2025 Thanassis Stavrakis/AP Photo
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2025

Όλο το 2025 σε 25 στιγμές

Μία ανασκόπηση στις στιγμές που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα έτος που φάνηκε να ισορροπεί μεταξύ προσαρμογής και αναταραχών έφτασε στο τέλος του και αν κάτι διαπιστώσαμε είναι πως το 2025 ήταν μία χρονιά που εκείνη η λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιστημονική φαντασία με την πραγματικότητα, έγινε λίγο ακόμα πιο θολή.

Από τις επαναστατικές εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι τις απροσδόκητες γεωπολιτικές αλλαγές, αν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών αφιερωμένο στο 2025, κάτω από το ριζόχαρτο κάθε σελίδας θα κολλούσαμε εικόνες ενός κόσμου που έχει φθαρεί, πονάει και κραυγάζει για βοήθεια, αλλά την ίδια στιγμή παραμένει ενωμένος, αντιστέκεται σθεναρά και συνεχίζει να ελπίζει.

Οι στιγμές που αποτύπωσαν και φέτος οι φωτογραφικές μηχανές, αμέτρητες.

Είδαμε έναν πρόεδρο να επιστρέφει στην εξουσία και να ταράζει έκτοτε σχεδόν καθημερινά την παγκόσμια τάξη – συχνά με τις ευλογίες των broligarchs αυτού του κόσμου -, είδαμε φυσικές καταστροφές και για ακόμη ένα καλοκαίρι την Ελλάδα να φλέγεται, παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση τη γενοκτονία ενός λαού, μία εύθραυστη εκεχειρία να δοκιμάζεται μέρα με τη μέρα, αλλά και πολέμους και συγκρούσεις να συνεχίζονται. Κατοίκους ενός ελληνικού νησιού να επιβιβάζονται σε πλοία υπό τον φόβο του Εγκέλαδου, μάθαμε τι θα πει ΟΠΕΚΕΠΕ και «δικαίωμα στη σιωπή» και το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το Λούβρο, να πρωταγωνιστεί σε μία ληστεία που έκανε τα στελέχη των streaming πλατφορμών να σκίσουν τα πτυχία τους.

Αλλά και Έλληνες αγρότες να αποκλείουν δρόμους και αεροδρόμια και να συγκρούονται με την αστυνομία, έναν νεαρό υποψήφιο για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης να γράφει ιστορία και αμερικανικές πόλεις να γίνονται τα πιο εχθρικά μέρη για τους μετανάστες στις ΗΠΑ. Είδαμε ποτάμια ανθρώπων κάθε ηλικίας να πλημμυρίζουν τους δρόμους ζητώντας δικαίωση και να στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης. Είδαμε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να μένει ακέφαλη αλλά και λευκό καπνό να βγαίνει από την καμινάδα, ανδροειδή να τρέχουν σε αγώνα δρόμου και έξι γυναίκες να ταξιδεύουν στο διάστημα για 11 λεπτά. Είδαμε τον ΛΕΞ να γεμίζει στάδια, πανηγυρίσαμε με τα χρυσά κορίτσια στο Πόλο και το ασημένιο του «ιπτάμενου» Μανόλο και αποχαιρετήσαμε σπουδαίους μουσικούς και προσωπικότητες αυτού του τόπου.

Εμείς συγκεντρώσαμε 25 δυνατές στιγμές που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από τις μηχανές εγχώριων και διεθνών φωτορεπόρτερ, κάνοντας ένα recap για μία χρονιά μέσα από εικόνες.

Η ορκωμοσία του Donald Trump, οι broligarchs κολλητοί του και το καπέλο της Melania

Ο Donald Trump επέστρεψε για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο και στις 20 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του, ως 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ροτόντα του Καπιτωλίου. Σε ηλικία 78 ετών, έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος που ορκίστηκε στο αξίωμα.

Η σύζυγός του, Melania Trump ή καλύτερα το καπέλο της που κρατούσε σε απόσταση ακόμα και τον σύζυγό της, έκλεψε την παράσταση, ενώ μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ισχυρότεροι και πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, Elon Musk, Jeff Bezos και Mark Zuckerberg.

Από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ημέρα που να μην μας έχει απασχολήσει.

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Ιανουαρίου σε ηλικία 88 ετών.

Ο Κώστας Σημίτης διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κορίνθου, όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψης, ωστόσο δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με την οικογένεια του, σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας και εκπροσώπους ξένων αντιπροσωπειών, καθώς και πολίτες να σπεύδουν να τον αποχαιρετήσουν.

Σεισμοί στη Σαντορίνη και την Αμοργό και μαζικές εκκενώσεις

2025 Petros Giannakouris/AP Photo

Στις αρχές Φεβρουαρίου έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αναστατώνει τους κατοίκους των κυκλαδίτικων νησιών, οι οποίοι εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τους τόπους τους. Οι δονήσεις ανήλθαν σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ πρόσφατα, ομάδα ερευνητών αποκάλυψε την αιτία που προκάλεσε την ιδιαίτερα ενεργή σεισμική δραστηριότητα.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δείχνει ότι η δραστηριότητα προκλήθηκε από μια τεράστια μαγματική διείσδυση – ένα κατακόρυφο στρώμα μάγματος – που διαδόθηκε κατά κύματα σε απόσταση μεγαλύτερη από 20 χιλιόμετρα μέσα στο φλοιό της Γης σε βάθος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Αυτό το μάγμα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ήταν αρκετό «για να γεμίσει σχεδόν 200.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, ή 200 φορές τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ή περίπου 200 φορές την Ακρόπολη, ή το Empire State Building περίπου 500 φορές και προσθέτουν ότι ήταν αρκετό για να καλύψει το Μανχάταν στη Νέα Υόρκη ή τα νησιά των Βερμούδων με ένα στρώμα μάγματος πάχους περίπου 9 μέτρων».

Όλοι στους δρόμους για τα 2 χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη

28 Φεβρουαρίου 2025. Δύο χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δύο χρόνια που η κοινωνία ζητά απαντήσεις και οι συγγενείς των 57 θυμάτων δικαιοσύνη και σε όλη τη χώρα, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε κάθε πόλη, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, γράφοντας ιστορία.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, με την προσέλευση να είναι τέτοια που ούτε οι αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν μπορούσαν να αποτυπώσουν μεγέθη και αριθμούς.

EUROKINISSI

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, άγνωστοι εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με χημικά, όμως ούτε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, μπόρεσαν να «ανακόψουν» την ορμή του ανθρώπινου ποταμιού που πλημμύριζε τους δρόμους εκείνο το μεσημέρι.

2025 Petros Giannakouris/AP Photo

Σκοταδισμός και μισαλλοδοξία στην Εθνική Πινακοθήκη

 

Άκρως επεισοδιακά και σκοταδιστικά ξεκίνησε η εβδομάδα στις 10 Μαρτίου, καθώς εκείνο το πρωί της Δευτέρας, ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε την Εθνική Πινακοθήκη όχι για να θαυμάσει τα έργα της έκθεσης του καλλιτέχνη Χριστόφορου Κατσαδιώτη, «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», αλλά για να τα βανδαλίσει.

Μετά την επίθεση, η επιμελήτρια και διευθύντρια της Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, αποφάσισε να διατηρήσει τα έργα στη θέση τους, ως «Σύμπτωμα» της βίας μιας κοινωνίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον σύγχρονο διάλογο της τέχνης με την παράδοση, ωστόσο στη συνέχεια τα έργα απομακρύνθηκαν για λόγους «ασφαλείας» του μουσείου, των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Φυσικά, όσο εντός της Πινακοθήκης τα έργα έψαχναν να βρουν τη θέση τους, έξω από αυτή, ρασοφόροι, θρησκόληπτοι και συντηρητικοί συμπολίτες μας, με εικόνες ανά χείρας φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ορθοδοξίας, ενώ τελέστηκε χαλαρά και ένας εξορκισμός για τα «βλάσφημα» έργα Τέχνης που βρίσκονταν εντός της έκθεσης.

Κύμα οργής και ανυπακοής στην Τουρκία

 

2025 Huseyin Aldemir, File/AP Photo

Η σύλληψη και μετέπειτα προφυλάκιση του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Erdogan, Ekrem Imamoglu, με την κατηγορία της διαφθοράς και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα οργής σε όλη τη χώρα.

Η Τουρκία έζησε τον περασμένο Μάρτιο τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας, με τους πολίτες να βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους, ζητώντας αφενός την απελευθέρωση του Imamoglu, αλλά κυρίως φωνάζοντας ένα «φτάνει πια» στην αυθαιρεσία και την καταπίεση του Erdogan.

Η Katy Perry στο διάστημα. Ή μήπως όχι;

Blue Origin Media

Η Katy Perry, η Lauren Sánchez, η Gayle King, η Amanda Nguyen, η Kerianne Flynn και η Aisha Bowe επιβιβάστηκαν σε ένα από τα διαστημόπλοια της εταιρείας Blue Origin του Jeff Bezos για ένα ταξίδι στο διάστημα, διάρκειας μόλις 11 λεπτών.

Το πλήρωμα έφτασε σε ύψος 66,5 μιλίων πάνω από τη Γη, λίγο πέρα από το επίσημο όριο του διαστήματος γνωστό ως Γραμμή Kármán, πριν βιώσουν την έλλειψη βαρύτητας και επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη, ωστόσο από τη στιγμή που προσγειώθηκαν και άνοιξε η πόρτα της κάψουλας που τις μετέφερε πίσω (;) στη Γη, άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου με αρνητικά σχόλια και θεωρίες συνωμοσίας πως αυτό το ταξίδι δεν έγινε ποτέ και πως ό,τι είδαμε ήταν μία χολιγουντιανή απάτη.

Πέθανε ο Φραγκίσκος, ο πάπας των φτωχών και των αποκλεισμένων

2025 Rebecca Blackwell/AP Photo

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21/04) ο πάπας Φραγκίσκος, με την είδηση να προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση και την Καθολική Εκκλησία να εισέρχεται σε περίοδο sede vacante.

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί και ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν στην κηδεία του πάπα και στις 7 Μαΐου ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του κονκλάβιου, με τη συμμετοχή 135 καρδινάλιων του Βατικανού με δικαίωμα ψήφου που μετέβησαν στη Ρώμη για την εκλογή του νέου Ποντίφικα.

2025 Bernat Armangue/AP Photo

Οι καρδινάλιοι κλείστηκαν στην Καπέλα Σιστίνα για την πιο μυστική ψηφοφορία του πλανήτη και μετά από 4 αποτυχημένες ψηφοφορίες στο κονκλάβιο, βγήκε λευκός καπνός.

Habemus Papam: Ο 69χρονος Αμερικανός Robert Prevost εξελέγη νέος Πάπας, επιλέγοντας το παπικό όνομα Leo XIV και έγινε ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που ανέρχεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου.

 

2025 Alessandra Tarantino/AP Photo

Ο Trump στέλνει την Εθνοφρουρά στο Λος Άντζελες. Και εγένετο χάος

2025 Eric Thayer, File/AP Photo

Σε ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, ο Donald Trump αποφασίζει να στείλει στρατεύματα στο Λος Άντζελες παρά την αντίθεση του κυβερνήτη, Gavin Newsom, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στο Λος Άντζελες και εγκαταστάθηκαν σε ομοσπονδιακά κτίρια, ενώ ξέσπασαν βίαια επεισόδια, σε συνέχεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν τις προηγούμενες ημέρες ενάντια στις εκτεταμένες επιχειρήσεις της ICE (Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης) που προχώρησε σε συλλήψεις μεταναστών.

Η συντριβή αεροσκάφους της Air India με πάνω από 240 νεκρούς και 1 επιζώντα

2025 Rafiq Maqbool/AP Photo

Μία αεροπορική τραγωδία συντάραξε την Ινδία και τον κόσμο τον Ιούνιο του 2025, όταν ένα Boeing 787-8 της Air India με προορισμό το Λονδίνο, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση στο Ahmedabad, στη δυτική Ινδία.

Όλοι εκτός από έναν από τους 242 επιβάτες σκοτώθηκαν, ενώ ακόμα 19 άνθρωποι στο έδαφος έχασαν τη ζωή τους.

Ο μοναδικός επιζών, ο Vishwashkumar Ramesh βρισκόταν στη θέση 11A κοντά στην έξοδο κινδύνου, με το βίντεο που τον δείχνει, λίγα μόλις λεπτά από την αεροπορική τραγωδία, να κουτσαίνει σε δρόμο, φορώντας ένα μπλουζάκι με λεκέδες από αίμα και έχοντας μώλωπες στο πρόσωπό του, να κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως επέζησα. Για μια στιγμή πίστευα ότι κι εγώ θα πεθάνω. Όμως όταν άνοιξα τα μάτια μου και κοίταξα γύρω μου, κατάλαβα ότι ήμουνα ζωντανός και προσπάθησα να λυθώ από τη θέση μου και να γλιτώσω, βγαίνοντας από όπου μπορούσα. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου», είχε πει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Πύρινος εφιάλτης σε Χίο, Αχαΐα και Αττική και μία εικόνα που «φωνάζει» ανθρωπιά

2025 Thanassis Stavrakis/AP Photo

Από τη Χίο έως την Αχαΐα και από τη Ζάκυνθο έως την Κρήτη και την Εύβοια, η χώρα μας βίωσε για ακόμη ένα καλοκαίρι τον πύρινο εφιάλτη.

Χιλιάδες εκτάσεις έγιναν στάχτη, περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες και οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όσο οι φλόγες έφταναν στον αστικό ιστό και απειλούσαν να κάψουν τα πάντα, έκαναν και πάλι λογαριασμό, μετρώντας όμως μόνο τις πληγές τους.

Με όσα μέσα διέθεταν ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες προστατεύοντας τις περιουσίες τους, όπως η κ. Σταματίνα στην Κερατέα.

Άλλοι έγιναν οι ίδιοι ασπίδα για αβοήθητα ζώα, όπως ο 32χρονος Olsjen Mucobega από την Αλβανία, που έσωσε ένα πρόβατο από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Πάτρα τον περασμένο Αύγουστο, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά καρέ που καταγράφηκαν φέτος.

2025 Thanasis Stavrakis/AP Photo

Τα χρυσά κορίτσια του πόλο, ο «Αργυρός» Καραλής και η Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ

 

 

Η Εθνική πόλο γυναικών κατέκτησε την κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο υγρού στίβου της Σιγκαπούρης, «βυθίζοντας» την αντίπαλό της Ουγγαρία με 12-9 και 14 χρόνια μετά την κορυφή στη Σανγκάη, βρέθηκε και πάλι στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιου υγρού στίβου.

 

2025 Sergei Grits/AP Photo

Η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket 2025, το πρώτο μετά από 16 χρόνια, επικρατώντας της Φινλανδίας στον μικρό τελικό της διοργάνωσης.

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον περασμένο Αύγουστο, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ, υπενθυμίζοντας ότι ανήκει στην αφρόκρεμα του συγκεκριμένου αθλήματος και πως γράφει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού στίβου.

Στα highlights της διοργάνωσης, οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί του για το το νέο παγκόσμιο ρεκόρ που έγραψε ο φίλος του, Duplantis στην πρώτη θέση.

Ο ΛΕΞ γράφει ιστορία στο ΟΑΚΑ

Dimitris Kapantais / SOOC

Αν τύχαινε να βρεθείς κοντά στο ΟΑΚΑ το βράδυ της 28ης Ιουνίου 2025, δεν θα άκουγες μόνο ρίμες ούτε και χιλιάδες κόσμου να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του ΛΕΞ. Αυτό που πιθανόν να άκουγες θα ήταν το πώς είναι μία γενιά να βρίσκει τη φωνή της.

Ο ΛΕΞ με ένα εκρηκτικό live στον Τοίχο των Εθνών του ΟΑΚΑ, τραγούδησε μπροστά σε 60.000 θεατές γράφοντας συναυλιακή ιστορία και έκανε το ίδιο και την αμέσως επόμενη ημέρα, αλλά και 5 μήνες αργότερα στη Θεσσαλονίκη.

 

Η δίκη του Diddy, οι συγκλονιστικές καταθέσεις και όσα συνέβαιναν στα freak-offs πάρτι

 

 

 

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

Ξεκίνησε στις 5 Μαΐου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, η δίκη του Sean “Diddy” Combs, με τον πρώην μεγιστάνα της μουσικής και επιχειρηματία να κατηγορείται για πολλαπλά ομοσπονδιακά αδικήματα, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για εκβιασμό, σωματεμπορία, απάτη και εξαναγκασμό σε πορνεία.

Μετά από συγκλονιστικές καταθέσεις και μαρτυρίες, όπως εκείνης της Cassie Ventura, η οποία έγινε μοιραία το κεντρικό πρόσωπο της πολύκροτης δίκης – ήταν εκείνη που κατέθεσε εναντίον του αγωγή, 35 σελίδων, το Νοέμβριο του 2023 για βιασμό και επανειλημμένη κακοποίηση, για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας που είχαν σχέση-, ο Diddy κρίθηκε ένοχος για δύο από τις πέντε κατηγορίες.

Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε τον Combs ως επικεφαλής μιας εγκληματικής επιχείρησης που λειτουργούσε μεθοδικά από το 2004. Κατηγορήθηκε για εγκλήματα όπως εμπορία σεξ, εμπρησμούς, διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές, εξαναγκασμό, ακόμα και παρακώλυση της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η δράση του στηριζόταν σε ένα δίκτυο συνεργατών, υπαλλήλων και «προσωπικών βοηθών», που φρόντιζαν για τις λεπτομέρειες των «σεξουαλικών μαραθωνίων» ή freak-offs όπως ονομάζονταν.

Στα freak-offs πάρτι ο Diddy εξανάγκαζε την Cassie να συνευρίσκεται με άντρες συνοδούς, ενώ ο ίδιος μαγνητοσκοπούσε τις σεξουαλικές πράξεις. Τα πάρτι αυτά μπορεί να κρατούσαν από 36 έως 72 ώρες, με το μεγαλύτερο να διαρκεί 4 ημέρες.

Η GenZ ξεσηκώθηκε και έβαλε φωτιά στο Νεπάλ

2025 Niranjan Shrestha/AP Photo

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, το Singha Durbar, η κύρια διοικητική έδρα της κυβέρνησης του Νεπάλ στο Κατμαντού, πυρπολήθηκε από διαδηλωτές, μια μέρα μετά τη βίαιη καταστολή των συγκεντρώσεων κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης και εξαιτίας της απαγόρευσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

2025 Niranjan Shrestha, File/AP Photo

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία προκάλεσαν τουλάχιστον 19 θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς, ενώ διαδηλωτές επιτέθηκαν επίσης σε κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Η πολιτική κρίση οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού K.P. Sharma Oli και στην άρση μέρους των απαγορεύσεων στα social media.

Η δολοφονία του Charlie Kirk και μία ακόμα ευκαιρία για politics από τον Trump

Ross D. Franklin, File

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2025, ο 31χρονος δεξιός ακτιβιστής Charlie Kirk, ιδρυτής της Turning Point USA και ένας από τους πιο έμπιστους συμμάχους του Donald Trump, πέφτει νεκρός από πυροβολισμό, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Utah Valley University στη Γιούτα, μπροστά σε περίπου 3.000 άτομα.

Τραγική ειρωνεία, δέχθηκε τη σφαίρα την ώρα που απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την ένοπλη βία.

Λίγες ημέρες αργότερα, στην Αριζόνα, πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει το «παρών» και να εκφωνεί την τελευταία από τις πολλές ομιλίες που προηγήθηκαν για τον Kirk.

Μόνο που το ύστατο χαίρε του θύμισε περισσότερο προεκλογική εκστρατεία παρά επικήδειο. Στο τέλος, έχοντας στην αγκαλιά του τη σύζυγο του δολοφονηθέντος, Erika Kirk, ψιθύρισε τα λόγια του America the Beautiful με κωμικό τρόπο και λικνιζόμενος πέρα-δώθε.

Η Greta Thunberg ανάμεσα στους 160 ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla, φτάνει στην Ελλάδα

2025 Petros Giannakouris/AP Photo

Mε τραγούδια για μία ελεύθερη Παλαιστίνη, συνθήματα κατά της γενοκτονίας στη Γάζα και επευφημίες για τον στολίσκο της ελπίδας, υποδέχθηκε πλήθος κόσμου τους ακτιβιστές, μέλη του Global Sumud Flotilla, ανάμεσά τους και την Greta Thunberg, που έφτασαν στις 6 Οκτωβρίου 2025 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ.

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Γάζα ή σε ό,τι απέμεινε από αυτή

2025 Jehad Alshrafi, File/AP Photo

Περισσότεροι από 500.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα στις 11 Οκτωβρίου, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής σε μία Γάζα που δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Άλλοι περπατώντας και άλλοι με αυτοκίνητα ή καρά και φορτωμένα τα υπάρχοντάς τους κατέκλυσαν την παραλιακή οδό κοντά στο Wadi Gaza στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, κατευθυνόμενοι προς την πόλη της Γάζας για να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους, με φόντο μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Η ληστεία του αιώνα στο Λούβρο

2025 Alexander Turnbull/AP Photo

Στις 19 Οκτωβρίου, ο πλανήτης θα ξυπνήσει για να μάθει πως εννέα πολύτιμα κοσμήματα από τη συλλογή του Ναπολέοντα που εκτίθεντο μέχρι εκείνη την ημέρα στο Λούβρο, «έκαναν φτερά».

Οι τέσσερις δράστες κατάφεραν μέσα σε 7 λεπτά να μπουν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου χρησιμοποιώντας έναν ανελκυστήρα φορτίων και να αποσπάσουν τα πολύτιμα και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα της έκθεσης.

Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος

 

SOOC

Σε ηλικία 81 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Διονύσης Σαββόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και δημιουργούς της γενιάς του, σκορπίζοντας συγκίνηση.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε στις 21 Οκτωβρίου από ανακοπή καρδιάς, έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία», ενώ νοσηλευόταν από τις 6 Οκτωβρίου, καθώς είχε επιβαρυνθεί η υγεία του και είχε εμφανίσει προβλήματα με την καρδιά του.

Το Πεντάγωνο αλλάζει εποχή και όψη

2025 Thanassis Stavrakis/AP Photo

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, η τελετή των αποκαλυπτηρίων της νέας βιοκλιματικής του όψης του υπουργείου Άμυνας, που αλλάζει όψη, στην πρώτη μεγάλη παρέμβαση μετά από 77 χρόνια.

Τη βιοκλιματική και αισθητικά μοντέρνα πρόσοψη του κτιρίου υπογράφει ο σπουδαίος Κώστας Βαρώτσος.

Ο Zohran Mamdani εκλέγεται δήμαρχος της Νέας Υόρκης και γράφει ιστορία

2025 Yuki Iwamura, File/AP Photo

Η Νέα Υόρκη απέκτησε νέο δήμαρχο, τον Millenial δημοκρατικό σοσιαλιστή και μουσουλμάνο νοτιοασιατικής καταγωγής, Zohran Mamdani, με την εκλογή του να θεωρείται ένα μήνυμα δυσπιστίας στον Donald Trump, έναν χρόνο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο 34χρονος Mamdani κέρδισε τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας, τον κεντρώο Andrew Cuomo, και τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Curtis Sliwa, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50,4% των ψήφων, σε μία αναμέτρηση η οποία αναμφίβολα συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή στις τοπικές εκλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στις 4 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίστηκε η πρώτη δοκιμασία του στις κάλπες αφότου άρχισε η δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Η Ιθάκη του Αλέξη Τσίπρα

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ακουστεί και η δική μου φωνή. Η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια όπως την βίωσα. Η δική μου αλήθεια».

Με αυτά τα λόγια ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίνει το στίγμα των όσων θα διαβάσουν οι αναγνώστες στο βιβλίο του Ιθάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg και, όπως αναφέρει ο ίδιος για το βιβλίο του, «δεν είναι μόνο μία κατάθεση εμπειριών. Είναι και μια πρόταση. Είναι η προσπάθεια να μετατραπεί η γνώση που αποκτήθηκε μέσα στη φωτιά της κρίσης σε σκέψη, σε σχέδιο, σε όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα που δεν θα πορεύεται φοβισμένη ή παραιτημένη, αλλά θα τολμά να στοχάζεται, να διεκδικεί, να αλλάζει».

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ με δώρο Ferrari και τη σιωπή του «Φραπέ»

SOOC

Όταν πριν μερικούς μήνες ξεκινούσαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που έστησε η κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «για να αποκαλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες», λίγοι περίμεναν ότι οι πραγματικοί ένοχοι που εμπλέκονται σε αυτό θα λογοδοτούσαν.

Ακόμα πιο λίγοι όμως περίμεναν πως με κάθε κατάθεση μάρτυρα ακόμα και το παραμικρό ψήγμα κοινής λογικής θα κατέρρεε και θα αμφισβητούνταν.

Είδαμε και ακούσαμε μάρτυρες με επιλεκτική αμνησία, να μη θυμούνται και να μην ξέρουν αν και πόσες φορές κέρδισαν λαχεία και Τζόκερ, ζηλέψαμε τη Ferrari που έκανε δώρο μία μητέρα στον γιο της και πήραμε ιδέες για το πότε μπορούμε να επικαλούμαστε το δικαίωμα στη σιωπή. Κυρίως όμως, αηδιάσαμε και θυμώσαμε.

Αγρότες στους δρόμους και η Ελλάδα χωρισμένη στα δύο

2025 Giannis Angelakis/AP Photo

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν στους δρόμους και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία.

Με έναν μήνα συνεχούς παρουσίας στα μπλόκα και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη φάση του αγώνα τους, οι αγρότες στέλνουν μήνυμα αντοχής και κλιμάκωσης, όσο ο κρατικός μηχανισμός παίζει το «χαρτί» της ταλαιπωρίας των πολιτών και των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

Οι πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων για την καθυστέρηση των αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ συνοδεύτηκαν από βίαια επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, με τον φωτογραφικό φακό του Associated Press να καταγράφει συγκλονιστικά καρέ, όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας που εμπόδιζε την πορεία τους προς το αεροδρόμιο Χανίων στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.