AP IMAGES
ORIGINALS

10 επαγγέλματα που μερικά χρόνια πριν δεν τα είχαμε καν φανταστεί

Influencers, groomers και fashion bloggers, για εσάς μιλάμε.

Έχουμε την τάση να θεωρούμε τα χρόνια στα οποία μεγαλώσαμε πιο απλά, πιο αθώα σε σχέση με το σήμερα. Κάτι που σίγουρα ισχύει σε ένα βαθμό, σε μεγαλύτερο όμως οφείλεται στην μόνιμη τάση μας να εξιδανικεύουμε το παρελθόν.

Καλά μέχρι εδώ. Μια χαρά. Σε ένα πράγμα όμως, δεν σηκώνω κουβέντα. Όταν πήγαινα ακόμα σχολείο, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά και κατανοητά, σε ό,τι έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Τα πιο πολλά παιδιά θέλαμε να γίνουμε γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφοι και αγνοούσαμε παντελώς κάποιες προοπτικές αποκατάστασης που σήμερα αποτελούν κανονικότατες δουλειές, με παχυλές αμοιβές και αναγνώριση, αν και κανείς δεν τις είχε σκεφτεί μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Ναι ΟΚ, ο κόσμος προχωράει, εξελίσσεται, όμως μερικά από τα παρακάτω επαγγέλματα δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι αποτελούν πρόοδο του είδους μας. Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα για ποια μιλάω, ορίστε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, φυσικά στα αγγλικά, γιατί είμαστε ψαγμένοι, δεν είμαστε τίποτα βλάχοι που κάνουμε κοινές δουλειές του ποδαριού.

Influencer

24MEDIA

Τι λέει ότι κάνει: Επηρεάζει τις τάσεις της μόδας και τους ‘ακολούθους’ του, ποστάροντας από προϊόντα μέχρι συμβουλές ζωής που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Δημοσιεύει άβολα ποστ που κάνουν ‘μπαμ’ ότι είναι στημένα, με αντάλλαγμα δωρεάν προϊόντα, χωρίς στην πραγματικότητα να επηρεάζει κανέναν εκτός του λογιστηρίου της εταιρείας που τον πληρώνει.

Groomer

123RF

Τι λέει ότι κάνει: Περιποιείται επαγγελματικά την κόμη, το μούσι και γενικότερα την τριχοφυία, στα πλαίσια που ορίζουν οι εκάστοτε τάσεις της μόδας, αναλαμβάνοντας να αλλάξει το λουκ του πελάτη του.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Κουρεύει και χτενίζει τρίχες. Αν θέλουμε να είμαστε και πιο ακριβείς, ο κανονικός ορισμός του groomer αφορά αυτόν που κουρεύει και χτενίζει τρίχες σκύλων.

Mixologist

123RF

Τι λέει ότι κάνει: Σχεδιάζει και εκτελεί καλλιτεχνικά κοκτέιλ τα οποία εκφράζουν την φιλοσοφία του ίδιου και του μαγαζιού στο οποίο εργάζεται.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Φτιάχνει και σερβίρει ποτά.

Fashion Blogger

123RF

Τι λέει ότι κάνει: Διαμορφώνει τάσεις της μόδας και αναδεικνύει το προσωπικό τ@ στιλ μέσα από τους προσωπικούς τ@ λογαριασμούς στα social media. Η φάση έχει ξεφύγει τόσο που υπάρχουν και εξειδικευμέν@ bloggers όπως πχ. bikini blogger που ανεβάζει μόνο μαγιό.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Παίρνει δωρεάν ρούχα από μπραντ και τα ανεβάζει στα social media. Τα περισσότερα από αυτά είτε δεν μπορείς να τα αγοράσεις, είτε δεν σου κάνουν για να τα φορέσεις.

YouTuber

24MEDIA

Τι λέει ότι κάνει: Παράγει fun περιεχόμενο το οποίο ανεβάζει στην συνέχεια στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα, από αστεία και σκετσάκια μέχρι συμβουλές για μακιγιάζ και σχέσεις.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Κάποιοι παράγουν όντως τέτοιο περιεχόμενο, και μάλιστα καλό. Οι περισσότεροι βέβαια, ανεβάζουν απλά κακοφωτισμένα αμήχανα βίντεο που γυρίζουν στο δωμάτιό τους, τα οποία στην καλύτερη αγγίζουν τριψήφιο αριθμό likes.

Social Media Manager

24MEDIA

Τι λέει ότι κάνει: Συντονίζει την παρουσία ενός προϊόντος, μιας εταιρείας ή κι ενός ανθρώπου στα social media, από το περιεχόμενο μέχρι και το ύφος που θα περιλαμβάνουν τα ποστ του.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Μερικοί κάνουν όντως ακριβώς αυτό. Άλλοι απλά περνάνε όλη την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή αναζητώντας φωτογραφίες από γάτες και ηλιοβασιλέματα που θα μαζέψουν λάικς και προσφέροντας αχρείαστες συμβουλές που σπάνια δουλεύουν.

Food Blogger

24MEDIA

Τι λέει ότι κάνει: Διατηρεί μπλογκ και λογαριασμούς στα social media, όπου ανεβάζει πιάτα, εστιατόρια, συνταγές και γενικά ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Ανεβάζει το φαγητό του στο Instagram, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα φτάσει στο σημείο τουλάχιστον να τρώει δωρεάν.

Life Coach

24MEDIA

Τι λέει ότι κάνει: Βοηθάει έναν άνθρωπο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να κυνηγήσει τους στόχους που πάντα ήθελε.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Κάποιοι δίνουν πράγματι σωστές συμβουλές για την αυτοβελτίωση. Άλλοι πάλι, απλά αναμασούν όσα διάβασαν στα εγχειρίδια με τα οποία εκπαιδεύτηκαν, βρίσκοντας έναν χρυσό τρόπο να βγάλουν λεφτά.

Gamer

24MEDIA

Τι λέει ότι κάνει: Συμμετέχει επαγγελματικά σε κάποια ομάδα e-sports, σε παιχνίδια όπως το WoW και το Fortnite, παίρνοντας μέρος σε πρωταθλήματα.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Όσοι πληρώνονται κάνουν αυτό ακριβώς. Οι υπόλοιποι απλά λιώνουν στα ηλεκτρονικά στο υπόγειο των γονιών τους.

Instagram Celebrity

AP IMAGES

 Andy Kropa/Invision/AP

Τι λέει ότι κάνει: Αποτελεί έμπνευση και παράδειγμα για τους ακολούθους του, ανεβάζοντας περιεχόμενο που τους παρακινεί, τους κάνει να γελάνε και συχνά γίνεται viral. Οι περισσότεροι influencers ήταν ανθυποcelebrities πριν γίνουν τέτοιοι, ενώ αυτή η κατηγορία έγινε διάσημη κατευθείαν από το Instagram.

Τι κάνει στην πραγματικότητα: Την πιο ωραία δουλειά του κόσμου.

Κεντρική φωτογραφία: Charles Sykes/Invision/AP