσεις μας; Παρακολουθώντας τον Συγγραφέα, τον κεντρικό χαρακτήρα του έργου, να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της αμφιβολίας, το έργο εξερευνά τα όρια της γνώσης και της γλώσσας, του βασικού μας εργαλείου για να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας, και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις συνέπειες που έχει η αμφισβήτηση όσων θεωρούμε δεδομένα.
Το Phenomenon είναι ένα έργο που στέκεται πέρα από τις κλασικές κατηγοριοποιήσεις. Είναι ξεκάθαρα δραματικό, αλλά έχει αρκετό χιούμορ. Είναι ένα πολύ περίτεχνο ψυχολογικό πορτρέτο ενός χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα και μια ακριβέστατη περιγραφή της εποχής μας.
Ζούμε σε μια εποχή που είναι πιο εύκολο από ποτέ το να μιμηθούμε ή να αλλοιώσουμε την πραγματικότητα. Εργαλεία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν πλέον να παράξουν ταχύτατα και μαζικά εικόνες που μπορούν να παραπλανήσουν και τον πιο έμπειρο παρατηρητή. Για αυτόν ακριβώς τον κόσμο μιλάει και το Phenomenon, για έναν κόσμο των εικόνων, όπου είναι πλέον αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς την πλαστή από την αυθεντική εικόνα, άρα και την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση.
Αν για κάτι δεν έχω καμία αμφιβολία, είναι ότι ζούμε σε μια εποχή συντηρητική και αρκετά επικίνδυνη: άνοδος της ακροδεξιάς, πολεμοχαρείς κραυγές και υπερσυγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια λίγων συνθέτουν μία δυνητικά δυσοίωνη συνθήκη.
***
Phenomenon
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
Κείμενο, δραματουργία, σχεδιασμός βίντεο: Γρηγόρης Λιακόπουλος
Σκηνικά, κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Μουσική: Alexander Yannilos
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Live κάμερα: Γιώργος Κυβερνήτης
Επιμέλεια κίνησης: Δάφνη Δρακοπούλου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Τεχνικός σύμβουλος βίντεο: Μάριος Γαμπιεράκης
Σχεδιασμός ήχου – ηχοληψία: Κωστής Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Κωνσταντινίδης
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ζωή Κελέση
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Μακιγιάζ: Μαρία Φωτεινάτου
Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Ζωή Μουσχή
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Δάφνη Δρακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός, Μαρία Σκουλά
Αγγλικοί υπέρτιτλοι: Γιάννης Καλιφατίδης
Info: 21/07 έως 24/07/2025 στις 21:00, Πειραιώς 260 (Δ). Προπώληση εδώ.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.