
Τα cocktails που πρέπει να δοκιμάσεις στα αθηναϊκά μπαρ των World’s 50 Best Bars
Η Αθήνα συνεχίζει να παίζει μπάλα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τέσσερα μπαρ στη φετινή λίστα του διαγωνισμού. Κι εμείς δοκιμάσαμε τα cocktails που την κρατούν ψηλά.
- 11 ΟΚΤ 2025
Όπως κάθε Οκτώβρη, έτσι και φέτος, η μπαρ σκηνή βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Athens Bar Show πλησιάζει, φρέσκες λίστες κυκλοφορούν, νέα ποτά σερβίρονται και, φυσικά, τα World’s 50 Best Bars μόλις ανακοίνωσαν τα φετινά τους αποτελέσματα. Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές, τέσσερα ελληνικά μπαρ φιγουράρουν στη λίστα, τα τρία στην πενηντάδα και το τέταρτο ακριβώς έξω από αυτήν, στη θέση 64.
Η Αθήνα, λοιπόν, συνεχίζει να κρατάει γερά το τιμόνι της μπαρ σκηνής και εμείς δεν χάσαμε ευκαιρία: τα επισκεφτήκαμε, δοκιμάσαμε, μιλήσαμε με τους δημιουργούς και κρατήσαμε σημειώσεις.
Και μιας και μιλάμε για κορυφές, πάμε μια βόλτα μέχρι Χονγκ Κονγκ. Εκεί, στη φετινή τελετή, το Bar Leone του Lorenzo Antinori ανέβηκε πρώτο στη σκηνή και έγραψε ιστορία: είναι το πρώτο ασιατικό μπαρ που κατακτά την κορυφή της λίστας. Και όχι τυχαία. Το Leone είναι ένα ιταλικής αισθητικής neighborhood bar που δεν προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει με μοριακές τεχνικές ή καπνούς.
Κάνει απλά και κλασικά cocktails, αλλά τα κάνει τέλεια. King Kong old fashioned φτιαγμένο με καρύδα, Filthy Martini με vodka και καπνιστή άλμη ελιάς, παγωμένο στην εντέλεια και σερβιρισμένο με μια ελιά γεμιστή με αμύγδαλο. Αν προσθέσεις και το vibe που θυμίζει τα στέκια στο Trastevere της Ρώμης, με φόντο memorabilia της AS Roma, καταλαβαίνεις γιατί όλος ο κόσμος μιλάει για το Leone. Και κάπως έτσι, το φετινό #1 απέδειξε ότι το less is more, αρκεί να το κάνεις όπως πρέπει.
8 – Line Athens
Στο Line Athens τίποτα δεν μένει στάσιμο, ούτε το μενού, ούτε οι ιδέες, ούτε η ενέργεια. Κάθε 60 μέρες, ο κατάλογος αλλάζει ολοκληρωτικά, φέρνοντας νέες συνταγές, πειραματισμούς και γεύσεις που βασίζονται στη λογική του zero waste και της κυκλικής οικονομίας. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το μπαρ ποντάρει στον σύγχρονο τρόπο σκέψης γύρω από το ποτό και αποδεικνύει ότι βιωσιμότητα και γεύση μπορούν να συνυπάρχουν με την ποιότητα να παραμένει στα ύψη. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στα circle ingredients: τίποτα δεν πάει χαμένο, κάθε υλικό αξιοποιείται στο έπακρο, και κάπως έτσι προκύπτουν cocktails που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, ούτε σε γεύση, ούτε σε σύλληψη.
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα; Η Delusional Margarita, που έχει ήδη γίνει «κλασική» για το Line, φτιάχνεται με El Jimador Reposado Tequila, μουστάρδα, κέτσαπ, νερό από βραστές πατάτες και μπαχαρικά. Κι όμως, όλα αυτά δένουν σε ένα τροπικό, spicy και απρόσμενα ισορροπημένο αποτέλεσμα που σε κάνει να θες να το ξαναδοκιμάσεις – ακόμα κι αν δεν κατάλαβες αμέσως τι ήπιες.
Το δεύτερο, πιο φρέσκο στον κατάλογο, είναι το Alexander. Ένα cocktail που συνδυάζει ουίσκι Ballantine’s, ελληνικό καφέ, λευκή σοκολάτα, παντζάρι, buttermilk και καραμελωμένο ορό γιαουρτιού. Κρεμώδες, γήινο και με βάθος, είναι μια ωδή στη γεύση και τη δεξιοτεχνία ακριβώς όπως όλο το Line.
LINE ATHENS
- Αγαθοδαίμονος 37, Πετράλωνα
- 2117507185
27 – Baba au Rum
Το Baba au Rum δεν είναι απλώς ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, αλλά αυτό που έδειξε πρώτη φορά στην Αθήνα πώς μπορεί να είναι η κοκτέιλ κουλτούρα. Από το 2009 μέχρι σήμερα, με σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία στη λίστα των World’s 50 Best Bars, παραμένει σταθερά στην κορυφή της αθηναϊκής σκηνής. Κι αυτό φέτος αναγνωρίστηκε με τον πιο τιμητικό τρόπο: απέσπασε το Rémy Martin Legend of the List Award, μια διάκριση που δίνεται μόνο στα μπαρ με διαχρονική επιρροή, συνέπεια και αντοχή στον χρόνο.
Στον τρέχοντα κατάλογό του, το Baba παντρεύει την φιλοσοφία του με σύγχρονες τεχνικές και ελληνικές αναφορές, ενώ σε λίγες εβδομάδες αναμένεται ο ανανεωμένος κατάλογος, που θα περιλαμβάνει τόσο νέες όσο και κλασικές αγαπημένες δημιουργίες. Μέχρι τότε, ξεχωρίζω δύο cocktails που αναδεικνύουν το στυλ και τη δημιουργικότητα της ομάδας.
Το πρώτο είναι η Anti-Novel Margarita. Μια δροσιστική και πολύπλοκη εκδοχή της κλασικής συνταγής, με Herradura Plata tequila αρωματισμένη με κάρδαμο, Med λικέρ, ρόδι, δυόσμο και οolong τσάι αποσταγμένο με καπνό και λουλουδάτες νότες. Είναι όσο φρέσκια όσο και βαθιά, με ισορροπία που σε καθηλώνει.
Το δεύτερο, το Basquiat’s Daisy, είναι ένα avant-garde cocktail γεμάτο χρώμα και ζωντάνια. Συνδυάζει Lillet Rouge με νότες σταφυλιού και πορτοκαλιού, σπιτικό κρασί από ζυμωμένα σμέουρα και Fords gin αρωματισμένο με γιασεμί και εσπεριδοειδή. Ένα πραγματικό έργο τέχνης, όπως και ο καλλιτέχνης από τον οποίο εμπνέεται.
BABA AU RUM
- Κλειτίου 6, Αθήνα
- 2117109140
47 – The Bar in Front of the Bar
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε το The Bar in Front of the Bar έκανε ντόρο και φέτος βρέθηκε για πρώτη φορά μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, στη θέση 47 των World’s 50 Best Bars. Πίσω από την επιτυχία, ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, ο Αλέξανδρος Τσελεπής και η ομάδα τους, με ένα street bar που έπαιξε με το format, γκρέμισε τους κανόνες του speakeasy και καθιέρωσε ένα στυλ που είναι ταυτόχρονα φιλικό, παιχνιδιάρικο και εξαιρετικά δημιουργικό.
Το μπαρ είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια, ένα πιο «εύκολο» μπροστά και ένα πιο «ψαγμένο» πίσω, αλλά η λογική πίσω από τα cocktails είναι ενιαία: χιούμορ, τεχνική και προσωπικότητα. Το μενού εναλλάσσεται συχνά, αλλά κρατάει σταθερά τα all-time classics του όπως τα Tacos Margarita, Her Scent, Kafeneio και C.R.E.A.M..
Στον πιο πρόσφατο κατάλογο, ξεχωρίζω δύο δημιουργίες. Το The Yellow House, εμπνευσμένο από το κίτρινο σπίτι του Vincent van Gogh στην Αρλ, συνδυάζει mezcal, lacto-fermented ανανά, μουστάρδα Dijon και μαύρο σκόρδο. Ένα ποτό με ένταση, γήινο χαρακτήρα και αληθινά artistic διάθεση.
Το Las Coloradas, πάλι, σε πάει μέχρι τις ροζ λίμνες του Μεξικού. Μια παραλλαγή Paloma με Don Julio tequila, tepache από dragon fruit, πιπέρι sichuan και εσπεριδοειδή. Δροσιστικό, εξωτικό και ανεβαστικό, σαν καρτ ποστάλ από τη Γιουκατάν.
THE BAR IN FRONT OF THE BAR
- Πετράκη 1, Αθήνα
- 2117352018
62 – Barro Negro
Αν η Αθήνα είχε πρεσβεία του Μεξικού, θα ήταν σίγουρα το Barro Negro. Με την αγάπη του για την τεκίλα, το mezcal και τα μεξικανικά αποστάγματα, το μπαρ της Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου φέρνει μια εντελώς διαφορετική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, έντονη, φλογερή, αυθεντική.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στη λίστα των World’s 50 Best Bars (φέτος στο #62), αποδεικνύοντας ότι η συνέπεια και το πάθος της ομάδας του δεν είναι απλώς τάση, αλλά στάση.
Το Barro Negro δουλεύει με βάση τα υλικά και την παράδοση, αλλά κάθε cocktail του έχει τη δική του ιστορία. Όπως το CDMX Espresso Martini, που δίνει νέο νόημα στο γνωστό classic. Αντί για vodka, Don Julio tequila, μαζί με Fernet Branca, cold brew καφέ, κακάο, βανίλια και δυόσμο. Ένα ποτό που είναι ταυτόχρονα γλυκό, πικάντικο και φρέσκο σερβίρεται απευθείας από την κάνουλα στην πλάτη του μπαρ.
Δεύτερη επιλογή μου, το Los Abuelos. Ένας βοτανικός, όξινος συνδυασμός από Cazcabel tequila, Lost Explorer Espadin mezcal, ελαιόλαδο, βοτανικό λικέρ, μάραθο και αρωματικό αλάτι. Μεστή γεύση, μεσογειακό άρωμα και μεξικάνικο χαρακτήρα σε μια μπουκιά.
BARRO NEGRO
- Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα
- 2100107618
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.