ORIGINALS

Όσο μιλάμε, το Youtube θα αποκτήσει νέο most disliked video όλων των εποχών

Spoiler Alert: πρόκειται για video του επίσημου λογαριασμού του.

Από το 2010 το επίσημο κανάλι του youtube έχει ξεκινήσει μια παράδοση να βάζει στο τέλος του χρόνου  ένα wrap up video με τα κορυφαία στιγμιότυπα της χρονιάς που πέρασε. Το έκανε και φέτος, την Πέμπτη που μας πέρασε. Will Smith, Fortnite, K-pop, Molly Burke και τα λοιπά και τα λοιπά. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από αυτό που συνήθιζαν να είναι.

Ο PewDiePie σε ένα κανάλι με 76.000.000 subscribers βγάζει ένα reaction video λίγες μέρες μετά το ανέβασμα του Rewind και ουσιαστικά παραπονιέται που αυτός δεν συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα της χρονιάς. Ο PewDiePie είναι ίσως το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κανάλι, ωστόσο, η σεζόν του αυτή ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, με αποκορύφωμα την επιλογή του να προμοτάρει ένα αντισημιτικό και οριακά φιλοναζιστικό κανάλι.

Η Julia Alexander γράφει ένα κείμενο που κριτικάρει το youtube ότι κρύβει τις σημαντικότερες στιγμές της κοινότητας προκειμένου να ευχαριστήσει τους διαφημιστές τονίζοντας πως ‘το youtube είναι σαν να κρύβει την πιο άσχημη πλευρά του κάτω από το χαλί, την ώρα που κάνει περιήγηση σε κάποιους φιλοξενούμενους’.

Η κριτική για το Rewind video άρχισε να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και να οργανώνεται μέσα από άλλες πλατφόρμες και κυρίως το Reddit με κύριο μέσο έκφρασης της δυσαρέσκειας να είναι η επιλογή του dislike button. Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, το video έχει 8,21 εκατομμύρια dislikes και πλησιάζει απειλητικά το βίντεο με τα περισσότερα dislike ever, καλά μαντέψατε, το ‘Baby’ του Justin Bieber που αυτή τη στιγμή έχει 9,80 εκατομμύρια dislikes.

 

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί την εντύπωση μιας κοινότητας που ανεξαρτητοποιείται από την εταιρεία που ελέγχει την πλατφόρμα μέσα στην οποία αυτή στήθηκε χρησιμοποιώντας ως μέσο αντίδρασης τα ίδια τα χαρακτηριστικά της πλατφόρμας για ένα θέμα που αφορά την ίδια την κοινότητα. Ένα μικρό επεισόδιο του Black Mirror στήνεται μπροστά στα μάτια μας. Το ‘who gives a fuck?’ δεν μπορεί να είναι η αντίδρασή μας από τη στιγμή που μιλάμε για τόσο μεγάλα νούμερα.

H σύγκρουση έχει ξεκινήσει ήδη από τότε που ο Logan Paul έκανε ένα αηδιαστικό βίντεο στο γνωστό ιαπωνικό δάσος των αυτοκτονιών, Aokigahara, βίντεο στο οποίο έφερε τη youtuber φόρμα σχολιασμού, μοντάζ και σκηνοθεσίας την ώρα που συναντούσε έναν νεκρό που είχε μόλις αυτοκτονήσει. Το βίντεο απασχόλησε πολύ celebrities, πολιτικούς και την ίδια την κοινότητα του youtube. Ο ίδιος απολογήθηκε μέσω Twitter, κατέβασε το video αλλά ταυτόχρονα κέρδισε εκατομμύρια subscribers. It’s a Brave New World.

Είναι φανερό ότι ο κόσμος των media βρίσκεται σε μια χαώδη κατάσταση από τη στιγμή που, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αδυνατεί να ελέγξει ποιος γίνεται διάσημος και ποιος όχι. Το youtube βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα προσπαθώντας να παρουσιάσει μια προσβάσιμη σε όλους πλευρά του εαυτού του τη στιγμή που φαίνεται να χάνει την εξουσία να ελέγξει σχεδόν οτιδήποτε μέσα στην ίδια του την πλατφόρμα η οποία γιγαντώνεται συνεχώς.

 Σχηματίζεται ένας πολύ περίεργος κόσμος και είμαστε ακόμα στην αυγή του.