Ρωτήσαμε έναν καρδιολόγο αν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα
Οι ημέρες και κυρίως οι νύχτες που θα γίνουμε κοινωνικοί πότες και τα ποτήρια μας δεν θα αδειάζουν πλησιάζουν και ζητήσαμε από τον Δρ Βασίλειο Πανή να μας πει όλη την αλήθεια για τα ωφέλη και μη του κόκκινου κρασιού.
- 3 ΔΕΚ 2025
Σε μερικές εβδομάδες από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα περισσότερα σπίτια αυτής της πόλης, για να μην πούμε αυτού του κόσμου, θα ανοίξουν τις πόρτες τους, οι οικοδεσπότες θα φορέσουν τα καλά τους, οι καλεσμένοι θα κουβαλήσουν δώρα και μπουκάλια κρασί και όλοι μαζί θα καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι για να απολαύσουν κάθε λογής χριστουγεννιάτικες συνταγές που ανασύρονται από συρτάρια και κιτάπια και μαγειρεύονται μια φορά τον χρόνο.
Η φράση «έχουμε τραπέζι» θα λέγεται πιο συχνά και από το «ζακέτα να πάρεις» της αθάνατης Ελληνίδας μάνας και τα ποτήρια θα γεμίζουν ξανά και ξανά, αφού πρώτα κάποιος με πολυετή συνήθως εμπειρία στην κατανάλωση αλκοόλ, έχει πει την ατάκα που ακούγεται όταν ένας ακόμη φελλός αφαιρείται: «Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην καρδιά, το λένε και οι γιατροί».
Η κατανάλωση αλκοόλ ποτέ δεν ήταν μία απλή και αθώα συνήθεια, καθώς συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ηπατικές παθήσεις, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Πρόσφατη ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρει πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, υπογραμμίζοντας ότι τα όποια οφέλη του κρασιού επισκιάζονται από το γεγονός ότι το αλκοόλ -άρα και το κρασί- αποτελεί καρκινογόνο ουσία κατηγορίας 1, στην ίδια δηλαδή ομάδα με τον αμίαντο και τον καπνό. Τροφές, όπως τα μούρα και τα σταφύλια, προσφέρουν παρόμοια οφέλη με το κρασί, χωρίς φυσικά τους σοβαρούς και τοξικούς κινδύνους που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Την ίδια στιγμή, η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει κάποια μικρά οφέλη για την καρδιά.
Για να μη στηριχτούμε λοιπόν και φέτος στις σοφίες του γιορτινού τραπεζιού, απευθυνθήκαμε στον Δρ Βασίλειο Πανή, ζητώντας του να μας πει αλήθειες και μύθους για το κρασί αλλά και αν συμφωνεί με τους συναδέλφους του καρδιολόγους στο Wellington Hospital του Λονδίνου, που τονίζουν ότι το κρασί δεν πρέπει να θεωρείται φάρμακο.
Μπορεί οι απαντήσεις του ίσως να χαλάσουν λίγο τη διάθεση για πάρτι, αλλά σίγουρα θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Ας ξεκινήσουμε από τα καλά.
Όπως εξηγεί στο OneMan ο καρδιολόγος, «το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Έχει φανεί ότι η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), στη μείωση της φλεγμονής, στην αγγειοδιαστολή και στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης. Όλα αυτά, μακροχρόνια, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των καρδιοαγγειακών συμπτωμάτων.
Αλλά εδώ είναι η ουσία: το ότι έχει οφέλη δεν σημαίνει ότι είναι και πανάκεια. Η υπερβολική κατανάλωση πάντα είναι επικίνδυνη για πολλά όργανα και φυσικά για την καρδιά».
Σε τι διαφέρει το κόκκινο κρασί από τα άλλα αλκοολούχα;
«Μία βασική διαφορά του κόκκινου κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ είναι το ότι δεν έχουν ρεσβερατρόλη. Ακόμα και το λευκό κρασί, καθώς για την παραγωγή του η φλούδα του σταφυλιού αφαιρείται και χρησιμοποιείται μόνο το εσωτερικό του. Επίσης, το κόκκινο κρασί, εκτός από ρεσβερατρόλη, έχει και πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ουσίες που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο ακόμη και στην προστασία από άνοια και εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου».
Πόσα ποτήρια κρασί την ημέρα κάνουν καλό;
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτόν τον “κανόνα”. Το γνωστό “1-2 ποτήρια την ημέρα” πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μέτρια κατανάλωση ορίζεται ως περίπου 14 μεζούρες την εβδομάδα, όμως νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως αυτό να είναι υπερβολικό. Η πραγματικότητα είναι άλλη και πιθανόν να απογοητεύσει τους λάτρεις του κρασιού, καθώς δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για τον οργανισμό.
Μάλιστα, ίσως να είναι καλύτερο το 3-4 ποτήρια την εβδομάδα από τα δύο ποτηράκια την ημέρα, σαν συστηματική κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο από τα “σκληρά” ποτά και φυσικά απέχει πολύ από την πραγματικότητα η αίσθηση πολλών ότι το κόκκινο κρασί είναι φάρμακο. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να τρώμε βαριά γεύματα και να θεωρούμε ότι ένα ποτήρι κρασί θα “διορθώσει” την κατάσταση. Ειδικά τις επόμενες ημέρες που το πρόγραμμα της διατροφής μας αλλάζει και στο μενού προστίθενται πιάτα που συνήθως δεν καταναλώνουμε τόσο συχνά.
Γι’ αυτό λοιπόν μιλάμε για μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ειδικά στις γιορτές, όπου υπάρχουν συχνοί έξοδοι και προσκλήσεις σε τραπέζια, καλό είναι να μένουμε στα 1-2 ποτήρια και στη συνέχεια να επιλέγουμε κάποιο ποτό χωρίς αλκοόλ ή αναψυκτικό. Επίσης, μπορούμε να αναλάβουμε το να μεταφέρουμε στο σπίτι τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν πίνουμε καθόλου».
Με απλά λόγια: κάνει καλό ή όχι;
«Το βασικό είναι ότι το κόκκινο κρασί έχει ορισμένες θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όμως, δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα, ούτε έχουμε καταλήξει στο ποια ποσότητα είναι πραγματικά ασφαλής χωρίς να ευθύνεται ή να αυξάνει τον κίνδυνο άλλων παθήσεων και νοσημάτων, όπως για παράδειγμα των ηπατικών. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρη και η οδηγία του ΠΟΥ, ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι πραγματικά ασφαλής. Ακόμη και χαμηλές δόσεις φάνηκε ότι, μακροπρόθεσμα, συνδέονται με περισσότερα νοσήματα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Από την άλλη, η μη κατανάλωση προκαλεί και περισσότερη κατάθλιψη, αφού είναι γνωστό ότι οίνος ευφραίνει καρδίαν.
Άρα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Αν κάποιος επιλέξει να πιει, το κάνει με μέτρο και φυσικά μέσα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, άσκηση και καλή μεσογειακή διατροφή. Το κρασί δεν θεραπεύει τίποτα από μόνο του».
Χωρίς να θέλουμε να κλείσετε αυτή τη σελίδα περισσότεροι προβληματισμένοι σε σχέση με όταν πατήσατε το πρώτο κλικ, θα κλείσουμε το άρθρο με ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Δρ Carina Ferreira-Borges, αναπληρώτριας επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και περιφερειακή σύμβουλος για το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά στο Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη, που μπορεί να αποτελέσει μία ευγενική υπενθύμιση όταν θα σερβιριστείτε ακόμη ένα ποτήρι αλκοόλ:
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα λεγόμενο ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Δεν έχει σημασία πόσο πίνετε – ο κίνδυνος για την υγεία του πότη ξεκινά από την πρώτη σταγόνα οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι όσο περισσότερο πίνεις, τόσο πιο επιβλαβές είναι – ή, με άλλα λόγια, όσο λιγότερο πίνεις, τόσο πιο ασφαλές είναι».
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.